Vigyázz, kész, rajt! Elkalauzolunk Marokkóba, ahol a jellegzetes és változatos ízek jelölik ki a gasztroutat!
Couscous (kuszkusz)
Hagyományos elkészítése időigényes folyamat, ahol a búzából őrölt darát nehézkesen kézzel hengerelve formálják párolás előtt. Amikor a szemek megdagadnak és puhák lesznek, ezt bőségesen hússal, zöldségekkel, diófélékkel és szárított gyümölcsökkel tálalják.
Harira
Ez a hagyományos berber leves gazdag, ízletes egytálétel. A recept régiónként változik, de az alapját a liszt, a csicseriborsó, a paradicsom, a lencse, a fűszerek és egy kis bárány vagy csirke adja, amely kiegészül citromlével és kurkumával is.
Tagine
A Tagine arról a kúpos fedelű cserépfazékról kapta a nevét, amelyben főzik és minden marokkói menü része. Ez az étel fűszerezett pörkölt lágy hús és zöldségek keveréke, néha olajbogyóval és gyümölccsel is kiegészítik, és mindig kenyérrel szolgálják fel.
Pastilla
A pastilla rendkívül érdekes ételük, ami valójában rétestésztában sült édes-fahéjas fűszerezésű (galamb) húsos sütemény mandulával és porcukorral meghintve.
Chermoula
A chermoula pasztát minden háziasszony a saját receptje szerint készíti, alapját a Marokkóban általánosan használt fűszerek – gyömbér, római kömény, paprika, fahéj, koriander, petrezselyem adják, majd ezeket keverik citrommal, olívaolajjal, hagymával és fokhagymával. A pasztát húsok és halak pácolásához használják, de gyakran ízesítik vele a tagine-ba kerülő alapanyagokat is.
Címlapkép: iStock