A németországi erdőről elnevezett édesség rögtön megalkotása után hatalmas népszerűségnek örvendett, és ez talán a mai napig sem csitult. Büszkén vállalja nevét a legismertebb torták között, olyannyira, hogy az eredeti cukrászda városában, Tribergben még saját ünnepnapot is szenteltek neki, június 13-át.
A meggyszezon örömére mi is visszanyúltunk a süteményhez, azonban nem torta, hanem pohárkrém formájában készítettük el, hogy igazán könnyed és nyárias desszertet varázsoljunk belőle. Elkészítésének fürgeségét egyedül a friss meggy magozása árnyékolhatja be, a végeredmény azonban kárpótol mindenért!
A kakaós piskóta hozzávalói:
4 db tojás, 100 g porcukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 csipet só, 1 teáskanál vanília aroma, 100 g finomliszt
Elkészítés:
A tojásokat keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a sót, egy kevés vaníliaaromát, majd az átszitált kakaóport és lisztet. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A piskóta masszáját oszlassuk szét a tepsiben, és süssük készre kb. 20 perc alatt.
A meggyragu hozzávalói:
500 g meggy kimagozva, 80 g porcukor, 2 tk vanília aroma, 3 ek meggylikőr
Elkészítés:
A meggyet mossuk meg, szedjük le a szárát, és magozzuk ki. Kimagozás után öntsük egy edénybe, majd adjuk hozzá a cukrot, és kezdjük el melegíteni. Főzzük addig, amíg sűrűbb, sziruposabb ragut nem kapunk, ez kb. 5-10 perc.
A habos rétegek hozzávalói:
500 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 100 g porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 100 g étcsokoládé
Elkészítés:
Egy kevés habtejszínt (100-150 ml) kezdjünk el melegíteni gőz fölött. Adjuk hozzá a felaprított étcsokit, majd olvasszuk bele a tejszínbe, hogy egynemű állagot kapjunk.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ha már szobahőmérsékletű, keverjük össze a mascarponéval. Ha szeretnénk, lazíthatjuk a réteget egy kevés felvert tejszínhabbal.
A habtejszín maradékát verjük keményre a vaníliás cukorral és a cukorral.
Befejezésként kanalazzunk a pohárba a csokis, mascarponés krémből, a tetejét pedig díszítsük meggydarabokkal és reszelt csokival.
Az összeállítás hozzávalói:
8 ek meggylikőr, 25 g étcsokoládé
Összeállítás:
Ha minden hozzávaló elkészült, indulhat a rétegezés.
Először a frissen sült, de már kihűlt piskótából rakjunk a pohár aljára. Rajtunk múlik, hogy a pohár szájával vágott, kör alakú piskótát vagy a belemorzsolását választjuk. Öntsünk rá egy evőkanál meggylikőrt.
Ezután következhet a felvert tejszínhab, amit a meggyragu, majd ismét egy meggylikőrrel meglocsolt piskótaréteg követ.
Befejezésként kanalazzunk a pohárba a csokis-mascarponés krémből, a tetejét pedig díszítsük meggydarabokkal és reszelt csokival.
A hűtőben hagyjuk pihenni pár órát, hogy átpuhuljon, majd tálaljuk.
A fergeteges Fekete-erdő pohárkrém receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el annak, akinek napfényt szeretnél csempészni a napjába!
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: