Ez a márványos kalács lesz a húsvéti reggelik sztárja

Váltakozó fehér és barna csíkok, átható vaníliás illatfelhő, fényes fonatok és foszlós belső: igen, ez a pékségek áhított márványos kalácsa, amelyet most otthon is játszi könnyedséggel elkészíthetünk. Íme a recept!

Hogyan kis készül a márványos kalács? Mitől kapja egyre csak kavargó, váltakozó, egymásba fonódó csíkjait? Vajon őrülten bonyolult fonási technika áll mögötte, amit évekig kell tökéletesíteni és gyakorolni? Ugyan dehogy! Ha egy kicsit is tovább olvasunk, meg fogjuk látni, hogy a márványos kalács elkészítése egyáltalán nem ördöngösség: bátorodjunk fel, süssünk belőle egyet...kettőt...vagy akár hármat is. Húsvétra, ünnepre, hétköznapokra, lusta vasárnap reggelekre.

A márványos kalács receptjéért kattints a képre!

Két tésztából egy kalács

A márványos mintázat eléréséhez két külön tészta, némi nyújtás, csavarás és szeletelés, majd fonás szükséges. A tészták alapanyaglistája szinte majdnem teljesen megegyezik, annyi különbséggel, hogy a kakaósba (a kakaóporon kívül természetesen) egy kis extra tej is kerül.

Ez nyilván azért fontos, hogy a két tészta hasonló állagú legyen: ne legyen az egyik szárazabb az extra kakaó miatt.

A márványos kalács receptjéért kattints a képre!

Nyújtás-csavarás-fonás

A dagasztás és kelesztés után következhet a kalács megformálása. Itt ügyeljünk arra, hogy a két tésztát lehetőleg egyforma méretűre nyújtsuk: így nem kell majd a túllógó részeket behajtanunk, levágnunk.

Miután felcsavartuk a kakaós és vaníliás tésztalapokat, vágjunk négy egyenlő fonatot a tekercsünkből. Ezek képezik majd a kalácsunk „karjait”. Négyes fonással fogunk dolgozni, ehhez a technikához egy kis videós segítség itt található.

A márványos kalács receptjéért kattints a képre!

Sütési tippek

A megformázott kalácsunkat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe/tepsire. Kenjük le a tetejét tojással, majd kelesszük másodszor is legalább egy órát. Ekkor, rögtön a sütés előtt, érdemes még egyszer lekenni tojással: ettől lesz a teteje igazán fényes és barna.

Készítsünk márványos kalácsot!

Hozzávalók a vaníliás tésztához: 250 g finomliszt, 110 ml tej, 1 db tojás, 30 g vaj, 1 kk só, 3 ek cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3.5 g instant élesztő

Hozzávalók a kakaós tésztához: 250 g finomliszt, 125 ml tej, 1 db tojás, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 1 kk só, 3 ek cukor, 3.5 g instant élesztő, 30 g vaj

Hozzávalók az összeállításhoz: 1 db tojás, 2 ek tej

A vaníliás tésztához langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A finomlisztet, a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot kavarjuk össze a dagasztótálban. Öntsük a felfutott élesztőt a liszthez, és adjunk hozzá egy egész tojást. Kezdjük el kidagasztani a tésztát. Viszonylag lágy, de nem túl ragacsos tésztára törekedjünk. Amikor kellően kidolgoztuk, akkor adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszuk tovább, amíg teljesen sima lesz.

Takarjuk le légmentesen, és hagyjuk egy órát kelni. Enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra, minél vékonyabbra.

A kakaós tésztához langyos tejben futtassuk fel az élesztőt. A finomlisztet, a sót, a cukrot, a kakaót kavarjuk össze a dagasztótálban. Öntsük a felfutott élesztőt a liszthez, és adjunk hozzá egy egész tojást. Kezdjük el kidagasztani a tésztát.

A márványos kalács receptjéért kattints a képre!

Próbáljunk a vaníliás tésztához hasonló állagra törekedni, lágyítsuk apránként tejjel, ha túl sűrű volna. Amikor kellően kidagasztottuk, akkor adjuk hozzá a puha vajat is, és dagasszuk tovább, amíg teljesen sima lesz. Takarjuk le légmentesen, és hagyjuk egy órát kelni. Enyhén lisztes felületen nyújtsuk ki akkorára, mint a vaníliás tésztát.

Helyezzük egymásra a két tésztát, és a rövidebbik oldalát kezdjük el szorosan feltekerni. Csipkedjük össze a tészta alját. Hosszában vágjuk ketté, majd ismét két felé, hogy 4 egyforma vastagságú szálat kapjunk.

Fogjunk meg két szálat, nyomkodjuk össze az egyik végét, aztán a másik kettővel is járjunk el így, végül illesszük össze a 4 szálat. Négyes fonással csavarjuk össze a tésztát, a végét nyomkodjuk össze, finoman görgessük át, formázgassuk.

A márványos kalács receptjéért kattints a képre!

Tegyük át egy zsírpapírral kibélelt tepsire. Kenjük át vékonyan a tojással. Hagyjuk letakarva egy órát pihenni, hogy szépen meg tudjon újra kelni. Amikor látjuk, hogy szépen megpuffadt, akkor melegítsük elő a sütőt. Sütés előtt kenjük át még egyszer tojással. 170°C-on kb. 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Szeletelés előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl.

A márványos kalács teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók, videó és recept: Simon Gábor


Még több húsvéti recept Gábortól:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...