Csillagászati ára lehet a magyarok kedvenc őszi ételének

A Márton napi libasült igazi kedvenc, idén ősszel azonban sokan mellőzhetik az őszi menüből a népszerű ételt, az alapanyagok ára ugyanis az egekbe szökhet.

Bár itthon még kevés szó esett róla, magas baromfiáraktól félnek a szomszédos Ausztria vendéglátósai. Ahogy az index.hu írja az osztrák Kronen Zeitung cikkére hivatkozva, a hús valamint az energia árának növekedése miatt szinte már luxusétel lesz idén a Márton-napi sült liba.

Nem lesz olcsó idén a libasült!

Mario Pulker gasztronómiai szakértő azt nyilatkozta az osztrák lapnak, hogy a Márton-napi libasült ára idén a duplájára nőhet, az áremelkedés pedig szerinte részben ezzel magyarázható:

az elmúlt egy évben a magyar baromfi ára a duplájára nőtt a madárinfluenza pusztítása, a takarmány- és energiaárak növekedése, valamint a gazdák pluszköltségei miatt.

Az osztrák libaszövetség (Weidegans) elnöke, Heidi Hebesberger szerint a helyi gazdák nem fognak olyan mértékben árat emelni, mint az Magyarországon várható, ám a libasült költségei nemcsak az előállítási oldalon emelkedhetnek, de helyieknek azzal is számolniuk kell, hogy a sütéshez használt áram költsége a tizenegyszeresére nőtt tavalyhoz képest.

Bár a Kronen Zeitung cikke csak részben tér ki a magyar körülményekre, áremelkedésre itthon is számítani kell a libalakomák esetében, hiszen nemcsak a hús, de szinte minden alapanyag ára jelentősen nőtt a tavalyi évhez képest. Az osztrák gasztroszakértő attól tart például, hogy várhatóan 30 euró felett lesz egy Márton-napi libasült, ezt az árat pedig sok vendéglátós szerint már nem biztos, hogy kifizetik a vendégek.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek