Pár nappal ezelőtt egy harvardi professzor merész kijelentése borzolta a kedélyeket az amerikai médiában: Prof. Eric Rimm szerint egy adag sült krumplinak maximum 6 (!!!) darab sült krumpliból kellene állnia.
Rimm professzor állítása egy 2017-es, az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozik, amely szerint a sült krumpli rendszeres fogyasztása növelheti a halálozás kockázatát. A tanulmány alapját szolgáló kutatásban 4400-an vettek részt, akiknek az életét 8 éven keresztül kísérték figyelemmel. A kutatás során kiderült, hogy önmagában a burgonyafogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot, míg azok esetében, akik heti minimum 2-3 alkalommal fogyasztottak sült krumplit megnőtt a halálozás kockázata.
Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal statisztikái szerint az amerikaiak átlagosan 52 kg krumplit esznek meg egy évben, amely mennyiségnek a 2/3-át sült krumpli, burgonyachipsz vagy más fagyasztott/feldolgozott burgonyatermék formájában fogyasztanak el. (Bár hazai adataink sajnos nincsenek, ne legyenek illúzióink, valószínűleg mi sem állunk sokkal jobban ezen a téren.)
A fentiekből persze hiba lenne azt a következtetés levonni, hogy innentől kezdve örökre száműzni kell az étrendünkből a sült krumplit. Erre szerencsére nincs szükség, a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe is beilleszthető sokunk kedvence - ha megfogadjuk az alábbi tippeket:
- Tartsunk mértéket! A burgonyafogyasztás titka a mennyiségben rejlik. Ha önálló köretként fogyasztjuk, egy adag ~200-250 g legyen maximum. De igazán akkor tudjuk jól csinálni, ha nem önálló köretként fogyasztjuk hús-/halételeink mellé, hanem csak fél adagként (~150 g) és a köret többi részét friss vagy zsírszegényen elkészített, sült, grillezett zöldségekből állítjuk össze.
- Ne fogyasszuk magában! A sült krumpli egyik leggyakoribb fogyasztási módja, hogy magában esszük, ketchuppal, majonézzel. Ez így valóban a legkevésbé javasolt megoldás, hiszen ekkor valóban érvényesülni tud a burgonya magas glikémiás indexe, illetve hajlamosak vagyunk többet is enni az ideális adagnál (ld. előző bekezdés). Fogyasszuk mindig köretként értékes fehérjékben gazdag - zsírszegényen elkészített - hús- vagy halételek mellé.
- Süssük sütőben! Sokat spórolhatunk ételünk kalóriatartalmán, ha bő zsírban sütés helyett ~1 ek olajjal átforgatva sütőben sütjük meg a krumplit.
- Helyettesítsünk! A sült krumplira hasonlító, isteni köretet lehet készíteni zellergumóból, édesburgonyából, csicsókából is. Használjunk bátran karakteres fűszereket ezekhez a zöldségekhez is!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Rántott hús, sült krumpli - le kell mondani róluk, ha...
Vajon tényleg olyan sok lemondással jár az életmódváltás, ahogy azt sokan gondolják?
Bodon Judit dietetikus17 krumplisaláta az egészségre vágyóknak
Lépjünk túl egy kicsit a majonézes/ecetes-cukros krumplisalátákon, és próbáljunk ki új, az egészséges étrendbe is gond nélkül beilleszthető változatokat is!
Bodon Judit dietetikusFogyókúra idején: rizs kontra burgonya - melyiket válasszam?
Érdekes módon a burgonya fogyókúra idején sokaknál kerül tiltólistára, míg a rizst bátran fogyasztjuk. Mi ennek az oka? Melyik valóban a jobb választás?
Abonyi Orsi dietetikus