Még tovább drágulhat a sertéshús – ez okozza a brutális károkat

Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal nőtt a sertéshús ára, de úgy tűnik, hogy itt még nem áll meg a drágulás.

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk az afrikai sertéspestis (ASP) miatt, folyamatosan nő a sertéshús ára. Ez pedig úgy tűnik, hogy nem áll meg még egy ideig, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók. A 24.hu értesülései szerint, hiába a fagyasztói áremelkedés, a nagyobb húsipari cégek, több mint 23 milliárd forint veszteséget hoztak össze, kilenc hónap alatt. Bár Éder Tamás, a feldolgozókat tömörítő Magyar Hússzövetség elnöke, nem erősítette meg ezt a számot.

Azt azonban elárulta, hogy a rendkívüli állapot jelentős veszteségeket okoz a vágóhidaknak és a húsüzemeknek egyaránt. Idén február elején volt a legalacsonyabb az élősertés felvásárlási ára, azóta 44 százalékkal drágult ez az alapanyag.

A költségnövekedésnek azonban eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz. Annak ellenére mondható el ez, hogy a comb kilója például, a januári 1190 forintról 1410 forintra, azaz 18,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Bár a magyar sertésekben nem mutatták ki a járványt, ennek ellenére még sincs kereslet a magyar sertéshús iránt, mivel a vaddisznóknál kimutatták a sertéspestist.

Az az élő sertés ára az utóbbi hetekben stagnálást mutat, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból pedig kiderül, hogy a kereskedők hajlandóak többet fizetni a beszállítóknak az állatokért, az árrés csökkentésével pedig próbálják elkerülni a polcokra kerülő hús drasztikusabb árnövekedését.

Azonban abból kiindulva, hogy idén eddig 44 százalékkal növekedett az élő sertés ára, a húskészítmények és a hús ára akár 20-30 százalékkal is nőhet még.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek