Ezt csináld a különböző másnapos ételekből, ha már unod őket

Adott a helyzet: hatalmas adagot főztünk valamiből, és már második, harmadik napja kanalazzuk ebédre. Persze mégsem készíthetünk naponta valami újat, de mégis mit tegyünk, ha rá sem bírunk nézni a harmadnapos levesre vagy tésztára? Jöjjön néhány ötlet!

A másnapos étel egyszerre öröm és bánat: öröm azért, mert legalább ma nem kell megint órákig a konyhában ügyködni, viszont „bánat”, hiszen tegnap, neadjisten' tegnapelőtt is ez került az asztalra. És nem, abszolút nem finnyáskodásról vagy holmi úri passzióról van szó, egész egyszerűen arról, hogy szükségünk van a változatosságra, ezt a vágyunkat pedig jobb, ha kielégítjük valamivel. Például azzal, hogy a másnapos ételeinket újraalkotjuk valamilyen formában. Nézzük, pontosan milyenben!

Ezt csináld a különböző másnapos ételekből, ha már unod őket

Másnapos leves

Levesből kifejezetten nehéz kis adagot főzni: még ha csak 1-2 szál répát vagy szem krumplit veszünk, akkor is legalább kétnapnyi étkünk születik. A zöldségleves amúgy még az egyszerűbb téma, hiszen az nem olyan romlandó, míg egy tésztával, hússal megpakolt lé, amelynek rövidebb a szavatossága, nem tartogathatjuk a hűtőben örökké.

Ha valami másra vágyunk, bontsuk elemeire a levest, és mindegyikből külön-külön, vagy párosítva hozzunk létre valami újat.

A zöldségekből lehet tésztaszósz (ehhez a lé is jól jön majd), szendvicskrém, esetleg krémleves. A hús kerülhet pirított tésztára vagy rizsre, esetleg valamilyen szósszal (paradicsomos, tejszínes, gyümölcsös) éleszthetjük újra. A tészta talán az egyetlen kakukktojás: ha a levesben hosszabb időt eltöltött, már nem biztos, hogy felhasználható, mert sem állagban, sem ízélményben nem túl kellemes.

Leveszöldségfasírt

A zöldség alaplé megfőtt zöldségeiből készült kis zöldségfasírtok. Megvallom őszintén, nem rajongok a levesben főtt zöldségért, de kidobni sem szeretném - ebben a formában viszont ...

Másnapos tészta

A tészta mindig frissen a legfinomabb, még akkor is, ha a második melegítésnél olyan kellemesen lepirul és karamellizálódik. Ez lehet talán az egyetlen megmentője a másnapos tésztának: tegyünk alá kevés vizet (tényleg pár csepp), esetleg némi paradicsomszószt, majd magas lángon pirítsuk le. Ez vonatkozik megmaradt szószos és rakott tésztákra. A végeredmény nem lesz túl szép (főleg a rakottaknál), de ízben és állagban nem okoz majd csalódást.

Az üres tészta hajlamos összeragadni, még akkor is, ha csak pár percre hagyjuk magára. Képzelhetjük, mi történik akkor vele, ha egy egész éjszakát pihen a hűtőben. Ennél több időt ne is adjunk neki, mert megromlik. De a második napon még készülhet belőle egy jó szaftos tésztasaláta. A kulcs: végtelen majonéz.

Másnapos egytálétel

Könnyebb kategóriát jelentenek az egytálételek, mivel alapból is úgymond „össze vannak keverve”, hosszabb időt is kibírnak a hűtőben. Ha mégis rájuk ununk, van megoldás: a sűrűbb ragukat tölthetjük tortillába, majd sajttal, esetleg tejföllel lesüthetjük a sütőben. Készíthetünk belőlük „lasagnét” is, ha tésztalapok közé töltjük.

Vega chilis bab tacoba töltve

Fogyasztható önmagában egytálételként is, de kiváló tortillatekercsbe vagy tacoba töltve. Egyszerű, praktikus, gyors vacsora a rohanó hétköznapokban.

Húsos lasagne

Az olaszok egyik legnépszerűbb rakott tésztája a lasagne, amit sokan sokféleképpen készítenek. A következő verzió egy marhahús ragus, ami igaz, hogy nincs pillanatok alatt készen, de ...

Másnapos sült hús

Utoljára maradt a legegyszerűbben felhasználható és leghálásabb maradék: a sült hús. Ezzel szinte bármit elkészíthetünk a tésztától kezdve, a salátán át a levesig. A szaftosabb húsok (pl. egy-két comb a pörköltből) mehet hortobágyi palacsintába, töltött tésztába vagy gombócba.

A szárazabb húsok pedig inkább gyors levesekben, burritókban/gyrosokban, gazdagon szószozott salátákban szülessenek újjá.

Marhahúsos burrito

Nem voltam soha nagy burrito rajongó, nekem általában túl száraz. Köszönet tsgcooking.com-nak, hogy meggyőzött az ellenkezőjéről. :)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tanács és tipp:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...