A legjobb télindító falat a Márton-napi sült liba, egy kis újborral. De mit csináljunk a liba maradék részeivel? A másik legjobb télindító, a magyar rizottó, a ludaskása a legjobb megoldás!
Nagyon szeretem a sokféle, első hallásra bizarrnak tűnő alapanyagokból varázsolt egzotikus ételkölteményeket. De legalább ennyire le tud nyűgözni a tradicionális népi konyhák döbbenetesen kreatív maradékfelhasználó technikája is. Mint például a ludaskása. Ami nem más, mint a Márton-napi lakoma egyik mellékterméke, ötletesen újrafelhasználva. Tudjátok például, hogy egyetlen libából hány fogásos mennyei menüsor állítható össze? Előételnek elkészíthetjük a máját, a madarunk saját zsírjában esetleg a magyar gasztronómia egyik csúcsát, a házi libatepertőt. Aztán jöhet a lassú tűzön órákig gyöngyöztetett libaleves, házi készítésű lúdgége tésztával, majd a jó netovábbja, a sült libacomb káposztával. Ha még tudunk moccanni, akkor a libaháj legfinomabb felhasználási módját, a hájas tésztából készült süteményt is elkészíthetjük. És hogy mi lesz a lukulluszi lakoma miatt mellőzött leveszöldséggel, hússal és a fazék alján árválkodó maradék levesünkkel? 20 perc alatt összerakhatjuk belőle a magyar rizottót, a mára szinte feledésbe merült ludaskását.
A ludaskása receptjét itt találod >>
Még több Márton-napi recept itt >>
{ GALÉRIA = title:Ludask%C3%A1sa%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20-%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 0,1,2,3,4,5,6,7,8 }