Matchás-epres szülinapi torta – Neked mi lenne a sütiálmod?

Minden szülőnek megvan a saját szuperképessége, én a gasztroálmokat valósítom meg. Ez a matchás torta az egyik gyermekem születésnapjára készült, érdemes vetni rá egy pillantást. Ha kis erőbefektetéssel nagyot szeretnétek alkotni, ez lehet a következő nagy dobásotok!

Minden édesanya lesi-várja gyermekei kívánságait. Nem egyszerű feladat kihúzni belőlük, mit szeretnének, és ha végre kibökik, örülhetünk neki, ha valóra tudjuk váltani! Ez a nagyszerű érzés most megtörtént velem, amikor lányom szülinapjára matchás tortát kért, és elkészíthettem neki. Sütni se kellett, olyan egyszerű volt, szóval megosztom veletek, hátha van a ti családotokban is egy matchaimádó, aki örülne neki. Eper most kapható frissen, használjátok ki a szezonját!

Matchás-epres torta sütés nélkül - receptért kattints a képre!

Zabalap

Mint a legtöbb sütés nélküli tortának, a matchás-epres tortának is kekszes az alapja. Édes zabkekszet kékes aprítóban összedarálunk, majd olvasztott vajjal továbbforgatjuk. Ezt nyomkodjuk-tömörítjük bele egy normál, kb. 26 cm átmérőjű, tortaforma aljába. Érdemes mindaddig hűtőben tartani a formát, ameddig minden mást elkészítünk, hogy jól megkeményedjen, akkor biztosan nem tudja eláztatni majd a ráöntött folyadék, aminek segít majd a gyorsabb kihűtésében.

Ízkombináció

Miért pont eper? Nemcsak a szezonja határozta meg, éppen mivel kombináltam az extra, zöld színű japán italport. Van ugyanis egy kávézólánc, aki most tűzte itallapjára a matchás-epres lattét, ami egy csapásra lányom kedvencévé vált, így nem volt kérdés, milyen párosítással állok elő.

Matchás-epres torta, akár szülinapra - receptért kattints a képre!

Eper

Szép, hibátlan epret vásároljunk! Áztassuk vízbe, hogy az esetlegesen megbúvó állatkák kimásszanak a szemekből, a kis magok alól. Ha nagyon profik szeretnénk lenni, akkor a tortaforma magasságának a közepétől magasabb, és tetejétől alacsonyabb szemeket vásárolunk, ezek nem fognak túllógni, és nem lesznek túl kicsik a forma szélén. Amikor felvágásra kerül a matchás-epres torta, jól mutatnak majd mind a szeletek közepén, mind a szélén.

Matcha

Jártam már Japánban, de onnan port hazahozni furi lett volna, és a legkisebb csomagolási mennyiség is olyan nagy volt, ami nem fért volna a kabinbőröndömbe, úgyhogy sajnos nem hoztam a lányomnak matchát. Viszont itthon nagyszerű minőségű italport kaphatunk. Az ára meg fogja mondani, hogy jó helyen keresgélünk, mert termék és termék között nagy különbségek lehetnek. Egy 50 grammos kiszerelés jó esetben már öt-hatezer forintért megkapható, ebből azonban nagyon sok tea készíthető! Ugyanakkor fantasztikus ízt és színt ad majd a tortának, vagy éppen egy tiramisunak.

Matscás-epres tortaszelet - receptért kattints a képre!

Fehércsoki

Fehércsoki, matcha és tejszín együtt az istenek itala lenne! Ha nem adnánk hozzá zselatint, akkor meg lehetne inni a torta felső részéhez készített finomságot, de itt, most dermedésre ítéltetett. Vigyázzunk a torta édesítésénél, nem kell túl sok cukor bele, a csoki már eleve édes, és a matcha nem jó túl édesen, maradjon természetes íze az eper mellett. A matchás-epres torta nem egy Eszterházy-torta vagy más, cukrászdában kapható süti. Nem mintha azok nem lennének szuperek, de itt más, visszafogottabb, mondhatni titokzatos, egyszerű és japános jelleg a cél.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Matchás-epres torta sütés nélkül - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...