Meglepő, de ezt eszi Cristiano Ronaldo és a világ legjobb focistái - paradicsom NEM, áfonya IGEN!

Se paradicsomszósz, se energiaital, viszont sok áfonya, gránátalma, sült krumpli helyett pedig hal és hajdina - fény derült a profi focisták étrendjére.

"Az étkezés mára rendkívüli jelentőségű lett a játékosok megfelelő erőnlétének elérésében" - mondta a The Times című brit lapnak Armando Vinci, a Forte Village wellnesscentrum emberierőforrás-központjának vezetője. Megfordult már nála a német és az olasz labdarúgó-válogatott vagy akár az Internazionale is - írja az MTI.

"A táplálkozás mindenre hatással van a játékosok teljesítőképességétől a regenerálódásuk gyorsaságán át az alvásukig, ezért egyénre szabottan, nagy pontossággal kell kialakítani az étrendjüket" - magyarázta a tudós.

A 20. századi futballisták mérkőzés utáni lakomájából ritkán hiányzott a steak vagy a sült krumpli, de a mostani sztárjátékosok, például Cristiano Ronaldo, inkább hajdinasalátát esznek friss hallal vagy csirkenyárssal. A táplálkozásuk olyan sokat változott, hogy a klubok már nemcsak dietetikusokat, hanem "teljesítményséfeket" alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy kifejezetten a győztes formát segítő fogásokat készítsenek a csapatoknak.

Ezeket például ők is megehetnék:

Hajdina paella

Újhullámos paella, ami laktató és hamar elkészül. A fűszerpaprika feltüzesíti chorizo nélkül is.

Tandori csirkenyárs

A joghurt nálunk gyorsan fogy. Ehhez a vacsorához el is kellett rejtenem a gyerekek elől a hűtőben két dobozzal belőle. Szerencsére nem fedezték fel a turpisságot, így nagyszerű lett az ...

Az elmúlt öt évben 30-80 százalékkal megnőtt a versenyzők magas intenzitású futásmennyisége egy mérkőzésen, s ehhez kell igazítani a táplálkozásukat.

NINCS TÖBBÉ PARADICSOM:

A Liverpoolnál például elsőként a paradicsomszószt száműzte a klub legfőbb dietetikusa, aki a Bayern Münchentől érkezett az angol csapathoz tavaly. Hivatalosan a szósz cukortartalma miatt döntöttek így, de ez csak az egyik baj a paradicsommal. "A burgonyafélékhez tartozik, ahogy a padlizsán is. Gátolja a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért azt tanácsolom a játékosoknak, hogy csak ritkán egyenek paradicsomos tésztát" - fejtette ki Armando Vinci. "A kalcium kulcsfontosságú az izmok mozgásában, a hiánya káros lehet."

LE A CUKROS ENERGIAITALLAL:

Elmúltak már azok a napok is, amikor a futballistákat állandóan energiaitallal a kezükben lehetett látni. Meccsnapokon, szénhidrátlöketként használják, edzésnapokon kevésbé. Kutatások kimutatták, hogy az izotóniás italok hasznosak lehetnek ugyan, de csak legalább 90 perces edzés esetén.

Cristiano Ronaldo például meg is mondta, hogy az általa kedvelt sportital kevesebb cukrot tartalmaz sok egyéb márkánál.

via GIPHY

Armando Vinci például a több mint 600 méter mélyről, homokkő, mészkő vagy gipszrétegek közül felszínre törő ásványvizeket részesíti előnyben a sportitalok helyett. "Tanulmányok szerint segíthetik a mozgás utáni regenerálódást" - mondta.

A szakember azért megjegyezte: a labdarúgók számára létfontosságú a szénhidrátbevitel, a nélkül ugyanis hamar elfáradnak. Az időzítés azonban nagyon sokat számít. Meccsnapokon testsúly-kilogrammonként 7 grammra, edzésnapokon viszont csak kilogrammonkénti 2 grammra van szükségük - tette hozzá James Collins.

FEHÉRJESZELET HELYETT SZÁRÍTOTT MARHAHÚS:

Egy ideje nagyon népszerű a topjátékosok körében a szárított marhahús, amely lassacskán átveszi a fehérjeszeletek helyét. Hatékonyan pótolja az elveszített sót a szervezetben, továbbá növeli a teljesítőképességet és az izmok egészségét.

GYULLADÁSGÁTLÓ ÉTELEK - magvak, áfonya, gránátalma

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a gyulladásgátló ételek a mérkőzések utáni nap táplálkozásában. A diófélék, a magok,az olajos halak,a Montmorency cseresznyéből készült dzsúsz, valamint a gránátalma és az áfonya fogyasztása mind segíti az izmok regenerálódását, csökkenti az oxidatív stresszt.

Áfonyás-banános chia mag puding

Volt otthon 2 db túlérett banánom, így ezt a finom és egészséges pudingot készítettem belőle uzsonnára. Akár reggeli helyett is megállja a helyét, mivel rengeteg természetes Omega 3 ...

Tőkehal ceviche gránátalmával

A ceviche (ejtsd: szevicse) egy igazi karibi étel, aminek az alapja mindig valamilyen nyers halhús (lehet lazac, rák, stb.) sok friss citruslével és hagymával. Mivel a halat nem főzik meg, ...

SOK ALVÁS - és görögjoghurt

Armando Vinci kiemelte a minőségi alvás jelentőségét is, ezzel kapcsolatban pedig azt, hogy a futballisták egyenek egy kis görög joghurtot lefekvés előtt fél órával. A joghurtban és más tejtermékekben lévő fehérje csaknem teljes mértékben kazein, lassan emésztődik meg, ideális az izmok újjáépüléséhez az intenzív mozgás után.

...és ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

fotó

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...