Ha már idén az utazások elmaradnak, akkor induljunk gasztronómiai kalandra! 13 ország 13 krumplis ételét hoztuk el, amit bármikor elkészíthetsz te is.
1. Olaszország: gnocchi
Ha már krumpli, akkor nincs is jobb első állomás a gasztro utazásunkban, mint Olaszország, a gnocchi hazája. Egy tál puha krumplifelhő, ez ugrik be a jól elkészített gnocchiról: gazdag, mégis könnyű, és szinte bármilyen szósz vagy ragu jól áll neki, de akár kakukkfüves vajjal nyakon öntve is megállja a helyét, és igazi élmény lesz. Akárcsak egy utazás Olaszországban.
2. Svédország: hasselback krumpli
A hasselback krumpli története Stockholmban indult, és azóta meghódította az egész világot. Vajjal és sok sajttal töltve egy igencsak testes ételről van szó, mégis, nyáron ugyanolyan jól esik egy vízparton töltött nap után. A legjobb benne, hogy olyan feltéteket teszel rá, amilyet csak megkívánsz, füstölt lazac, tojás, tejföl, bármi jöhet.
3. Kelet-Európa: lepcsánka
Nem maradhat ki a lepcsánka sem, amit nehezen lehet egyetlen országhoz kötni, hanem egy egész régió osztozik rajta. A források szerint az 1800-as években vált népszerűvé a reszelt krumplis étel Kelet-Európában, és azóta nem sokat változott az elkészítési módja, de hát miért is kellene változtatni valamin, ami úgy jó, ahogy van?!
4. Korea: Gamja-jeon
Lényegében burgonya palacsintáról van itt szó, amit az ínyencek tükörtojással koronáznak meg, vagy épp valamilyen szószban megmártóztatnak, de köretként salátával is eszik. Azoknak sem kell aggódniuk, akik utálnak reszelni, mert a krumplit és a hagymát egy aprítógépben is össze lehet mixelni – zseniális és gyors megoldás.
5. Mexikó: chorizos és krumplis taco
A mexikói krumplis taco a hagyományos elkészítés szerint egyszerűen tört burgonyával töltött tortilla lapok, amit olajban kisütnek, de a serpenyőben megsütött krumpli kockák is remekül szolgálnak tölteléknek. Mehet rá még egy kis chorizo, és kész a tökéletes mexikói fogás.
6. Kanada: poutine
Fenn Északon tudják, hogyan lehet jobbá tenni még a sült krumplit is: rengeteg sajt és szaft kerül rá. A poutine igazi comfort food, amit te is könnyedén elkészíthetsz.
7. Spanyoloroszág: patatas bravas
A spanyol tapas bárok egyik legnépszerűbb és legtipikusabb fogása a patatas bravas. Lényegében egy nagyon jól elkészített sültkrumpliról van szó, amit aztán két szósszal tálalnak: aiolival és salsa bravava. Nagyjából vad burgonyát jelent az elnevezés, mivel elég fűszeres ételről van szól, amit némileg az aioli ellensúlyoz.
8. India: Aloo Gobi
A krumplis samosa az egyik legjobb indiai étel ebben a kategóriában, de az aloo gobit sem hagyhajtuk ki. Itt a krumpli karfiollal egyesíti ízeit, a végeredmény pedig egy laktató vegetáriánus egytálétel. Rizzsel, naan kenyérrel vagy rotival tálalják.
9. Peru: burgonyás empanadas
A perui konyhának meghatározó alapanyaga a krumpli, hiszen több mint négyezer fajta nő belőle a régióban. A rétegezett krumpli terrine, a Causa Rellena az egyik hagyományos fogás, de a csirkés empadanas szintén nagy kedvenc a régióban, különösen krumplival együtt.
10. Japán: japán burgonyapüré
A japán krumplipüré az alapokat tekintve megegyezik azzal a krumplipürével, amit világszerte fogyasztanak a gyerekek és felnőttek, csak még annál is jobb. Krémes, ugyanakkor ropogós az olyan hozzávalóknak köszönhetően, mint a hagyma, uborka és répa. A szósz alapja a Kewpie majonéz, japán mustárral és rizsecettel.
11. Görögország: skordalia
Egy újabb krumplipüré variáció, most a görögöktől. Szintén nagyon krémes, de a megszokottakkal ellentétben ritkán szolgálják fel melegen. A görög skordaliaába rengeteg fokhagyma kerül, ráadásul tejmentes, így bárki falatozhat belőle. Kitűnően működik mártogatósként.
12. Írország: colcannon
A colcannon az ír hash browns káposztával és hagymával (plusz egy hatalmas adag vajjal) – nem csak Szent Patrik napon dukál. Tökéletes párosítás sózott marhahússal, de sonkával és steakkel sem utolsó. Vegetáriánusként pedig tojással lehet fogyasztani egyfajta ír shakshukaként.
13. Malajzia: csípős krumpli casarole
Fűszeres, a jaggery-nek (vagy barna cukornak) köszönhetően mégis édes ez a casarole, ami egy valódi ízkavalkád. A kókuszkrém selymessé teszi az ételt, miközben mélységet ad neki, plusz a szósz minden egyes krumpli szemet beborít, hogy egyik se maradjon ki a jóból.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Madame Pho: ahol minden recept a vietnámi nagymama pontos utasítását...
Megszámlálhatatlan pho-étterem van Budapesten, de Madame Pho csak egy. Vietnámi atmoszféra, vietnámi alapanyagok és eredeti vietnámi receptek – kipróbáltuk, és nem csalódtunk.
Szász Nóri10 hely, ahol autentikus külföldi ételeket kóstolhatsz Budapesten
Fedezd fel a világ legizgalmasabb konyháit anélkül, hogy elhagynád Budapestet! A legjobb nemzetiségi éttermeket szedtük most össze.
Szász NóriÚjabb 9 hely, ahol autentikus külföldi ételeket kóstolhatsz Budapesten
Kóstold végig a világ legizgalmasabb és legsokszínűbb nemzeti konyháit repjegy nélkül, miközben felfedezed Budapest ezer arcú gasztrofelhozatalát.
Szász NóriA legtöbb étel, amiről azt hiszed, hogy mexikói, az valójában...
A mexikói ételekért sokan rajongunk – de azt tudjátok, hogy amit esztek, az jó eséllyel nem is mexikói? Bizony, az USA ebbe is belekontárkodott – és ezt egyáltalán nem bánjuk!
Rosanics PetraCímlapkép: Unsplash