Tejföl bármilyen ételre kerülhet, és nincs olyan zöldség, ami ne lenne jó rántva, tócsnit pedig mindenből is lehet készíteni. A magyar gasztronómiának megvannak a maga sajátosságai, de épp ezért szeretjük. A tócsni pedig egy remek találmány, hiszen könnyen és gyorsan, szinte bármiből el lehet készíteni, akár a korábban elkészített, de fel nem használt alapanyagokból, ételekből is.
A tócsni univerzális formulája
A tócsni formulája univerzális, rád van bízva, hogy miként variálod: alap + extra hozzávaló + kötőanyag, ha szükséges. Az alap lehet megmaradt rizs vagy főtt káposzta, az extra hozzávaló pedig bármi lehet, ami ízt ad neki, és kedved kapsz hozzá, így fokhagyma, a kedvenc fűszereid, sajt. Végül a kötőanyag az, ami tartást ad a tócsninak, ez általában liszt, víz, esetleg tojás vagy zsemlemorzsa lehet.
A maradékmentő tócsnikhoz a következő alapokat ajánljuk.
Zöldségek
Nyers, főtt, konzerv vagy fermentált, gyakorlatilag bármilyen zöldségből készíthetsz tócsnit. Lereszelheted (például a nyers cukkinit, répát, céklát, csak ne felejtsd el kinyomkodni belőle a felesleges nedvességet) vagy durván felapríthatod (például a sült brokkolit, konzerv articsókát, sült kaliforniai paprikát) a zöldségeket, csak lisztet, tojást és egy csipetnyi sütőport kell hozzáadnod. A pontos arányok aszerint változnak, hogy milyen zöldséget használsz, és mennyire szeretnéd tömörre a lepényed, de hüvelykujjszabályként vedd figyelembe, hogy minden ⅓ bögre lisztre két tojást és ½ teáskanál sütőport használj.
Ha van kimchid, vesd be extra hozzávalóként - így készül:
A savanyúság, amiért szakítottam a házi csalamádéval: az első KIMCHI-m története
Gabonafélék
Ha ott árválkodik a megmaradt főtt rizs, quinoa, árpa a hűtődben, akkor most itt az ideje, hogy újragondolt ebéd készüljön belőle! Keverd össze megmaradt gabonafélét némi lereszelt zöldséggel, így kicsit testesebb lesz a végeredmény, míg ha csak a gabonát használod, vékonyka tócsnijaid lesznek. Hogy vastagabb legyen a lepény, keverj össze tojást (egy tojás jusson minden bögre rizsre, quinoára stb.), majd adj hozzá egy nagy evőkanál zabpelyhet, ami megköti a mixet.
Bab és társai
Használj fel egy babkonzervet a készletedből vagy a főtt bab maradékát, hogy némi extra hozzávalóval finom kis lepénykéket készíts belőlük. A falafel stílusú tócsnihoz használj csicseriborsót alapként, a fekete bab pedig remekül működik vegetáriánus hamburgerhez, ha pedig olaszos ízekre vágysz, cannellinis fehérbabot keverj össze fokhagymával, némi fűszerpaprikával és rozmaringgal. Az első lépés ennél a változatnál, hogy pépesíted a babot, majd hozzáadod a lisztet, tojást, de akár zsemlemorzsát is keverhetsz hozzá, hogy összetapadjon a tócsni, és ne essen szét a serpenyőben. Más hüvelyesek, például a lencse is jól működik ebben a kombinációban.
Profi tipp:
ha van megmaradt csicseriborsó-pörkölt vagy indiai lencsés dahl otthon, akkor próbáld meg pépesíteni, hogy kijöjjön belőle a keményítő, majd adj hozzá lisztet, végül egyszerűen kanalazd a serpenyőbe az így kapott 'tésztát'!
Krumpli
A régi klasszikus tócsnialapanyag a krumpli, így talán nem kell magyarázni az elkészítését. Viszont nemcsak friss krumpliból próbálkozhatsz vele, hanem akár maradékból is - sült édesburgonya, héjában sült burgonya, főtt apróburgonya vagy akár burgonyapüré is lehet a tócsnid alapja. Először pépesítsd vagy reszeld le a krumplit, majd a megszokott módon képezz lepényeket. Tehetsz bele az extra ízért karamellizált hagymát vagy akár apróra vágott jalapeñopaprikát. Mivel a krumpli elég izmos, így nincs szükség más kötőanyagra.
Töltelékek
Maradt valamilyen húsos tölteléked főzés után? Csinálj tócsnit! Ha nyers töltelékről van szó, legyen belőle hamburgerpogácsa, tálald bucin, vagy tedd valamilyen tojásétel mellé. Ha főtt húsod van, akkor készíthetsz belőle buchimgae-t, ami lényegében a koreai zöldséges-húsos lepény. Keverj össze zöldségeket, darált húst liszttel, tojással és egy kis hideg vízzel, így máris egy újszerű, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető ételt kapsz.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
7 alapvető tudnivaló kezdőknek, hogy a süteménysütés ne fulladjon kudarcba
Kell szitálni a lisztet? Mi az pontosan, hogy szobahőmérséklet? Most akkor magas fokozaton verjem a habot? Minden, amit kezdő (és haladó) cukrászként tudni érdemes!
Szász Nóri10 alapanyag, amit könnyedén helyettesíteni tudsz főzésnél, ha kifogytál belőle
Ha már profi szakács vagy, esetleg most tanulod a gasztronómia alapjait, ezeket a trükköket ismerned kell, hogy könnyedén helyettesíteni tudd a hiányzó hozzávalókat!
Szász NóriHa elfogyott otthon a sütőpor, így tudsz házilag készíteni
Nem szívesen mész ki a boltba, de elfogyott a sütőpor, és a család valami finomságot szeretne? Mutatjuk, milyen anyagokkal tudod helyettesíteni!
Szász NóriEzt a meglepő rizsfőzési trükköt biztos, hogy kipróbáljuk mi is
A rizs nem túl bonyolult étel, mégis sokunknak nyűg nekiállni, és ritkán lesz tökéletes. Ezzel a trükkel megkönnyítheted a dolgod, hogy mielőbb asztalra kerüljön a vacsora!
Szász Nóri