Meglepő, mi csökkenti drasztikusan a cukorbetegség kialakulásának esélyét

A halolajkapszuláról az elmúlt években kiderült, hogy mégsem csodaszer, a halfogyasztás azonban továbbra is ajánlott eredeti formájában. Egy friss kutatásból például most az derült ki, hogy a szardínia fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegséget is segít megelőzni, méghozzá hatékonyabban, mint az étrend-kiegészítők.

Az olajos halak fogyasztásának előnyeit már régóta ismerjük: ezek omega-3 zsírsavakat, kalciumot és D-vitamint tartalmaznak, mindegyik elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. A telítetlen zsírsavak emellett ahhoz is hozzájárulnak, hogy csökkenjen az esély a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, és megfelelő legyen a szervezet koleszterinszintje. Na de tudtad, hogy a cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkenti?

Most spanyol kutatók kimutatták, hogy a szardíniának ezeken kívül is van egy plusz pozitív hatása: a rendszeres fogyasztása segíthet meggátolni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. A kutatáshoz 152 prediabéteszes embert figyeltek meg, akiknek megelőző diétát kellett folytatniuk – egy részük azonban minden hétre két doboz olívaolajban eltett szardíniát is kapott fogyasztásra. A résztvevőknek a halat egyben kellett megenniük, úgy, hogy a csontokat is lenyeljék, így lesz ugyanis gazdag kalciumban és D-vitaminban is.

Egy év alatt a diétát folytató kontrollcsoportból azok a prediabéteszesek, akiknek magas volt a kockázatuk a cukorbetegség kialakulására, 27 százalék helyett már csak 22 százalékot képviseltek. A szardíniás csoportban azonban 37 százalékról 8 százalékra csökkent az arányuk.

A szardíniafogyasztás további előnyökkel is jár: javítja az inzulinválaszt, a jó koleszterin és a hormonok szintjét is megemeli a szervezetben, ami a vérnyomás csökkenésével járhat.

Szardínia curry

Mikor ezt a receptet megláttam, hát kikerekedett a szemem. Szardíniás curry? Gyors, pofon egyszerű és piszokul olcsó! Nahát, Karácsony utáni kiköltekezés orvoslására tökéletes!

A Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szardínia pozitív mikrotápanyagainak fogyasztása étrendkiegészítőként nem vált ki ilyen hatást: így valamiért a kalcium, a D-vitamin és az omega-3 szedése nincs hatással a diabétesz kialakulásának esélyeire.

Forrásunk volt.


Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...