A maradék kávé nemcsak egy haszontalan barna lötty, ami a főző alján szomorkodik, hanem egy sokszínűen használható konyhai ízbomba. Meglepő, hogy mennyi mindenben újjáéledhet, a desszertektől a salátákig rengeteg ételben helyet kaphat. Izgalmas íze olyan dolgokra is képes, amit nem is sejtenénk: legyen a maradék kávé a konyhánk új sztárja!
Hogyan tároljuk a maradékot?
Ha előre tudjuk, hogy túl sok kávét főztünk, és nem csak véletlenül hagyjuk a csészében, akkor mindenképpen tegyük a hűtőbe.
A kávé idővel egyre savasabb lesz a szabad levegőn, ami eleinte nem túl erős, de több óra után kellemetlen ízt ad neki.
Egy műanyag dobozban vagy befőttesüvegben tároljuk a hűtőben, amíg fel nem használjuk. Akár kisebb adagokban is dolgozhatunk vele, de három-négy napon belül feltétlenül fogyasszuk el.
Fagyasszuk le
Töltsünk meg egy jégkockatartót a maradékkal, és toljuk a fagyasztóba. Hetekkel később is lesz így kávénk, amit vagy kiolvasztva, de akár egész kocka formában is használhatunk.
A kávékockákat tegyük jeges kávéba vagy más koktélokba, így nem fogjuk felvizezni őket.
Készítsünk smoothie-t
Az előző lépésben lefagyasztott kávét tegyük a turmixgépbe gyümölcsökkel, a kedvenc tejünkkel, és dobjunk össze egy gyors reggeli italt.
Öntsük salátaöntetbe
Ugyan furának tűnhet, de a kávéban lévő savasság tökéletes tagja lehet egy vinaigrette-nek vagy más öntetnek. Az ecet egy részét cseréljük kávéra, ízlés szerint tegyünk bele többet vagy kevesebbet.
Főzzük szószba
Húsos ételek szószát is ízesíthetjük vele, kellemes mélységet kölcsönöz a fogásnak. Kifejezetten vörös húsok mellett jó párosítás.
Pácoljunk vele
Egy jó marináddal keményebb húsokat is felpuhíthatunk. A kávé ebben is segítségünkre siet, savassága behatol a rostok közé, ettől omlós és puha sült húst kapunk. Ne ijedjünk meg erőteljes aromájától, fűszerezzük bátran rozmaringgal, chilivel vagy borssal.
Süssünk vele
Persze az édességek sem maradnak ki a mentőakcióból: bármilyen sütemény, palacsinta vagy gofri tésztájában kicserélhetjük a folyadék egy részét kávéra. Csokoládés süteményekben ez kifejezetten jó döntés lesz.
De nemcsak a tésztában, hanem a krémekben is alkalmazhatjuk a kávét. A vajas krémben pár evőkanálnyi is érezhető löketet ad.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Megmentjük az összes maradékot: