A maradék KÁVÉ felkelti a konyhádat: így főzz és süss vele

Vannak reggelek, amikor még nem vagyunk teljesen ott fejben, és nagyobb adag kávét főzünk, mint amennyit meg tudunk inni. Vétek lenne ezt a maradékot a lefolyóba önteni, ezért nézzük, mit kezdhetünk vele!

A maradék kávé nemcsak egy haszontalan barna lötty, ami a főző alján szomorkodik, hanem egy sokszínűen használható konyhai ízbomba. Meglepő, hogy mennyi mindenben újjáéledhet, a desszertektől a salátákig rengeteg ételben helyet kaphat. Izgalmas íze olyan dolgokra is képes, amit nem is sejtenénk: legyen a maradék kávé a konyhánk új sztárja!

A maradék kávé felkelti a konyhádat: így főzz és süss vele

Hogyan tároljuk a maradékot?

Ha előre tudjuk, hogy túl sok kávét főztünk, és nem csak véletlenül hagyjuk a csészében, akkor mindenképpen tegyük a hűtőbe.

A kávé idővel egyre savasabb lesz a szabad levegőn, ami eleinte nem túl erős, de több óra után kellemetlen ízt ad neki.

Egy műanyag dobozban vagy befőttesüvegben tároljuk a hűtőben, amíg fel nem használjuk. Akár kisebb adagokban is dolgozhatunk vele, de három-négy napon belül feltétlenül fogyasszuk el.

Fagyasszuk le

Töltsünk meg egy jégkockatartót a maradékkal, és toljuk a fagyasztóba. Hetekkel később is lesz így kávénk, amit vagy kiolvasztva, de akár egész kocka formában is használhatunk.

A kávékockákat tegyük jeges kávéba vagy más koktélokba, így nem fogjuk felvizezni őket.

Nutellás jegeskávé

Mindenki kedvencét, a nutellát ezúttal ebbe a szuperhűsítő, nyári jegeskávéba csempésztük bele. Próbáljátok ki Ti is, ígérjük, nagyon jól fog esni a nagy melegben!

Friss rukkolasaláta kecskesajttal

Egy könnyed, de tápláló saláta mindig jó választás, ha gyorsan szeretnénk összedobni valami finomat. Mi most egy friss, kecskesajttal turbózott rukkolasalátát hoztunk, amit a csodás ...

Készítsünk smoothie-t

Az előző lépésben lefagyasztott kávét tegyük a turmixgépbe gyümölcsökkel, a kedvenc tejünkkel, és dobjunk össze egy gyors reggeli italt.

Öntsük salátaöntetbe

Ugyan furának tűnhet, de a kávéban lévő savasság tökéletes tagja lehet egy vinaigrette-nek vagy más öntetnek. Az ecet egy részét cseréljük kávéra, ízlés szerint tegyünk bele többet vagy kevesebbet.

Főzzük szószba

Húsos ételek szószát is ízesíthetjük vele, kellemes mélységet kölcsönöz a fogásnak. Kifejezetten vörös húsok mellett jó párosítás.

Pácoljunk vele

Egy jó marináddal keményebb húsokat is felpuhíthatunk. A kávé ebben is segítségünkre siet, savassága behatol a rostok közé, ettől omlós és puha sült húst kapunk. Ne ijedjünk meg erőteljes aromájától, fűszerezzük bátran rozmaringgal, chilivel vagy borssal.

Süssünk vele

Persze az édességek sem maradnak ki a mentőakcióból: bármilyen sütemény, palacsinta vagy gofri tésztájában kicserélhetjük a folyadék egy részét kávéra. Csokoládés süteményekben ez kifejezetten jó döntés lesz.

De nemcsak a tésztában, hanem a krémekben is alkalmazhatjuk a kávét. A vajas krémben pár evőkanálnyi is érezhető löketet ad.

Kávés-diós csodasüti

Az ünnepekre hangolódva egy szuper vendégváró süteményt készítettünk. Ráfoghatjuk, hogy kicsit megúszós lett, de ígérjük nektek, hogy úgy fogjuk prezentálni, hogy attól eldobja az ...

Kávés keksz

Nagyon csokis, nagyon kávés, kívül ropogós, belül puha. Kávés keksz barnított vajjal, ez az új kedvencünk! 

Fullos kávés pohárkrém

Ebbe a luxus pohárdesszertbe mindent belepakoltunk, ami egy jó kávézás sajátja: finom erős feketekávét, egy adag étcsokoládét, némi cantuccinit, és egy kevés amarettót - utóbbit ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Megmentjük az összes maradékot:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...