Csillagászati ára lehet a magyarok kedvenc őszi ételének

A Márton napi libasült igazi kedvenc, idén ősszel azonban sokan mellőzhetik az őszi menüből a népszerű ételt, az alapanyagok ára ugyanis az egekbe szökhet.

Bár itthon még kevés szó esett róla, magas baromfiáraktól félnek a szomszédos Ausztria vendéglátósai. Ahogy az index.hu írja az osztrák Kronen Zeitung cikkére hivatkozva, a hús valamint az energia árának növekedése miatt szinte már luxusétel lesz idén a Márton-napi sült liba.

Nem lesz olcsó idén a libasült!

Mario Pulker gasztronómiai szakértő azt nyilatkozta az osztrák lapnak, hogy a Márton-napi libasült ára idén a duplájára nőhet, az áremelkedés pedig szerinte részben ezzel magyarázható:

az elmúlt egy évben a magyar baromfi ára a duplájára nőtt a madárinfluenza pusztítása, a takarmány- és energiaárak növekedése, valamint a gazdák pluszköltségei miatt.

Az osztrák libaszövetség (Weidegans) elnöke, Heidi Hebesberger szerint a helyi gazdák nem fognak olyan mértékben árat emelni, mint az Magyarországon várható, ám a libasült költségei nemcsak az előállítási oldalon emelkedhetnek, de helyieknek azzal is számolniuk kell, hogy a sütéshez használt áram költsége a tizenegyszeresére nőtt tavalyhoz képest.

Bár a Kronen Zeitung cikke csak részben tér ki a magyar körülményekre, áremelkedésre itthon is számítani kell a libalakomák esetében, hiszen nemcsak a hús, de szinte minden alapanyag ára jelentősen nőtt a tavalyi évhez képest. Az osztrák gasztroszakértő attól tart például, hogy várhatóan 30 euró felett lesz egy Márton-napi libasült, ezt az árat pedig sok vendéglátós szerint már nem biztos, hogy kifizetik a vendégek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...