Mediterrán karácsony

Virtuális gasztrotúránk következő állomása a napfényes Itália. Az olasz konyha töretlen sikerének a kulcsa abban rejlik, hogy egy hétköznapi étkezés is valódi ünnep.

Bruschetta 4. - palermói

A kulturálisan nagyon is sokszínű csizma régióinak hagyományokban és ünnepi fogásokban is megvannak a maguk tradíciói – és ehhez tartják is magukat. Az ünnep december 24-én éjfélkor kezdődik és csupán 24 óráig tart. Karácsony előestéjén – a mi szentesténken – szigorú, húsmentes böjtöt tartanak.Az északi tartományokban ilyenkor főleg angolnát készítenek, a déliekben pedig tengeri herkentyűs tésztákés egytálételek kerülnek az asztalra. Különösen fontos szerepet kapnak ilyenkor az előételek, az úgynevezett antipastik. Ezekből a kis falatkákból akár hét-nyolcféle is az asztalra kerülhet, lehet köztük grillezett zöldség,rákfalatés természetesen bruscetta.Az igazi lakoma 25-én ebédre van – a család ilyenkor összegyűlik az ország különböző pontjairól. A menü általában levesből, előételből, tésztából, salátából, főfogásból és desszertből áll. Hogy mi, az természetesen függ attól, hogy melyik tartományban vagyunk.

Pappa al pomodoro (Toszkán paradicsomleves)

Abruzzóban például a legnépszerűbb leves karácsonykor a citromos zellerleves húsgombóccal, míg Toscanában ribollitátvagy pappa al pomodorótfogyasztanak. A főfogás délen inkább valamilyen fűszeres pulykasült, míg északon általában borjúOlaszországról lévén szó, a pizzailyenkor sem hiányozhat a menüből, Nápoly környékén endíviás-fenyőmagos töltött pizza dukál, míg Marchéban egy diós-mazsolás édes változat hódít. A desszert aztán tényleg házanként változik, van, ahol a fűszeres, olasz mézeskalácsokat részesítik előnyben, van, ahol a ravioli nagyságú, szőlőlekvárral töltött fánkocskákat, vagyis a calgionettit, a kifinomult északi tartományokban pedig a krémesebb sütik tarolnak ilyenkor. De gasztrokülönbségek ide-vagy oda, a panettonénak, vagyis a milánói karácsonyi kalácsnak, pandorónak, a nyolcágú „aranykalácsnak”, valamint a torronénak, a ragacsos, mandulás-mézes süteménynek mindenképp az asztalon van a helye Itália összes tartományában.

Még több karácsonyi főétel és édesség recept!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...