Egy-két dolgot biztosan tanít nekünk a karantén a konyhában is, ebből az egyik pedig kétségtelenül a maradékmentés fogalma és ebből következően a jó értelemben vett spórolás, a praktikusság, illetve a pazarlásmentesség.
SEMMIT NEM DOBUNK KI – minden maradék ételt átalakítunk, megmentünk, új életformára gyúrunk, és elfogyasztjuk.
A sorozat korábbi cikkét itt találod:
Maradékmentés karantén idején: 4 tipp, mit főzz maradék RIZSBŐL
Szóval, ha maradt a hétvégi aranyló húslevesből némi leved, már meg is oldódott a sokszor komoly fejtörést illetve bűntudatot (gondolunk itt az igen kevéssé vágyott megoldást hozó leveskocka-használatra) okozó problémád: VÉGRE VAN ALAPLEVED!
Mutatjuk, miben használd fel:
1. Krémlevesek
Ezen nincs mit ragozni - minden levesnek, amely nem masszív, sokáig fővő csontos húsokból készül, jót fog tenni az ízes alaplé. Ezt krémlevesek esetében vízzel és kiegészítésként (bio) kockával, levesporral szokás pótolni, na de majd most!
2. Szószok, mártások
Gravy, tésztaszószok, mártások, vadas, bolognai - mindenféle olyan, főtt ételek esetén használt öntetféleségben, aminek jól áll, cserélheted a vizet alaplére, sokkal ízesebb lesz tőle a végeredmény. Vigyázz ilyenkor a fűszerezésre, sózásra, ne legyen túltolva!
3. Egytálételek
Itt tényleg szárnyalhat a képzelet, illetőleg minden jöhet, amit vízzel öntenél fel. Töltött paprika, gabonás (rizses, bulguros, kuszkuszos stb.) egytálételek, paprikások,pörköltek, rizses hús, bármi. Isteni lesz!
4. Főzelékek
A legtutibb akkor lesz a főzeléked, ha az amúgy íztelenebbnek mondható zöldségek főzését alaplével oldod meg sima víz helyett – így elhagyható a sokszor elkerülhetetlen ételízesítő vagy kocka, és a sóból is visszavehetsz. A zöldségeket pedig hagyd ressre!
5. Risotto
Az elmaradhatatlan alaplékövetelő: az olaszok krémes-szaftos rizottója mindenképpen szeretne magának az alaplevedből, természetesen a fehérbor és avajmellett. Ments meg a húslevesből egy keveset, hogy elkészüljön az egyik...mutatunk 4 receptet!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Karanténtippek: 5 PEPECSELŐS étel, amire végre lesz időd otthon
Tudjuk, hogy sokaknak melós ez az időszak is, de azért tény, hogy a karantén tágra nyitotta előttünk a konyha ajtaját. Süssünk-főzzünk végre pepecselős ételeket otthon!
Brecz JuditKezdőkonyha: 5 olyan egyszerű tésztaétel, ami mindenkinek sikerülni fog
A tésztaételek a könnyű és gyors fogások alfái meg omegái - ember nincs, aki ne szeretné őket. Kezdők, ti is elhihetitek, hogy az autentikus tészták is pofonegyszerűek!
Brecz JuditKezdőkonyha: a 3 legkönnyebb EBÉDTÍPUS azoknak, akik (még) nem tudnak...
Mondani sem kell, hogy ebben a vészterhes, szürreális, otthon ragadós időszakban az is főzni kényszerül, aki nem akar. Totál egyszerű ebédtippeket mutatunk!
Brecz JuditKezdőkonyha: a 3 legjobb reggelitípus azoknak, akik nem sűrűn forognak...
Ha most, a karantén idején szembesülsz azzal, hogy bizony reggelit készíteni sem két perc, akkor gyors, könnyű fogásokkal segítünk, amik eskü, még ehetőek is lesznek!
Brecz Judit