MARADÉKMENTÉS karantén idején: erre használd a HÚSLEVES levét

Az alaplé fogalma minden főzni tudónál aranyba foglalandó, így ha van otthon belőle, előszeretettel használjuk. Legyen a húslevesmaradékból is alaplé! Ebben használd:

Egy-két dolgot biztosan tanít nekünk a karantén a konyhában is, ebből az egyik pedig kétségtelenül a maradékmentés fogalma és ebből következően a jó értelemben vett spórolás, a praktikusság, illetve a pazarlásmentesség.

via GIPHY

SEMMIT NEM DOBUNK KI – minden maradék ételt átalakítunk, megmentünk, új életformára gyúrunk, és elfogyasztjuk.

A sorozat korábbi cikkét itt találod:

Maradékmentés karantén idején: 4 tipp, mit főzz maradék RIZSBŐL

Szóval, ha maradt a hétvégi aranyló húslevesből némi leved, már meg is oldódott a sokszor komoly fejtörést illetve bűntudatot (gondolunk itt az igen kevéssé vágyott megoldást hozó leveskocka-használatra) okozó problémád: VÉGRE VAN ALAPLEVED!

Mutatjuk, miben használd fel:

1. Krémlevesek

Ezen nincs mit ragozni - minden levesnek, amely nem masszív, sokáig fővő csontos húsokból készül, jót fog tenni az ízes alaplé. Ezt krémlevesek esetében vízzel és kiegészítésként (bio) kockával, levesporral szokás pótolni, na de majd most!

Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonyakrémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészíthető, de az első őszi hidegekben ...

2. Szószok, mártások

Lassan főtt bolognai

Ráérős bolognai ez, ugyanis jó lassan készül a sütőben, de minden egyes ott töltött perc kifizetődik a végén! Ha már ennyi ideig fő, akkor szerintem érdemes egyből nagy adaggal ...

Gravy, tésztaszószok, mártások, vadas, bolognai - mindenféle olyan, főtt ételek esetén használt öntetféleségben, aminek jól áll, cserélheted a vizet alaplére, sokkal ízesebb lesz tőle a végeredmény. Vigyázz ilyenkor a fűszerezésre, sózásra, ne legyen túltolva!

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

Fehérbor mártás

A fehér (veloute) alapmártásból készítjük. Remek kísérője halaknak, terrineknek, sültetnek, pástétomoknak. Először én is rakott csülökhöz készítettem.

3. Egytálételek

Ráérős chili con carne

Olyan chilis babot akartam készíteni, amiben nem darált hús van, hanem nagyobb kockára vágott, omlós falatok. Ehhez a burgundi marha alapjait emeltem át, de a fűszerezése és az egyéb ...

Itt tényleg szárnyalhat a képzelet, illetőleg minden jöhet, amit vízzel öntenél fel. Töltött paprika, gabonás (rizses, bulguros, kuszkuszos stb.) egytálételek, paprikások,pörköltek, rizses hús, bármi. Isteni lesz!

4. Főzelékek

Igazán finom főzelék

Az én generációmnak a finomfőzelék az, ami a szüleimének a csukamájolaj - gyermekkori rémálmaink listavezetője, amellett, hogy nem engednek vasárnap Disney-délutánt nézni. Amúgy sem ...

A legtutibb akkor lesz a főzeléked, ha az amúgy íztelenebbnek mondható zöldségek főzését alaplével oldod meg sima víz helyett – így elhagyható a sokszor elkerülhetetlen ételízesítő vagy kocka, és a sóból is visszavehetsz. A zöldségeket pedig hagyd ressre!

Vegán tökfőzelék

Életem első vegán tökfőzeléke volt ez, de olyan jól sikerült, hogy még biztos sokat készítem majd. A tök harsanóan friss marad benne, így ennél könnyedebb nyári főzeléket el se ...

5. Risotto

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Az elmaradhatatlan alaplékövetelő: az olaszok krémes-szaftos rizottója mindenképpen szeretne magának az alaplevedből, természetesen a fehérbor és avajmellett. Ments meg a húslevesből egy keveset, hogy elkészüljön az egyik...mutatunk 4 receptet!

Spárgás-csiperkés rizottó

Ez a csodálatos és elegáns fogás krémesen omlós rizsből és roppanós zöldségekből készül. A tradicionális rizottóhoz teljes mértékben idomul, vegák is bátran fogyaszthatják.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...