Mikor a grillezés még ritka volt, mint a fehér holló, nagyon imádtam. Igazi nyári időszámítást jelentett, és ráadásul évente maximum kétszer volt benne részem, az is barátnőmék balatoni nyaralójában. A kilencvenes évek közepén ugyanis még jóval elterjedtebb volt a bográcsozás és a nyársalás, a.k.a szalonna mogyorófavesszőre húzgálása, majd a zsír lecsöpögtetése kenyérre. Szóval, ha nyaranta kétszer előkerült a grillrács meg a faszén és a bepácolt húsok, akkor olyan izgalomba jöttem, mint egy vadászkutya szezonban.
Aztán, mint a jóléti társadalmakban általában, elterjedt a grill - ma már lassan minden kertben és erkélyen ott figyel egy hordozható fajta. És nem tudom, hogy az első grillezők tudtak jobban húst sütni vagy én lettem finnyás az elmúlt húsz évben, de ma sajnos sokszor belefutok ízetlen, gyorspácolt, kiszáradt, szenes húsokba.
Én alkalmazkodó lány vagyok, ilyenkor szoktam illedelmesen elnyammogni a köreteken vagy a grillezett zöldségen. Ha! Mert a grillzöldséget is nagyon el lehet ám rontani (a húsnál azért nehezebben), a köretek pedig nagyon sokszor kimerülnek a majonézes kukoricában és a jégsalátából meg paradicsomból összeállított, olívaolajjal leöntött fantáziátlan kiegészítőkben. Ja, meg kenyérben. Kösz.
Amúgy a jó kiegészítő a grill mellé még akkor is dukál, ha egy grillművész készíti a vacsoránkat. A következő két recept mediterrán jellegű, és akkor is megállja a helyét, ha valóban köretként esszük, meg akkor is, ha inkább eltekintenénk tőle.
A panzanella egy toszkán specialitás - kenyérsaláta paradicsommal, uborkával, lilahagymával és bazsalikommal. Erősen emlékeztet a görög salátára, de ezt a toszkánok a maradék kenyér eltüntetésére fejlesztették ki. Nyáron az egyik legjobb ötlet - könnyű, gyors, egyszerű, a hűtőben jól bírja, és laktat annyira, hogy harminc fokban elég legyen ebédnek vagy vacsorának. Én most kicsit felturbóztam - nem tudtam megállni, hogy ne tegyek bele egy kis olíva- és kapribogyót, mert szerintem annyira illik hozzá.
A másik darab a grillezett cukkinit hivatott kiváltani - előre elkészíthetjük, és pár óra hűtő elképesztő jót tesz neki, na meg a citromos öntet és a reszelt sajt. Már annyival is könnyebb lesz a dolgunk sütés közben, hogy nem kell plusz egy fogásra várni, amíg elkészül - sülhetnek a húsok, a zöldséget meg ízesen, jól behűtve tehetjük is az asztalra.
A dekorációért köszönet a Butlersnek