Megmutatjuk, hogyan fagyaszthatod le a tojásokat!

Ha valaha is elgondolkodtál azon, le lehet-e fagyasztani a tojást, van egy jó hírünk: IGEN! A tojás fagyasztása megengedett, csak nem mindegy, hogyan csináljuk. 

A friss tojás hűtőben vagy kamrában sok-sok hétig képes elállni, azonban ha szeretnénk belőle betárazni a nehezebb időkre (és most bizony a nehezebb időket éljük), akkor van egy jó hírünk: a tojás fagyasztható! Mutatunk néhány trükköt, hogyan érdemes szétválasztani és lefagyasztani a tojásokat aszerint, hogy mihez akarunk kezdeni velük a jövőben.

A friss tojások lefagyasztása

A még friss tojásokat törd fel, a fehérje és a sárgája egyaránt lefagyasztható egyben és külön is, és akár egy évig is elállnak a jégen. A tojásokat fagyálló tárolóban kell tartani, és a tartókat érdemes felcímkézned a dátummal, amikor jégre tetted őket, valamint egy számmal, hány tojást használtál fel (főleg, ha külön választod a tojásokat).Attól függően, hogy már van-e terved a tojások felhasználást illetően, érdemes lehet egy jégkockatartót beáldozni új tojástartónak. Mérettől függő, de egy kockába vagy fél nyers tojás, vagy egy egész tojásfehérje vagy két tojássárgája fér el.

Klasszikus tojásos nokedli

A tojásos nokedli amennyire egyszerű étel, annyira nagyszerű is. Pillanatok alatt elkészül, mégis rendkívül finom, ráadásul jó laktató is. Próbáljátok ki Ti is ezek alapján!

Medvehagymás carbonara

Klasszikus carbonara recept, medvehagymával felütve. Amúgy raktam volna bele füstölt szalonnát is, ha nem felejtem el! :) Szóval ti nyugodtan pirítsatok hozzá egy adag pancettat vagy ...

Ha a fehérjéket fagyasztod...

Fontos, hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön sárga. A tojásokat tartalmazó edényt, dobozt, legyenek benne egyben vagy szétválasztva, mindig zárjuk le, fóliázzuk be, hogy minél kevesebb levegőt kapjanak.

Ha csak a tojássárgáját fagyasztod...

A tojássárgája a fagyasztóban könnyen besűrűsödhet, ezt a reakciót viszont egyszerűen minimalizálhatjuk só vagy cukor segítségével. 4 tojássárgájaként 1/8 teáskanál sóval, vagy 1 és fél teáskanál cukorral szórd meg, majd verd fel kicsit a sárgákat, a lefedve tárolt alapanyagot pedig címkézd fel, sós-e vagy cukros-e, hogy a jövőben ne okozzon problémát a megfelelő ételben felhasználni.

A fagyasztott tojások kiolvasztása

A fagyasztásból felengedni kívánt tojásokat tedd be egy éjszakára a hűtőbe, majd ha reggelre kiolvadtak, lehetőség szerint azonnal használd fel őket. Ha a fehérjéket fel szeretnéd verni, 30 percig pihentesd őket szobahőmérsékleten.


Mire használhatod őket?

Mi leginkább azt ajánljuk, hogy a lefagyasztott tojást mindig olyan ételekhez használd, amelyek sütést igényelnek: rántotta, omlett, quiche, sütemények vagy pékáru, ezekben a tojás fagyasztás után is ugyanolyan jó lesz. Az egyetlen kivétel a tükörtojás, ugyanis a tojássárgáját nem lehet felkeverés nélkül lefagyasztani (sajnáljuk). Jöjjenek a számok, mi mire elég:

  • 3 evőkanálnyi fagyasztott egész tojás annyi, mint egy nagyobb friss tojás
  • 2 evőkanálnyi fagyasztott tojásfehérje annyi, mint egy nagyobb tojásfehérje
  • 1 evőkanálnyi fagyasztott tojássárgája pedig annyi, mint egy nagyobb tojássárgája

Rókagombás omlett

Többször írtam már nektek gombás fogásokról. Egyrészt mert szezonja van, másrészt mert roppantul imádom. De, hogy ne csak mindig tésztával, vagy rizzsel egyem, kitaláltam, hogy milyen ...

Húsvéti spárgás-fetás quiche

A francia konyháról sokunkban él egy kép, extrém alapanyagokkal dolgozó, bonyolult receptekről, de a quiche nem ilyen. Ez egy isteni sós pite, amit az ember úgy variál, ahogy kedve tartja. ...

Ha a kész tojásos ételt fagyasztanád le

A rántotta jól fagyasztható, csak úgy, mint a kisebb méretű omlettek és quiche-ek, amelyeket fagyasztás után sütőben néhány perc alatt újraéleszthetsz. Főtt tojást viszont inkább ne fagyassz le, felolvasztás után ugyanis annak már nem lesz olyan az állaga, mintha frissen főzted volna meg...


Ezek a tojásos cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...