Marhaságok – malacságok

Bélszín és oldalas, két ritkább husi a konyhánkból. Az egyik drága, a másik kevésbé modern és nem túlzottan egészséges. Egy azonban közös bennük, mindkettő a végtelenségig ízletes.

Hozzám nőtt, mint az oldalbordám

Néha napokig nem kívánom a húst, de vegetáriánus biztosan nem tudnék lenni.

Sertés húst csak ritkán vásárolok. Én valóban érzem a dagonya ízét rajta. Amikor régen a nagymamám készített például töltött dagadót, akkor egyáltalán nem volt stichje a röfi husinak, és disznóvágáskor – erről azért írok ilyen kiemelt fontossággal, mert tényleg csak egyszer volt alkalmam megfigyelni, hogyan dolgoznak fel egy egész malackát, aki szerencsére már kimúlt állapotban érkezett a helyszínre – a frissen sütött szeletkéken sem véltem felfedezni az ól aromáját. Manapság egyre gyakoribb a rajtakapás, ezért vált ritka vendéggé nálunk a disznóhús. Egy-két részét azonban nem tudom kihagyni, sőt megkívánom. Ilyen azoldalas,mint a saját oldalbordám, nem tudok élni nélküle!

Tudtad?Az oldalas húsos része minél vörösebb, annál frissebb. Ilyet vásároljunk!

Gréti mágikus fogásairól itt olvashatsz >>

Hús-oknyomozás

Nem foglalkoztam vele soha, és nem is érdekelt a horoszkóp, de állítólag a bikák, így én is, szeretjük a vörös húsokat. Nem tudom, hogy az asztrológusok honnan szerzik ezeket az információkat – talán sok felmérést készítettek –, de tény, hogy én valóban nem tudnék húsevés nélkül meglenni. A másik nagy kérdéskör, a különböző vércsoportok képviselőinek evési szokásai. Én a nullások csapatát erősítem, akikről ugyancsak az a hír járja, hogy „húsevő, igazi ragadozó”. Szóval kapásból két magyarázat is létezik hús-szeretetem mibenlétére. Mindenki nézzen utána a saját paramétereinek!

Gombamentes övezet

Gombával készült ételeket ritkán készítek, mert a gyerkőceink többsége nem szereti. Na, de ettől még nem áll meg a világ! Minden helyettesíthető. A 'bélszín Stroganoff módra' édesapám egyik kedvenc étele, melyet felnőtt koromra én is a pocakom szívébe zártam. Készíteném gyakran, de az egyik alapanyaga a gomba. A kalaposokat sárgarépa karikákkal váltottam fel és egy hasonlatos ragu-receptet alkottam, amely a marhának más részéből is elkészíthető. A sütési idő csekély és mindenkinek ízleni fog, aki hozzám hasonlóan húsimádó.

Jövő héten pécsi túránk gasztronómiai élvezeteiről írok, addig is marháskodjunk, és legyen malacunk!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...