Megmutatjuk 13 ország 13 legjobb krumplis ételét – Neked melyik a kedvenced?

A krumpli olcsó és mindenhol elérhető alapanyag, de nem szabad lenézni. Sokoldalú, ráadásul mennyei ételek készíthetőek belőle – íme 13 ország 13 legjobb krumplis étele.

Ha már idén az utazások elmaradnak, akkor induljunk gasztronómiai kalandra! 13 ország 13 krumplis ételét hoztuk el, amit bármikor elkészíthetsz te is.

1. Olaszország: gnocchi

Ha már krumpli, akkor nincs is jobb első állomás a gasztro utazásunkban, mint Olaszország, a gnocchi hazája. Egy tál puha krumplifelhő, ez ugrik be a jól elkészített gnocchiról: gazdag, mégis könnyű, és szinte bármilyen szósz vagy ragu jól áll neki, de akár kakukkfüves vajjal nyakon öntve is megállja a helyét, és igazi élmény lesz. Akárcsak egy utazás Olaszországban.

Vajban pirított gnocchi

A gnocchi, azaz a krumplis gombóc önmagában semmi különös hozzávalót nem tartalmaz. Az alaptésztája nekünk is ismerős. Ám nem mindegy, mi kerül a tetejére! Ezúttal egy különleges: ...

Paradicsomos gnocchi madársalátával

Az olaszos ételek nálunk mindig is népszerűek voltak, de valahogy a gnocchi eddig nem került sorra. Persze sokan a magyar nokedlihez, krumpligombóchoz és társaihoz hasonlítják, de ez ...

2. Svédország: hasselback krumpli

A hasselback krumpli története Stockholmban indult, és azóta meghódította az egész világot. Vajjal és sok sajttal töltve egy igencsak testes ételről van szó, mégis, nyáron ugyanolyan jól esik egy vízparton töltött nap után. A legjobb benne, hogy olyan feltéteket teszel rá, amilyet csak megkívánsz, füstölt lazac, tojás, tejföl, bármi jöhet.

Hasselback burgonya

Szombat este készítettem el, a neten fedeztem fel a receptet, egyszerű és dekoratív vacsinak ígérkezett, amiről nem is gondoltam volna, hogy ennyire finom lesz! Mielőtt nekiálltam volna ...

3. Kelet-Európa: lepcsánka

Nem maradhat ki a lepcsánka sem, amit nehezen lehet egyetlen országhoz kötni, hanem egy egész régió osztozik rajta. A források szerint az 1800-as években vált népszerűvé a reszelt krumplis étel Kelet-Európában, és azóta nem sokat változott az elkészítési módja, de hát miért is kellene változtatni valamin, ami úgy jó, ahogy van?!

Tócsni azaz krumplilepény

A krumplin kívül mehet bele még sokféle zöldség, ez csak az alaprecept. Aki attól tart, hogy nem áll össze a lepény, készítheti tojással is. Az csak újkrumplinál fordulhat elő, amiben ...

Petrezselymes tócsi

Nálunk még sosem fordult elő, hogy a sütés végére az összes a tálban lett volna, ahogy sütöm, úgy szokott elfogyni. Szeretjük a kiálló, pirosra sült krumpliszálakat, ezért én nagy ...

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

4. Korea: Gamja-jeon

Lényegében burgonya palacsintáról van itt szó, amit az ínyencek tükörtojással koronáznak meg, vagy épp valamilyen szószban megmártóztatnak, de köretként salátával is eszik. Azoknak sem kell aggódniuk, akik utálnak reszelni, mert a krumplit és a hagymát egy aprítógépben is össze lehet mixelni – zseniális és gyors megoldás.

5. Mexikó: chorizos és krumplis taco

A mexikói krumplis taco a hagyományos elkészítés szerint egyszerűen tört burgonyával töltött tortilla lapok, amit olajban kisütnek, de a serpenyőben megsütött krumpli kockák is remekül szolgálnak tölteléknek. Mehet rá még egy kis chorizo, és kész a tökéletes mexikói fogás.

6. Kanada: poutine

Fenn Északon tudják, hogyan lehet jobbá tenni még a sült krumplit is: rengeteg sajt és szaft kerül rá. A poutine igazi comfort food, amit te is könnyedén elkészíthetsz.

Poutine

Kanada hivatalos másnapos kajája. Annyira rossz, hogy nem lehet nem szeretni. Azért így saját gravyvel és házi sült krumplival...egészségesebb ugyan nem lesz, de legalább ártani nem árt. ...

7. Spanyoloroszág: patatas bravas

A spanyol tapas bárok egyik legnépszerűbb és legtipikusabb fogása a patatas bravas. Lényegében egy nagyon jól elkészített sültkrumpliról van szó, amit aztán két szósszal tálalnak: aiolival és salsa bravava. Nagyjából vad burgonyát jelent az elnevezés, mivel elég fűszeres ételről van szól, amit némileg az aioli ellensúlyoz.

8. India: Aloo Gobi

A krumplis samosa az egyik legjobb indiai étel ebben a kategóriában, de az aloo gobit sem hagyhajtuk ki. Itt a krumpli karfiollal egyesíti ízeit, a végeredmény pedig egy laktató vegetáriánus egytálétel. Rizzsel, naan kenyérrel vagy rotival tálalják.

Aloo gobi

Nagyon szeretem a fűszeres indiai ételeket, ez az egyik kedvencem. Igaz, hogy sokféle fűszer kell bele, de megéri bevásárolni.

9. Peru: burgonyás empanadas

A perui konyhának meghatározó alapanyaga a krumpli, hiszen több mint négyezer fajta nő belőle a régióban. A rétegezett krumpli terrine, a Causa Rellena az egyik hagyományos fogás, de a csirkés empadanas szintén nagy kedvenc a régióban, különösen krumplival együtt.

Marhahúsos empanadas

Empanadas minden dél-amerikai országban van, és minden háznál máshogy csinálják. Ez a verzió Argentínából, Carina barátnőmtől származik.

Empanadas chimichurrival

Az argentinok kis húsos táskái még finomabbak, ha az amúgy steak kísérőként kínált, zöldfűszeres chimichurriba tunkoljuk őket. Uzsira, előételnek, borok mellé, vagy piknikre ...

Tonhalas empanadas

Latin-Amerikában, a karibi térségben és Spanyolországban népszerű étel az empanadas: félkör alakúra összehajtott töltött tészta, melyet általában sütőben sütnek (vannak országok ...

10. Japán: japán burgonyapüré

A japán krumplipüré az alapokat tekintve megegyezik azzal a krumplipürével, amit világszerte fogyasztanak a gyerekek és felnőttek, csak még annál is jobb. Krémes, ugyanakkor ropogós az olyan hozzávalóknak köszönhetően, mint a hagyma, uborka és répa. A szósz alapja a Kewpie majonéz, japán mustárral és rizsecettel.

11. Görögország: skordalia

Egy újabb krumplipüré variáció, most a görögöktől. Szintén nagyon krémes, de a megszokottakkal ellentétben ritkán szolgálják fel melegen. A görög skordaliaába rengeteg fokhagyma kerül, ráadásul tejmentes, így bárki falatozhat belőle. Kitűnően működik mártogatósként.

Skordalia

Maradék száraz kenyér felhasználására alkalmas isteni fokhagymás kence Görögországból.

12. Írország: colcannon

A colcannon az ír hash browns káposztával és hagymával (plusz egy hatalmas adag vajjal) – nem csak Szent Patrik napon dukál. Tökéletes párosítás sózott marhahússal, de sonkával és steakkel sem utolsó. Vegetáriánusként pedig tojással lehet fogyasztani egyfajta ír shakshukaként.

Colcannon avagy ír burgonyapüré

Nálunk a burgonyapüré ugyan köret, az íreknél ez a változat főételnek számít. Főleg a szegények étlapján szerepelt gyakran, mert azért egy kis krumpli, káposzta meg szalonna mindig ...

13. Malajzia: csípős krumpli casarole

Fűszeres, a jaggery-nek (vagy barna cukornak) köszönhetően mégis édes ez a casarole, ami egy valódi ízkavalkád. A kókuszkrém selymessé teszi az ételt, miközben mélységet ad neki, plusz a szósz minden egyes krumpli szemet beborít, hogy egyik se maradjon ki a jóból.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Unsplash

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...