Így fő nálunk a húslevesek legkarakteresebbje, a klasszikus marhahúsleves

A levesek non plus ultrája, ami minden nemzetben megszületett a maga formájában, az alap azonban megingathatatlan: sokáig főtt csontos, kollagéndús húsok az erős, mély ízekért, néhány alap fűszer és az adott receptúrára jellemző zöldségek egy aranysárgán gyöngyöző végeredményért. A mi klasszikus magyaros húslevesünk marhahúsból fő, lássuk, hogyan lesz igazán lélekmelengető, gyógyító, és gyermekkor iránti nosztalgiát keltő.

Nem túloznánk, ha azt mondanánk, a húsleves a világ legjobb levese, ugyanis ez az a fogás, ami tényleg minden országban a család, az anyaság, a törődés, a szeretet szimbóluma, és aminek receptje generációról generációra öröklődik, lehetőleg nulla változtatással. Sokunknál tyúkból vagy csirkehúsból fő, a legklasszikusabb viszont a marhahúsleves. Szerintünk így lesz hibátlan:

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

A húsleves tényleg gyógyít

Nem kell sokat túrni az emlékezetünkben ahhoz, hogy felbukkanjon a kép, ahogy anya/nagyi ágyba hozza nekünk a forró húslevest, amikor ki sem látunk a náthából. A folyadékpótlás eleve fontos betegen, a csontból főtt lé a kollagéntartalma miatt az egész emésztésre jó hatással van és immunerősítő, a fűszerezés pedig gyulladáscsökkentő, főleg, ha gyömbért is rakunk bele.

A marhahúsleves ezen kívül a vasárnapi és ünnepi ebédek elmaradhatatlan fogása, melyet tálaljunk autentikusan cérnametélttel, friss petrezselyemzölddel és kérés esetén erős paprikával.

Az első titok: a hús

Nem nagy meglepetés, hogy a legfinomabb húslevesek veleje, alfája és ómegája, ha minél többféle csontos húsból főzzük őket, nem kevés órán át: jelen esetben marhalábszár, marhafartő (vagy marhaszegy) került bele, de ha találunk, és tehetjük, ne sajnáljuk belőle a velős csontot, a bordát és a lapockát sem! A kollagéndús csontos hús kötelező!

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

A második titok: az idő

Az első pontból következik, hogy az idővel sem spórolhatunk: csontos húst, ráadásul marhahúst megfőzni ugyanis nem fél óra, de nem is másfél, mint egy csirkehúsleves esetében. Itt bizony 2,5, 3, de akár 4 órát is rászámolhatunk. Lassú tűzön gyöngyözzön, sose forrjon, és ne kevergessük, mert zavaros lesz!

A harmadik titok: minden, ami még belekerül

Só, bors, ők az alapok. Sárgarépa, hagyma, zeller, fehérrépa, petrezselyem szintén. Emellett van, aki a színe végett kis kurkumával is megszórja, van, aki lestyánnal ízesíti, belevalóként pedig akad, aki kevés paradicsomot és paprikát, fokhagymát, ezen kívül krumplit, karfiolt, gombát, káposztát és/vagy karalábét, sőt, gyömbért is főz bele.

Ha másféle húslevesre vágysz:

A klasszikus marhahúsleves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Klasszikus marhahúsleves, teljes recept a képen! / Fotók és recept: Hering András

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Címlapról ajánljuk