Így készül a vajtól krémes, harsogóan zöld medvehagymás rizottó

A rizottó az az étel, amiről sokan azt hisszük, tévesen, hogy csak az olaszok főzhetik tökéletesre. Pedig abszolút nem így van, csak pár alapszabályt kell szem előtt tartani! Tavasszal pedig mi mással készíthetnénk, mint a fokhagymás ízjegyekkel megáldott, buján zöld medvehagymával?

Rizottó, az olaszok kedvenc rizses egytálétele, mely meghódította a világot: nehézkesnek tűnik, ezért sokan inkább csak olasz éttermekben (vagy Olaszországban) eszik, pedig otthon is könnyű elkészíteni, ha eleget teszünk néhány kritériumnak. Tavasz révén mi most szezonális medvehagymával főztük a rizottót, szem előtt tartva minden szigorú szabályt. Buján zöld, harsogóan ízes-tavaszias-hagymás és krémes lett. Mutatjuk is!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Abbahagyhatatlan kanalazást/villázást ígér az alábbi recept:

csípősen zsenge, frissen szedett medvehagyma párosul a vajtól, parmezántól és alaplétől krémes rizottóval, a végeredmény pedig pazar. Ugye kipróbáljátok?

...na de mitől is lesz tökéletes egy rizottó?

Alaplé

Sokan vizet öntenek a rizottóhoz alaplé helyett, de ez nagy hiba, mert a rizs így nem tudja felszívni az aromákat és fűszereket, miközben fő. Ne vizet használj, mert felhígítja az ízeket!

+ Tipp: folyamatosan pótold az elpárolgó/beszívódott alaplevet, tehát jobb, ha nem mozdulsz el a tűzhely mellől! (Meleg alaplevet használj, mert a hidegtől visszahűlne az étel, és nem főne meg elég gyorsan a rizs.)

Rizottórizs

A nem megfelelő rizs használata tönkreteheti a végeredményt. Sokan legyintenek rá, de nem szabad, az autentikus rizottóhoz igenis speciális, rövid szemű, sok keményítőt tartalmazó arborio fajtát érdemes használni, mert csak ezzel lesz kellően krémes, szaftos a végeredmény.

Vaj és parmezán

Csak ezekkel az isteni összetevőkkel lesz igazán krémes a rizottó állaga, de csak akkor add hozzá őket, miután levetted a rizst a tűzről, keverd el, 5 percig pihentesd, és csak azután tálald!

További rizottóreceptek:

A 'medvehagymás rizottó" teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Medvehagymás rizottó, teljes recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...