Matcha mochi? Köszönöm, kérem!

Anno rengeteg időt töltöttem egy kedves japán barátomnál, és sokszor belestem éléskamrájába is, kincsek után kutatva - ekkor fedeztem fel a mochi nevű édességet.

Persze igazából már akkor is csak főzni akartam valamit, de legtöbbször igen különleges és számomra ismeretlen alapanyagok kerültek kezeim közé. Mondanom sem kell, halványlila lövetem nem volt egyikről sem, és ugye a feliratok sem sokat segítettek, hogy megvilágosodjak.

Ekkor történt, hogy felfedeztem néhány különös, zöld, zselés golyócskát, melyeket fehér por borított. Igen tudom, ez elég furán hangzik, mégis azt éreztem, hogy meg kell kóstolnom őket, hiszen ezek nélkül nem élet tovább az élet!

Matcha mochi

Első harapásra beleszerettem. Nem is az íze, inkább az állaga miatt - valahová a gumicukor és a zselé közé tudnám elhelyezni. Megtudtam, hogy ez az egyszerű édesség a mochi névre hallgat, és igazából semmi különleges összetevőből nem áll: egy kevés rizsliszt, víz és cukor kell csak hozzá.

Ebből a masszából aztán számtalan fajta mochit lehet készíteni. Én matcha-sat, azaz zöldteásat ettem, üresen. De létezik még számtalan ízesítéssel, formával és töltelékkel készítve: tesznek bele babpürét vagy fagyit, sőt, különböző reszelékekbe, magokba is beleforgatják. Láttam már kókuszosat, de fekete szezámmagosat is.

Itthon sajnos sehol sem találtam a boltok polcain, így hát gondoltam, elkészítem a saját mochimat!

Macha mochi recept

Több videót és receptet is végignéztem a neten, míg végül megtaláltam a legegyszerűbbet és leggyorsabbat. Mutatom az alapot, amit aztán mindenki úgy formálhat saját ízlésére, ahogy csak akar.

Tényleg nem bonyolult elkészíteni, csak kevergetni-kavargatni kell, aztán bedobni a mikróba. Igen, a mikróba! Nem szívesen erőltetem én sem, de sajnos az összes recept azt írja, hogy ezt így kell elkészíteni, így hát nincs más hátra, mint előre! Ha ezzel is megvagyunk, kilisztezett deszkán kinyújtjuk, formázzuk, gömbölygetjük, és ha kedvünk tartja, kókuszreszelékbe vagy szezámmagba forgatjuk a golyócskákat. Hát nem ennivalóak?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...