Így készíthetünk mascarponét otthon, a saját kezünkkel

A mascarpone az egyik legnagyobb kedvencünk, ami az elegáns, krémes mesés alapanyagokat illeti – magas zsírtartalmú tejtermék, melynek felhasználása nagyon változatos, és nem kimaxolható csak a tiramisuval. Most megmutatjuk, hogyan készítsd el otthon!

Mascarponét venni is lehet, de házi készítése meglepően egyszerű. Az alább olvasható házi mascarpone recepthez kiegészítésként néhány fontos dolog:

  • Ha nincs hőmérőnk, ne aggódjunk, a lényeg, hogy a tejszín csak gyöngyözzön, ne forrjon.
  • Ha nincs textilpelenkánk, használjunk duplán vagy akár négyrét hajtott harisnyát, de óvatosan a rétegekkel: ha túl vastag anyagon kell lecsöpögnie a savónak, a mascarpone közepe túl folyós lesz.
  • Igyekezzünk minél tisztább tejszínt találni, azaz minél kevesebb adalékanyaggal dúsítottat, ezek általában a friss tejszínek (és semmiképpen nem főzőtejszínek.)
  • Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a sajtunk. Ilyen egyszerű.
  • Nagyon figyeljünk oda az arányokra!

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (legalább 30%-os)
  • 1 ek citromlé (frissen facsart)

Elkészítés:

  1. A tejszínt gyöngyözésig (kb. 82-83ºC) melegítjük, és közben cukorhőmérővel folyamatosan ellenőrizzük.
  2. Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, majd ugyanezen a hőfokon 5 percet főzzük.
  3. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy textilpelenkával duplán bélelt szűrőbe öntjük, és a hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Ha tehetjük, közben egyszer keverjük meg.
  4. Ha lecsöpögött a savó (előfordul, hogy az összeset felszívja a textil), akkor jól zárható üvegbe kanalazzuk. Hűtve 2 hétig is eláll.

Nézzük, mit kezdjünk a kész sajttal

tiramisuról mindenki tudja, hogy mascarponéból készül. Kísérletezhetünk különböző szezonális gyümölcsökből készült variációkkal is. Ha már gyümölcs, akkor jöhetnek a pohárkrémek is: akár az egyszerűbb, alul cukrozott gyümölcs - felül cukrozott mascarpone, akár a kicsit munkaigényesebb, de még mindig nagyon gyors kevert krémek is.

Ezeket akár torták töltéséhez is használhatjuk. Süthetünk is vele, az eredmény biztosan krémes! A nagy zsírtartalom miatt fagylaltnak, vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír nagyon alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk kedvenc ízeinket.

Citromos-málnás piskótatekercs

Ha az unásig ismételt, családi kedvenc sárgabarackos piskótatekercsnek adnál egy friss, tavaszias csavart, akkor ezúttal mascarponés-epres-citromos krémmel tekerd fel a lapokat! Annyira jó, ...

De hogy ne csak édességekről essen szó: beszéljünk például a krémes tésztaszószokról, amelyeknél akár a tejszínt is helyettesíthetjük mascarponéval.

rizottók kedvenc alapanyaga szintén ez a sajt, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű rizottót kapunk.

Ugyanígy járhatunk el polentával is. Vagy csak kenjünk meg egy szelet kenyeret, és akár sósan, akár édesen fogyasszuk reggelire.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több házi finomság itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...