Maradékmentés a palackból

Mindannyian jártunk már úgy, hogy félig felhasznált petrezselyemcsokrunk elfonnyadt, vagy hogy jó adag mogyoróvaj maradt az üveg alján, végül pedig minden a kukában landolt.

Bosszantó, de szinte lehetetlen kikapirgálni a legutolsó falatokat az üvegek aljáról. Vagy mégsem?

Majonéz

Készítsünk salátaöntet az üvegben! Adjunk hozzá egy kevés olívaolajat, fehér borecetet, friss fűszernövényeket, például petrezselymet, egy kevés sót, borsot, majd zárjuk rá a kupakot az üvegre, és bártendereket meghazudtoló módon rázzuk jól össze. A majonéztől vastag és krémes öntetet kapunk majd. Megéri kipróbálni!

Száraz kenyér

Készíthetünk belőle házi zsemlemorzsát, apríthatjuk, reszelhetjük, de ha nem áll rendelkezésre semmilyen eszköz, akkor csak tegyük egy zacskóba, és essünk neki egy sodrófával. Feszültséglevezetésnek sem utolsó. Ezt aztán használhatjuk rakottvagy épp rántott ételekhez is.

Karfiolos rakottas

Most van a karfiol szezonja, érdemes elkészíteni több változatban is. Ez a rakottas önmagában is nagyon finom, de húsok mellé köretként is adhatjuk.

A szikkadt kenyérmásik szuper felhasználása a krutonkészítés. Ehhez vágjuk a kenyeret nagyobb kockákra, kenjük meg olívaolajjal, szórjuk meg fűszerekkel, és süssük ropogósra. Kell ennél jobb egy finom krémlevesbe?

Mogyoróvaj

Ha az üveg aljáról már képtelenség kikanalazni a maradék nutellát, öntsünk rá meleg tejet. Keverjük vagy rázzuk fel, és kész is a csodás csokis-tej!

Méz

Leginkább az olyan ragacsos anyagok, mint a méz, az agavevagy a juharszirup ragaszkodnak az üveg aljához. Ha kikristályosodnának és megkeményednének, egy olajjal bekent kanállal könnyedén kikaparhatjuk a helyükről az utolsó cseppeket. Vagy állítsuk meleg vízbe az üveget, aminek hatására újra folyékonnyá és könnyen kezelhetővé válnak.

Földimogyoróvaj

Minden természetes mogyoróvaj tetején egy idő után kiülhet a benne lévő olaj – hogy ezt elkerüljük, tartsuk az üveget fejjel lefelé, vagy tartsuk hűtőben, így a hideg olaj szilárd halmazállapotú lesz, ezáltal könnyebben kenhetjük.

Fűszernövények

Számos módja van, hogy felhasználjuk a maradék friss fűszernövényeket. A petrezselyem, akoriander vagy a bazsalikom például szuper alapanyagok egy jó kis pestohozfokhagyma, olívaolaj és némi fűszer hozzáadásával.

A keményebb fűszernövényeket (pl.: rozmaring, kakukkfű, zsálya) vágjuk fel apróra és keverjük össze vajjal, amit aztán húsok sütésénél újra használhatunk. Mennyei!De az aprított fűszereket betehetjük egy jégkockatartóba is. Öntsük fel olívaolajjal, és tegyük a mélyhűtőbe. A következő főzésnél már csak bele kell dobnunk egy-két ilyen kockát az ételbe!

A fűszernövényeket persze szárítani is érdemes: csak kössük fel őket egy hűvös, sötét helyre, majd ha már kellőképpen szárazak a levelek, szedjük le őket, és tegyük légmentesen záródó üvegbe vagy zacskóba.

(Via: Yumsugar)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...