Idén meglepően hamar ránk rontott a medvehagyma szezonja, ami egyrészt áldás volt azoknak, akik már tűkön ültek a pikáns levelek miatt. Persze egyben rossz hír is ez a sietség, hiszen így jóval előbb eltűnnek majd a piacról a csokrok – akár azelőtt, hogy minden medvehagymás álmunkat és vágyunkat megéltük volna. A mostani lesz valószínűleg az utolsó a medvehagymás receptekkel megfűszerezett hetek közül, adjuk meg hát a módját a búcsúnak, például az alábbi 6 egyszerű, de nagyszerű medvehagymás recepttel.
A húsvét és a medvehagymaszezon gyakran összeér egy éven belül, ez az együttállás pedig utat engedhet a hagymával megspékelt tojásos nokedlinek. A zöld levelek csodás frissességet kölcsönöznek a fogásnak, olyannyira, hogy talán ecetes saláta sem kell mellé.
Figyeljünk arra, hogy a leveleket ne égessük meg a serpenyőben, mert akkor keserűek lesznek: csak a nokedlivel együtt pároljuk, míg meg nem fonnyad. Plusz tipp, hogy a tojásos nokedlit jóval krémesebbé és szaftosabbá tehetjük, ha hozzáadunk valamennyit a tészta főzővizéből is (az olasz carbonarához hasonlóan).
Ha a magyaros tésztákat annyira nem csípjük, essen a választásunk egy házi gnocchira. Az olasz burgonyás nudlik tejföllel és friss citromhéjjal keverednek a tálon, így egyszerre képeznek könnyed, de laktató ebédet.
Csodákra képes, ha a frissen kifőtt gnocchit olajos serpenyőben körbepirítjuk: így enyhén ropogós és aranybarna külsőt kapnak a falatnyi gombócok.
Medvehagymás zöldségfasírt joghurtos mártogatóssal
Zöldségfasírtot egész évben süthet az ember, mégis vannak kiemelt időszakok, amikor kifejezetten megéri apró lepénykéket formázni. A medvehagymaszezon is ilyen, ugyanis az aprított zöldfűszer fantasztikus karaktert ad a tócsniknak.
Csak tovább fokozza a zöldséggel telepakolt élményt a citromos görög joghurt, ami mártogatósként kerül a tálra. Kínálhatjuk a fasírtokat kevert zöldsalátával, szendvicsben, de akár főzelékek feltéteként is.
Medvehagymás batyu (Leveles medvepofa)
Persze, hogy a leveles tésztába is belekerülhet a medvehagyma: de nem ám egyedül, önmagában kell megtennie ezt az utat, ugyanis vele tart a lágy krémsajt és a hasonlóan pikáns metélőhagyma is.
A reggelitől-vacsoráig fogyasztható péksütemény valahol a hagymás-tejfölös chipsek ízvilágát idézi, így biztosan elnyeri majd azok tetszését is, akik alapvetően nem rajonganak a medvehagymáért.
A magyar konyha egyik alaptétele, hogy szinte mindenből főzhető vagy főzelék vagy pörkölt...vagy, ha nem is, mindenesetre erre utal a gyakorlat. A medvehagymából is főzhetünk könnyed, tavaszi hangulatú főzeléket, ráadásul lisztes sűrítés nélkül.
A főzeléket tej és tejszín gazdagítja a megfelelő állagról pedig pár kocka főtt burgonya gondoskodik: így nem kell aggódnunk a habarás miatt sem, és az íz is teljesebb lesz. A főzeléket turmixolhatjuk rusztikusabb vagy krémesebb állagúra is.
Végül, de nem utolsó sorban pedig egy házi lángos kerül terítékre: természetesen ez is medvehagymás, ráadásul kívül-belül. Ugyanis azon kívül, hogy a tésztába is szórhatunk egy nagy adag aprított levelet, a tálalás során is elláthatjuk a kisült lepényeket némi pestóval.
Fotók és receptek: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeknek a tavaszi recepteknek is adj egy esélyt: