A maradék KÁVÉ felkelti a konyhádat: így főzz és süss vele

Vannak reggelek, amikor még nem vagyunk teljesen ott fejben, és nagyobb adag kávét főzünk, mint amennyit meg tudunk inni. Vétek lenne ezt a maradékot a lefolyóba önteni, ezért nézzük, mit kezdhetünk vele!

A maradék kávé nemcsak egy haszontalan barna lötty, ami a főző alján szomorkodik, hanem egy sokszínűen használható konyhai ízbomba. Meglepő, hogy mennyi mindenben újjáéledhet, a desszertektől a salátákig rengeteg ételben helyet kaphat. Izgalmas íze olyan dolgokra is képes, amit nem is sejtenénk: legyen a maradék kávé a konyhánk új sztárja!

A maradék kávé felkelti a konyhádat: így főzz és süss vele

Hogyan tároljuk a maradékot?

Ha előre tudjuk, hogy túl sok kávét főztünk, és nem csak véletlenül hagyjuk a csészében, akkor mindenképpen tegyük a hűtőbe.

A kávé idővel egyre savasabb lesz a szabad levegőn, ami eleinte nem túl erős, de több óra után kellemetlen ízt ad neki.

Egy műanyag dobozban vagy befőttesüvegben tároljuk a hűtőben, amíg fel nem használjuk. Akár kisebb adagokban is dolgozhatunk vele, de három-négy napon belül feltétlenül fogyasszuk el.

Fagyasszuk le

Töltsünk meg egy jégkockatartót a maradékkal, és toljuk a fagyasztóba. Hetekkel később is lesz így kávénk, amit vagy kiolvasztva, de akár egész kocka formában is használhatunk.

A kávékockákat tegyük jeges kávéba vagy más koktélokba, így nem fogjuk felvizezni őket.

Készítsünk smoothie-t

Az előző lépésben lefagyasztott kávét tegyük a turmixgépbe gyümölcsökkel, a kedvenc tejünkkel, és dobjunk össze egy gyors reggeli italt.

Öntsük salátaöntetbe

Ugyan furának tűnhet, de a kávéban lévő savasság tökéletes tagja lehet egy vinaigrette-nek vagy más öntetnek. Az ecet egy részét cseréljük kávéra, ízlés szerint tegyünk bele többet vagy kevesebbet.

Főzzük szószba

Húsos ételek szószát is ízesíthetjük vele, kellemes mélységet kölcsönöz a fogásnak. Kifejezetten vörös húsok mellett jó párosítás.

Pácoljunk vele

Egy jó marináddal keményebb húsokat is felpuhíthatunk. A kávé ebben is segítségünkre siet, savassága behatol a rostok közé, ettől omlós és puha sült húst kapunk. Ne ijedjünk meg erőteljes aromájától, fűszerezzük bátran rozmaringgal, chilivel vagy borssal.

Süssünk vele

Persze az édességek sem maradnak ki a mentőakcióból: bármilyen sütemény, palacsinta vagy gofri tésztájában kicserélhetjük a folyadék egy részét kávéra. Csokoládés süteményekben ez kifejezetten jó döntés lesz.

De nemcsak a tésztában, hanem a krémekben is alkalmazhatjuk a kávét. A vajas krémben pár evőkanálnyi is érezhető löketet ad.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Megmentjük az összes maradékot:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...