Megjelent Szabó Edit interjúkötete 26 magyar borásznő élettörténetével, receptekkel, borokkal

Ebben a könyvben huszonhat remek nő mesél az életéről. Mindannyian a borok világában dolgoznak, olyan terepen mozognak, ahol korábban hagyományosan férfiak ültek a kormánynál.

"Lányok, kivel nem sírtunk együtt?" - kezdi rögtön egy kérdéssel a Gyengébb? Nem! című könyv bemutatóját az írója, Szabó Edit. Kérdése arra utalt, mennyi érzelem, bánat és öröm tört a felszínre, amikor interjúalanyaival beszélgetett.

A könyvben szereplő hölgyek - akik szinte mindannyian részt vettek a könyv bemutatóján - egyszerre mosolyodtak el. Szabó Edit elmondása szerint nem boros könyvet írt, hanem egy női könyvet, érdekes élettörténetekkel. A kötet interjúk füzére, amelyekben női borászok mutatják be azokat a boraikat, amelyekre büszkék, és bizonyítják jártasságukat a konyhában is. 26 női történet, 52 recept, 52 bor. A borásznők mesélnek a mindennapjaikról, a családjukról, a sikereiről és a kudarcaikról, mindarról, ami elindította őket azon az úton, amelyen ma is járnak.

Bár ezek a nők férfiakat megszégyenítő kitartással állnak helyt szőlészeteikben, borászataikban, a szakmájukban, de azért mégiscsak vérbeli nők. Kedvenc sztorinkat Matolcsy Sára mesélte, aki testvére kérésére költözött haza Amerikából, hogy az Etyeki Kúria Borgazdaság élére álljon.

,,Volt egy borászunk, akivel nagyon sokat konzultáltam a borászati munkákkal kapcsolatban, és ő egyszer azt mondta, hogy vegyek trágyát. Sejthetitek... Gucci-táskát tudok venni, de hogy vesz az ember trágyát? Megérkeztem a farmra, ahol volt kecske, ló, tehén, nyúl, minden. Na de melyiknek a kaksija kell? Mikor felhívtam a borászt, azt mondta, nézzem meg a konzisztenciáját. Markoljak bele és morzsolgassam. Na, ezt megtagadtam. Aztán végül mégis megvettük a trágyát, rákerült a pinotnoir-ültetvényre, és csodálatos lett a szőlő. Ennél csak az volt viccesebb, amikor traktort vettem."

A Magvető Caféban tartott hangulatos könyvbemutatón a hölgyek meséltek arról, mennyire meglepte őket, hogy egy olyan könyvhöz adnak interjút, ami nem igazán szakmai, sokkal inkább személyes kérdésekkel foglalkozik.

,,Sokkal többen kérdeznek a szakmáról, de ez olyan interjú volt, ahol nem a borászt kérdezték, hanem az embert, a nőt" - emlékszik vissza a interjúra Susann Hanauer. Ő férjével együtt 20 éve költözött Magyarországra, hogy itt felépítsék a Villányi borvidék első biodinamikus birtokát.

Susann Hanauer

A könyvben szereplő nők birtoktulajdonosok, birtokigazgatók, szőlészek és borászok, mindegyikük máshol tart az útján, de elmondásuk szerint büszkék arra, amit eddig elértek, és nem cserélnének senkivel. Néhányan gyerekkori álmukat váltották valóra, mások felnőtt fejjel merészkedtek először a pince mélyére, megint mások az apjuktól örökölték az először nehéznek tűnő szakmát.

Ha a könyv felkeltette az érdeklődésedet,itt megrendelheted.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Nemzetközi sikert ért el a magyar startup, az Anjuna Ice Pops - Irány Amerika!

Legújabb receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...