Maximum ennyi sültkrumplit ehetnél meg egyszerre - legalábbis egy harvardi tudós szerint

Azt mindannyian tudjuk, hogy a sült krumpli túlzott fogyasztása nem tesz jó az egészségünknek, de arra senki sem számított, hogy ekkora lenne belőle az egészséges adag.

Pár nappal ezelőtt egy harvardi professzor merész kijelentése borzolta a kedélyeket az amerikai médiában: Prof. Eric Rimm szerint egy adag sült krumplinak maximum 6 (!!!) darab sült krumpliból kellene állnia.

via GIPHY

Rimm professzor állítása egy 2017-es, az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóiratban publikált tanulmányra hivatkozik, amely szerint a sült krumpli rendszeres fogyasztása növelheti a halálozás kockázatát. A tanulmány alapját szolgáló kutatásban 4400-an vettek részt, akiknek az életét 8 éven keresztül kísérték figyelemmel. A kutatás során kiderült, hogy önmagában a burgonyafogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot, míg azok esetében, akik heti minimum 2-3 alkalommal fogyasztottak sült krumplit megnőtt a halálozás kockázata.

Az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal statisztikái szerint az amerikaiak átlagosan 52 kg krumplit esznek meg egy évben, amely mennyiségnek a 2/3-át sült krumpli, burgonyachipsz vagy más fagyasztott/feldolgozott burgonyatermék formájában fogyasztanak el. (Bár hazai adataink sajnos nincsenek, ne legyenek illúzióink, valószínűleg mi sem állunk sokkal jobban ezen a téren.)

Montenegrói tepsis krumpli

Mindig is szerettem a tepsiben sült krumplit. Édesanyám és nagymamám is nagyon sűrűn készítették. Azonban ilyen formában eddig csak Montenegróban ettem. A kukoricadara ropogós bundát ...

A fentiekből persze hiba lenne azt a következtetés levonni, hogy innentől kezdve örökre száműzni kell az étrendünkből a sült krumplit. Erre szerencsére nincs szükség, a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe is beilleszthető sokunk kedvence - ha megfogadjuk az alábbi tippeket:

  1. Tartsunk mértéket! A burgonyafogyasztás titka a mennyiségben rejlik. Ha önálló köretként fogyasztjuk, egy adag ~200-250 g legyen maximum. De igazán akkor tudjuk jól csinálni, ha nem önálló köretként fogyasztjuk hús-/halételeink mellé, hanem csak fél adagként (~150 g) és a köret többi részét friss vagy zsírszegényen elkészített, sült, grillezett zöldségekből állítjuk össze.
  2. Ne fogyasszuk magában! A sült krumpli egyik leggyakoribb fogyasztási módja, hogy magában esszük, ketchuppal, majonézzel. Ez így valóban a legkevésbé javasolt megoldás, hiszen ekkor valóban érvényesülni tud a burgonya magas glikémiás indexe, illetve hajlamosak vagyunk többet is enni az ideális adagnál (ld. előző bekezdés). Fogyasszuk mindig köretként értékes fehérjékben gazdag - zsírszegényen elkészített - hús- vagy halételek mellé.
  3. Süssük sütőben! Sokat spórolhatunk ételünk kalóriatartalmán, ha bő zsírban sütés helyett ~1 ek olajjal átforgatva sütőben sütjük meg a krumplit.
  4. Helyettesítsünk! A sült krumplira hasonlító, isteni köretet lehet készíteni zellergumóból, édesburgonyából, csicsókából is. Használjunk bátran karakteres fűszereket ezekhez a zöldségekhez is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...