A medvehagymát úgy várjuk már tavasszal, mint a Messiást! A jó idő közeledtének hírnöke már március végén, áprilisban felbukkan, hogy jellegzetes, fokhagymaillatú,zöld szőnyeggel borítsa az erdőket.
sós túrókrém
Az idei első medvehagymás ételünk volt. Amint megláttam az első csokrokat a zöldségesnél, azonnal megvettem mindet. Pechemre csak 2 volt neki! :-)) De szombat délután mit is akar az ember ...
Érdekes, hogy nagyon sokáig hanyagoltuk ezt a csodatevő növényt, pár évvel ezelőtt tért csak vissza ismét a köztudatba, hogy onnan – remélhetőleg – már egyáltalán ne kerüljön ki. Egész csapatok szerveződnek a szüretelésére, kedvelt tavaszi program, hogy medvehagymatúrákra indulnak nagyobb társaságok.
Tipp: Mire figyeljünk a gyűjtésnél? A legfontosabb, hogy nem szabad összekeverni a leveleket a nagyon hasonló gyöngyvirágéval, ugyanis azok mérgezőek! Könnyen tesztelhetjük a növényt, ha megdörzsöljük ujjaink között a levelét, erős hagymaszagot érzünk. Ha nem érezzük, az biztos nem medvehagyma!
pesto
Mr Smith valamelyik nap hazajött a frissen szerzett medvehagymával nagy örömünkre, mert nagyon szeretjük ezt a finom csemegét. Ebből azonban alkotni kellett valami nagyszerűt, s mint mindig, ...
medvehagymás pogácsa
Imádom a riszájkling recepteket. Valahogy külön jó érzés, ha nem kell kidobnom valamit, hanem új finomságként reinkarnálódhat. Most volt egy jó nagy adag krumplipürém - valahogy soha ...
tortellini
Legutóbb megszületett bennem az elhatározás, hogy a tészta készítése nem a víz forralásával, hanem liszttel és tojással, majd gyúrással fog elkezdődni. Megvettem a legjobb lisztet, ...
Lehetőleg csak a leveleket szedjük le, hadd újuljon meg jövőre is a növény – hazaérve pedig alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra. Hűtőszekrényben tárolva 5-6 napig friss marad a medvehagymánk. Számos gyógy- és immunerősítő hatása mellett antibiotikus és antivirális hatása érvényesül, C-vitamintartalma kiemelkedő. Rendkívüli vértisztító tulajdonságú, az erek faláról valósággal kisöpri a lerakódásokat, méregtelenít, segít a felső légúti megbetegedések gyógyításában, jelentős a vas- és magnéziumtartalma – jobb, mint bármelyik, csodával kecsegtető táplálékkiegészítő! A nagyvárosi emberek számára különösen szívlelendő a fogyasztása: ólommentesíti ugyanis a szervezetünket.
Zeller: egy megosztó növény >>
zöldséges pite
Már majdnem megfonnyadt a maradék csomag medvehagymám, gyorsan ki kellett találni valamit. Aztán meg kipróbálatlanul sorakoztak a szekrényben az - eredetileg créme brulée-hez vásárolt - ...
túrós falatkák
Tegnap este fél kilenckor értünk haza, egy marathoni megbeszélés után, fáradtan, éhesen. Vásárlás persze már szóba sem jöhetett, így a vacsora kigondolásának egyetlen szempontja az ...
húsgombóc
Mostanában sok medvehagymát kaptam, amiből tettem el befőttes üvegbe sóval, olívaolajjal összekeverve. Így bármikor lehet használni. Sokáig eláll. De hagytam friss leveleket, amiből ezt ...
töltött hús
A húsvéti finomságok jórészét tartalmazza a batyu, így méltán kiérdemli helyét az ünnepi asztalon. Medvehagyma-kedvelőknek kifejezetten ajánlott! ;)
krémleves
A medvehagyma krémlevesnek ez a változata maradék húsleves felhasználásával készült és került bele kevés zöldhagyma is.
medvehagymás pogácsa
A medvehagyma a tavasz első ajándéka.
Tönkölypogácsát akartam készíteni a piacnyitóra a vega vendégeknek, ám Cinci délután beállított egy jókora adag medvehagymával, hogy böjti ...
Külsőleg is csodakozmetikumnak nevezhetjük: a gombás bőr- és körömfertőzések szépen begyógyulnak medvehagymás tinktúra rendszeres alkalmazásával, valódi pattanásgyilkos, a szép bőr egyik élharcosa, valamint az emésztőrendszeri panaszok rendeződhetnek és a húgyutak egészsége is újra helyre állhat. Fontos, hogy mindig csak közvetlenül felhasználás előtt aprítsuk, különben elveszíti jellegzetes aromáját.
Konyhában nevelt fűszerek >>
zöldséges pite
Kiskoromban utáltam a spenótot. A tojást is. Sonkát egyáltalán nem ettem. A húsvétban csak a csokinyuszik meg az iskolai szünet érdekelt. Meg az, hogy nálunk tobzódik ilyenkor az egész ...
körözött
A medvehagymás körözöttel három éve találkoztam első ízben, egy ismerősöm édesanyja készítette borkorcsolyaként. Ekkor ismertem meg magát a medvehagymát is. A receptet akkor ...
medvehagymás pogácsa
Az egyik legfinomabb pogácsa, amit mostanában ettem. A recept Az élet napos oldala blogból származik. Szerintem tökmaggal is finom lehet.
Kétség sem férhet hozzá, hogy nyersen a legegészségesebb, a gasztronómia számos formában hasznosítja: pesto, leves, főzelék, pogácsa is készülhet belőle, de húsételek, saláták kedvelt alapanyaga, túrókrémek ízesítője is! Ne álljunk tétlenül a szezonban: bár a piacokon gyakran irreális áron kínálnak belőle pár levélnyit, tudva, hogy a városi ember úgysem fér hozzá, kerekedjünk föl valamelyik hétvégén és irány az erdő! Érdemes tapasztalt kirándulókat kérdezni a lelőhelyekről!
További medvehagymás recepteket itt keress! >>
Az Itt a szezon! rovatban további aktuális cikkeket találsz! >>
Medvehagyma Fesztivál Orfűn! >>