A nyár meggyes pite nélkül olyan, mint a pörkölt szaft nélkül

Savanyú és édes, fanyar és lédús, a legfinomabb nyári szörp, lekvár és süti belőle készíthető: mi most egy szaftos meggyes pitét mutatunk, ezt mindenképpen próbáld ki!

Jaj, a meggy savanyúúú! Jaj, de jó, hogy az! Mennyire sok finomság alapja lehet ezen tulajdonsága miatt? A fent említett ínyencségek mellett akár nagyszerű szószt, mártást is főzhetünk vele, édes és sós fogásokhoz vagy sültekhez. Most az egyik legalapvetőbb felhasználási módszert választottam, meggyes pitébe sütöttem. Hogy mire kell figyelni a készítése közben, most megosztom veletek.

Tészta

Ez nem egy egyszerű vajas tészta, mint az amerikai meggyes pitéé, vagy a gyümölcsös lepényeké, sokkal könnyedebbnek kell lennie. Tegyünk hozzá tojást és sütőport, aztán egy-két kanál tejföllel állítsuk be a szuper, kezelhető állagot. Dermesszük hűtőben a nyújtásig, lehetőleg két adagban, így nem is kell már szétvágni, egyenként eshetünk nekik a sodrófával. Lisztezett felületen könnyedén nyújtsuk ki a tésztát, amit a kivajazott, lisztezett formába téve szurkáljunk meg, így könnyebben szellőzik és sül.

Meggy

Csak szép, egészséges szemeket tegyünk a pitébe. Sokat, hogy ne lapuljon le, megfelelő maradjon a tészta és töltelék aránya.

Magozzuk nagy odafigyeléssel, nem lenne jó, ha valaki fogát törné a sütinkbe. Egy nagy tál fölé helyezett szűrőbe gyűjtsük a meggyet, hogy a plusz lé lecsorogjon, ez utána szabad préda, ha szerencsések vagyunk, a munkák első „gyümölcse”. A meggyet cukorral és pár kanál kukoricakeményítővel keverjük jól össze, így szedjük a zsemlemorzsával megszórt alsó tésztára. Az állás során keletkezett újabb plusz levet ne öntsük rá a tésztára, mert nincs rá szükségünk és csak eláztatja, ezt már mi se igyuk meg, mehet a csapba, ebek harmincadjára.

Kenés

A tojás nem csak a tésztában munkálkodik, fejti ki jótékony pufisító hatását, a tészta tetejét is kenjük meg egy sárgájával, ettől lesz szép márványos és roppanós. A süti szaftosságáért nem csak a sok meggy felel, hanem az imént említett megkent sütitető is. Nem hagyja, hogy felfelé távozzon a nedvesség, friss, mindig roppanós marad a pite teteje.

Tálalás

Öltöztessük porcukorfelhőbe a meggyes piténket, és grátiszképpen adjunk minden szelet mellé egy gombóc magas minőségű, akár házi vaníliafagylaltot. Mondhat bárki bármit, hogy ezt itthon nem szoktuk, külföldi szokás, ha valaki egyszer együtt megpróbálja a kettőt, akkor legközelebb is így szeretné. Így van ez jól, miért ne lehetne a szokásokon változtatni, hiszen ez gyönyörködtet!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több finomság itt:

Címlapról ajánljuk