Mascarponét venni is lehet, de házi készítése meglepően egyszerű. Az alább olvasható házi mascarpone recepthez kiegészítésként néhány fontos dolog:
- Ha nincs hőmérőnk, ne aggódjunk, a lényeg, hogy a tejszín csak gyöngyözzön, ne forrjon.
- Ha nincs textilpelenkánk, használjunk duplán vagy akár négyrét hajtott harisnyát, de óvatosan a rétegekkel: ha túl vastag anyagon kell lecsöpögnie a savónak, a mascarpone közepe túl folyós lesz.
- Igyekezzünk minél tisztább tejszínt találni, azaz minél kevesebb adalékanyaggal dúsítottat, ezek általában a friss tejszínek (és semmiképpen nem főzőtejszínek.)
- Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a sajtunk. Ilyen egyszerű.
- Nagyon figyeljünk oda az arányokra!
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín (legalább 30%-os)
- 1 ek citromlé (frissen facsart)
Elkészítés:
- A tejszínt gyöngyözésig (kb. 82-83ºC) melegítjük, és közben cukorhőmérővel folyamatosan ellenőrizzük.
- Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, majd ugyanezen a hőfokon 5 percet főzzük.
- Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd egy textilpelenkával duplán bélelt szűrőbe öntjük, és a hűtőbe tesszük legalább 8 órára. Ha tehetjük, közben egyszer keverjük meg.
- Ha lecsöpögött a savó (előfordul, hogy az összeset felszívja a textil), akkor jól zárható üvegbe kanalazzuk. Hűtve 2 hétig is eláll.
Nézzük, mit kezdjünk a kész sajttal
A tiramisuról mindenki tudja, hogy mascarponéból készül. Kísérletezhetünk különböző szezonális gyümölcsökből készült variációkkal is. Ha már gyümölcs, akkor jöhetnek a pohárkrémek is: akár az egyszerűbb, alul cukrozott gyümölcs - felül cukrozott mascarpone, akár a kicsit munkaigényesebb, de még mindig nagyon gyors kevert krémek is.
Ezeket akár torták töltéséhez is használhatjuk. Süthetünk is vele, az eredmény biztosan krémes! A nagy zsírtartalom miatt fagylaltnak, vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír nagyon alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk kedvenc ízeinket.
De hogy ne csak édességekről essen szó: beszéljünk például a krémes tésztaszószokról, amelyeknél akár a tejszínt is helyettesíthetjük mascarponéval.
A rizottók kedvenc alapanyaga szintén ez a sajt, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű rizottót kapunk.
Ugyanígy járhatunk el polentával is. Vagy csak kenjünk meg egy szelet kenyeret, és akár sósan, akár édesen fogyasszuk reggelire.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több házi finomság itt: