Sütöttél már medvehagymás pogácsát? Itt az ideje! Mivel a medvehagyma kevés ideig áll rendelkezésünkre, ezért jól tesszük, ha egyből felhasználjuk, amint szembetalálkozunk vele valahol. A fokhagyma aromájára emlékeztető fűszernövény nagy kedvence a magyar konyhának, azonban beszerzése nem a legegyszerűbb dolog, hiszen jellemzően még szezon alatt sem juthatunk hozzá a boltokban. Ez valószínűleg rövid termőideje és korlátolt termőterülete miatt van így. A szezon mindössze pár hétig tart, termőterülete pedig jellemzően a dunántúli erdők aljnövényzetére korlátozódik. Mi most pogácsát sütöttünk belőle.
Honnét szedjünk medvehagymát?
A legegyszerűbben a piacokon találjuk meg, de előfordulhat hogy egy-egy szerencsésebb vásárló akár szupermarketek vagy online szupermarketek virtuális polcain találkozik a fűszernövénnyel. Természetesen a szabadban is szedhetünk, ha olyan térségben élünk, ahol megterem, azonban érdemes figyelni, mivel levele nagyon hasonlít a szintén ilyenkor nyíló gyöngyvirágra. A gyöngyvirág levele azonban emberi fogyasztásra nem alkalmas, sőt, mérgező, ezért mindenképp tapasztalt "medvehagymásszal" vállaljuk csak be a gyűjtést!
A medvehagyma tartósítása
Mivel ilyen rövid ideig tart a szezon, érdemes a növény tartósítása mellett dönteni, főleg, ha az év későbbi szakaszaiban is szeretnénk felhasználni. A friss élelmiszerek tartósítása nem újkeletű dolog, így könnyen dönthetünk a fagyasztás és a szárítás mellett, de egy kis kreativitással és zsiradék hozzáadásával egészen hétköznapi hozzávalókat készíthetünk belőle. Az olaj és a vaj egyaránt alkalmas a tartósításra, de kísérletezhetünk zsírral és akár borecettel is.
A legjobb választás azonban, ha ledaráljuk, és pesztót készítünk belőle, hiszen így hőkezelés és fagyasztás nélkül a legfrissebb és legmarkánsabb ízét raktározhatjuk el.
További medvehagymás szépségek itt:
TIPP: A medvehagymának, épp, mint a fokhagymának, nagyon jellegzetes és erőteljes íze van, ezért a legjobb, ha kijelölünk egy saját tárolót számára. Ez leginkább elővigyázatosság, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy medvehagymaíze lesz bármilyen élelmiszernek, ami utána kerül a tárolóba, hiába tisztítottuk ki alaposan.
'Medvehagymás pogácsa' - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: