Az meal prep fontos stratégiává vált azok körében, akik elfoglalt életet élnek, hiszen így nem kell mindennap hosszan a konyhában bíbelődni: a ráérősebb hétvégékén egész hétre előre el tudják készíteni a heti menüjüket. Nem vitatjuk, hogy ez egy kényelmes módja annak, hogy kiegyensúlyozott étrendet tartsunk fenn és időt spóroljunk. Azonban néha jobb, ha nem készítünk előre minden étkezést és nem követjük a meal prepet. Nézzük, miért!
Kattints a képre, és olvasd el, miért ne kövessük a meal prepet!
Bár népszerű az előre főzés, lehetséges mégsem olyan jó
Monotonitás
Az egyik fő hátránya nem más, mint a monotonitás, amit hozhat. Ha ugyanazokat az ételeket fogyasztjuk újra és újra, azzal könnyen elveszíthetjük az étkezés izgalmát, az evés élményét. Ez a monotonitás tompíthatja az ízlelést, így az étkezések kevésbé élvezetessé – inkább kötelességgé válnak. Ez a fajta változatosság nemcsak az étkezési élmény miatt fontos, hanem a tápanyagbevitel miatt is.
Egyensúlyhiány a tápanyagok között
A meal prepet nemcsak időspórolás miatt csinálják sokan, hanem azért is, mert egy bizonyos étkezési módot követnek, amit másként nehéz lenne betartani. Így például már vasárnap összerakhatjuk azt a mediterrán diétába illő salátát, amit aztán egész héten fogyasztunk majd. Emiatt azonban egy adott héten javarészt egy alapvető tápanyagcsoportra támaszkodunk majd, amiből sok fontos vitamin és ásványi anyag kimaradhat.
Frissesség-kérdés
A frissesség is aggályos lehet: az előre elkészített ételek, különösen, ha több napig tárolják őket, veszíthetnek tápértékükből. A zöldségek és gyümölcsök pedig nem maradnak olyan frissek és élénkek, ami egy kevésbé tápláló étrendet eredményezhet – nem is beszélve arról, hogy milyen élményt adnak étkezés közben.
Ételpazarlás
Meglepő lehet, hiszen a meal prep célja épp a hatékonyság, ám ezzel a módszerrel valójában ételt pazarolhatunk. Amikor nagy mennyiségben készítünk elő ételeket, fennáll a veszélye, hogy nem minden alapanyagot használunk fel, amíg még friss. Az el nem fogyasztott maradékok, amelyek megromlanak, vagy az ételek, amiket már nem kívánunk, hozzájárulhatnak a felesleges pazarláshoz. Rugalmasabb tervezéssel és az étkezési ütemterv átalakításával csökkenthetjük ezt a problémát.
A spontaneitás hiánya
Az étel nem csak üzemanyag: az evés egy társadalmi és kulturális élmény is. Az meal prep pedig elveheti azt a spontaneitást, ami az étkezést élvezetessé teszi. A spontán döntések a kollégákkal vagy munka után a barátokkal, egy új étterem kipróbálása vagy egy új recept letesztelése nehezebbé válik, ha szigorú rendet tartunk fenn a meal prep miatt. Ez a merevség korlátozhatja társasági interakciókat és a random kulináris kalandok örömét.
Még több életmód: