A műanyagpalack-krízisről nem lehet eleget beszélni, mi is megtettük már párszor. Az eldobható, több száz év alatt lebomló plasztik tárgyak milliárdjainak a Földről való kiűzetése viszont sajnos még mindig várat magára - főleg ilyen döntések mellett.
A nagyobb cégek viszont hálisten', úgy tűnik, próbálnak cselekedni és váltani, így van ezzel a holland Avantium is, amely a Coca-Cola, a Carlsberg és a Danone támogatásával kifejlesztett egy növény alapú "műanyagot", ami megoldást nyújthat a fosszilis alapú PET-palack és műanyag szemét problémájára - írja a bored panda.
Ez is kapcsolódik:
Megkérdeztük a Starbucksot meg a Mcdonald's-ot, hogy állnak most a műanyagbetiltással
Az Avantium által fejlesztett, 100% növényi alapú műanyagpótló a cukorrépából, kukoricából és búzából kinyert cukorból épül fel, és komposztálóban egy éven belül teljes mértékben lebomlik.
Ez az új anyag teljesen fenntartható a környezet számára, hiszen előállítása nem igényel fosszilis üzemanyagot, újrafelhasználható, sőt, sima körülmények között is jóval hamarabb (pár év alatt) lebomlik, mint plasztik társai - magyarázza Tom Van Aken, cégvezető.
A Carlsberg vezetősége pedig már most nyilatkozott, elmondásuk szerint minden csomagolásukat fokozatosan le fogják cserélni ezekre a 100% növényi eredetű üvegekre.
A tervek szerint az új, környezetbarát palackozott italok 2023-re kerülhetnek a boltok polcaira. Várjuk!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
6 kérdés és tévhit, ami sokakat érint, akik szelektíven gyűjtik...
Egyre több háztartásban válik alapvetővé a hulladékok szelektív gyűjtése, ami szuper. Azonban vannak tévhitek a szelektálással kapcsolatban, amiket jó, ha ismerünk!
Antal Éva RáhelEzek a legmérgezőbb műanyagok, amiket szinte biztos, hogy mind megeszünk
Az élelmiszer-csomagoló anyagokban még ma is számos, a szervezetre is káros anyag található. Hogy mik azok, és hogyan kerülhetjük el őket, azt szakértő mondja el.
NosaltyUtánajártunk, hogy állnak a műanyag kitiltásával a hazai vendéglátóegységek
Jövő évtől kivonják az egyszer használatos műanyagok egy részét a forgalomból, emiatt több vendéglátóhely kénytelen váltani. Megnéztük, hogy állnak most!
Fenes Gábriel3 olvasónk őszinte vallomása arról, hogyan halad a hulladékmentes életmóddal
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a zero waste életmód, ami a minél kevesebb hulladék termelését tűzte ki célul. Kipróbálnád? Olvasd el három olvasónk tapasztalatait!
Országh Kitti