Így fő nálunk a húslevesek legkarakteresebbje, a klasszikus marhahúsleves

A levesek non plus ultrája, ami minden nemzetben megszületett a maga formájában, az alap azonban megingathatatlan: sokáig főtt csontos, kollagéndús húsok az erős, mély ízekért, néhány alap fűszer és az adott receptúrára jellemző zöldségek egy aranysárgán gyöngyöző végeredményért. A mi klasszikus magyaros húslevesünk marhahúsból fő, lássuk, hogyan lesz igazán lélekmelengető, gyógyító, és gyermekkor iránti nosztalgiát keltő.

Nem túloznánk, ha azt mondanánk, a húsleves a világ legjobb levese, ugyanis ez az a fogás, ami tényleg minden országban a család, az anyaság, a törődés, a szeretet szimbóluma, és aminek receptje generációról generációra öröklődik, lehetőleg nulla változtatással. Sokunknál tyúkból vagy csirkehúsból fő, a legklasszikusabb viszont a marhahúsleves. Szerintünk így lesz hibátlan:

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

A húsleves tényleg gyógyít

Nem kell sokat túrni az emlékezetünkben ahhoz, hogy felbukkanjon a kép, ahogy anya/nagyi ágyba hozza nekünk a forró húslevest, amikor ki sem látunk a náthából. A folyadékpótlás eleve fontos betegen, a csontból főtt lé a kollagéntartalma miatt az egész emésztésre jó hatással van és immunerősítő, a fűszerezés pedig gyulladáscsökkentő, főleg, ha gyömbért is rakunk bele.

A marhahúsleves ezen kívül a vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, melyet tálaljunk autentikusan cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel és kérés esetén erős paprikával.

Az első titok: a hús

Nem nagy meglepetés, hogy a legfinomabb húslevesek veleje, alfája és ómegája, ha minél többféle csontos húsból főzzük őket, nem kevés órán át: jelen esetben marhalábszár, marhafartő (vagy marhaszegy) került bele, de ha találunk, és tehetjük, ne sajnáljuk belőle a velős csontot, a bordát és a lapockát sem! A kollagéndús csontos hús kötelező!

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

A második titok: az idő

Az első pontból következik, hogy az idővel sem spórolhatunk: csontos húst, ráadásul marhahúst megfőzni ugyanis nem fél óra, de nem is másfél, mint egy csirkehúsleves esetében. Itt bizony 2,5, 3, de akár 4 órát is rászámolhatunk. Lassú tűzön gyöngyözzön, sose forrjon, és ne kevergessük, mert zavaros lesz!

A harmadik titok: minden, ami még belekerül

Só, bors, ők az alapok. Sárgarépa, hagyma, zeller, fehérrépa, petrezselyem szintén. Emellett van, aki a színe végett kis kurkumával is megszórja, van, aki lestyánnal ízesíti, belevalóként pedig akad, aki kevés paradicsomot és paprikát, fokhagymát, ezen kívül krumplit, karfiolt, gombát, káposztát és/vagy karalábét, sőt, gyömbért is főz bele.

Ha másféle húslevesre vágysz:

Gyömbéres-citromos csirkeleves

Egy valódi energiabomba ez a csirke erőleves. Ilyenkor télen tehetünk bele egy kis darab kurkumagyökeret, mely gyulladáscsökkentő hatású, és csodás nyáridéző napsárga színt ad a ...

A klasszikus marhahúsleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...