Még tovább drágulhat a sertéshús – ez okozza a brutális károkat

Az év elejétől szeptemberig 10-16 százalékkal nőtt a sertéshús ára, de úgy tűnik, hogy itt még nem áll meg a drágulás.

Mint arról nemrég mi is beszámoltunk az afrikai sertéspestis (ASP) miatt, folyamatosan nő a sertéshús ára. Ez pedig úgy tűnik, hogy nem áll meg még egy ideig, különben sorban bedőlnének a magyarországi húsfeldolgozók. A 24.hu értesülései szerint, hiába a fagyasztói áremelkedés, a nagyobb húsipari cégek, több mint 23 milliárd forint veszteséget hoztak össze, kilenc hónap alatt. Bár Éder Tamás, a feldolgozókat tömörítő Magyar Hússzövetség elnöke, nem erősítette meg ezt a számot.

Azt azonban elárulta, hogy a rendkívüli állapot jelentős veszteségeket okoz a vágóhidaknak és a húsüzemeknek egyaránt. Idén február elején volt a legalacsonyabb az élősertés felvásárlási ára, azóta 44 százalékkal drágult ez az alapanyag.

A költségnövekedésnek azonban eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz. Annak ellenére mondható el ez, hogy a comb kilója például, a januári 1190 forintról 1410 forintra, azaz 18,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Bár a magyar sertésekben nem mutatták ki a járványt, ennek ellenére még sincs kereslet a magyar sertéshús iránt, mivel a vaddisznóknál kimutatták a sertéspestist.

Az az élő sertés ára az utóbbi hetekben stagnálást mutat, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból pedig kiderül, hogy a kereskedők hajlandóak többet fizetni a beszállítóknak az állatokért, az árrés csökkentésével pedig próbálják elkerülni a polcokra kerülő hús drasztikusabb árnövekedését.

Azonban abból kiindulva, hogy idén eddig 44 százalékkal növekedett az élő sertés ára, a húskészítmények és a hús ára akár 20-30 százalékkal is nőhet még.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...