A Márton-napi maradék liba ebben a krémes tésztában éled újjá

Egy igazán ütős Márton-napi lakoma még másnap is tovább tart a maradékok izgalmas és ínyenc felhasználásával. A sült libahús például egy dekadens tésztaételben születhet újjá, amivel a hétköznapi ebéd is ünnep lesz.

Bármilyen okosan terveztük a Márton-napi vacsoránkat, előfordulhat, hogy elszámoltuk magunkat. Azonban ez nem kell, hogy probléma legyen. Sőt, a maradék hús inkább előny, mint hátrány, hiszen kihozhatunk belőle egy újabb fogást. Így az ünnep különleges ízei még tovább velünk maradnak, és a bevásárlás miatt sem kell aggódnunk, ha ott lapul a hűtőben néhány combnyi maradék hús. Kifejezetten erre a célra készült ez a krémes-dekadens tésztaétel, lássuk a receptet!

A Márton-nap másnapja is ünnep lesz ezzel a tésztaétellel, recept ITT

A vacsoramaradék nagy kincs

Sokan nem szeretjük, netán kudarcnak éljük meg, ha megmarad egy kevés étel az előző esti vacsorából. Pedig ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne főztünk volna finomat, egyszerűen annak a következménye, hogy túlkészültük magunkat.

Ha pedig ez történt, örüljünk, mert ami a hűtőben lapul, az a következő napi ebédünk vagy vacsoránk alapját adhatja.

Jelen esetben a ropogós libahús kap egy új esélyt, sőt, mellette a kisült libazsírt is felhasználhatjuk (amennyiben félretettük), hogy megalkossunk egy fantasztikus, tejszínes szószban úszó linguinet.

Krémes tésztaszósz és ropogós hús

A szósz egészen közel áll egy carbonarahoz, mondjuk minimális szentségtörés lenne annak nevezni. Tejszín, tojás és parmezán adja az elképesztően gazdag állagot és ízt, ami teljesen bevonja a tésztaszálakat.

Az egész tetején pedig a ropogósra sütött maradék libahús terpeszkedik, így minden falat mellé elmorzsolhatunk egy elégedett könnycseppet, az előző esti vacsora emlékére.

Készítsük el a maradékmentő libahúsos linguinet!

Hozzávalók: 2 db libacomb (libanapi vacsorából megmaradt sült comb vagy bármelyik más alkatrésze a libának), 500 g tészta (linguine, spagetti vagy tetszőlegesen bármilyen száraz tészta), 3 dl habtejszín, 3 db tojás, 100 g parmezán sajt (plusz a tálaláshoz), só és bors ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál oregánó, 4 ek libazsír, 1 teáskanál barna cukor, 1 közepes db sonkahagyma, 1 csokor petrezselyem (plusz a tálaláshoz)

Kezdjünk mindent a tésztával: tegyünk fel vizet forrni egy nagy lábosban, és alaposan sózzuk meg. Ha lobog, tegyük bele a tésztát, és főzzük al dentére. Miközben fő, készítsük el a mártást. Ne aggódjunk, lesz rá időnk bőven.

Vágjuk apróra a sonka- és fokhagymát, és némi libazsíron (maradék vagy vásárolt) pirítsuk le. Sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a cukorral, hogy enyhén karamellizálódjon. Szórjuk rá az oregánót és a petrezselymet is.

Krémes tészta, ropogós libahússal, recept ITT

Távolítsuk el a libahúst a csontokról, és egy külön serpenyőben pirítsuk meg egy kevés libazsíron.

A szószhoz keverjük össze egy tálban a tejszínt a tojással és a parmezánnal. Öntsünk hozzá egy decit a tészta főzővizéből. Szűrjük le a közben al dentére főtt tésztát. Ne mossuk le, és ne is öntsünk hozzá olajat, hanem egyenesen tegyük a hagymás alapra.

A serpenyőt tegyük vissza a tűzre, majd öntsük le a tejszínes keverékkel. Ne forraljuk fel, mert könnyen összeugrik a tojás. Várjuk meg, amíg egy kissé besűrűsödik, és alaposan bevonja a tésztaszálakat.

Tegyük tányérokra, halmozzunk rá a pirított libahúsból, és szórjuk meg petrezselyemmel és a parmezánforgácsokkal. Jó étvágyat!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több Márton-napi ötlet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek