Manióka, a hófehér, burgonyaszerű gumó: három különleges recepttel készültünk

Ritkán téved a szemünk egy ekkora gumóra a zöldségpulton! Nem érdemes ellenállni neki, tegyük szépen a kosarunkba. Megmutatjuk, hogyan használhatjátok fel legegyszerűbben a maniókát.

Névváltozatok és pár tudnivaló a maniókáról

Nagyon sok minden tudható meg róla az interneten, én most tényleg csak a legfontosabbakat szedtem össze a maniókáról. Névváltozatai: tápióka, kasszáva, latinul Manihot esculenta angolul pedig yucca root. Nyersen nem, csak feldolgozva, főzve-sütve fogyasztható! A világ legfontosabb tíz étkezési célú növényfajainak és kalóriaforrásainak egyike, a kukoricával és a rizzsel közösen. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, de ma már világszerte termesztik. Készítenek belőle lisztet, érlelt szárított darát, keményítőport, tápiókagyöngyöt, és kapható pucolt, fagyasztott formában is. Közép- és Dél-Amerikán kívül Afrikában és Ázsiában találhatóak a legnagyobb termőterületei. Többek között készítenek belőle tésztaételt, alkoholos italt,, köretként tálalják húsok vagy zöldségételek mellé, felhasználják kenyérfélék sütéséhez, sütik készítéséhez. Glutén- és laktózmentes!

Maniókapucolás

Nálunk leginkább csak kezelt héjú maniókát árulnak, viasszal teszik fényessé, még kelendőbbé, és nem utolsó sorban ellenállóbbá, így aztán sokáig megőrzi a minőségét, és nem szárad ki. Vigyázzunk, mert ezáltal csúszósabb lesz a felülete, késsel nekiesni életveszélyes lehet! Eredetileg – itt most a kezeletlen maniókáról írok, amit éppen kivettek a földből – egy éles késsel lentről felfelé egy spirálvonalat vágnak bele, ami mentén egyszerűen le lehet tekerni a “kabátját”. Ezt a képen látható fényes változatot viszont érdemes inkább két végén lecsapni, felezni, a sima felületével a vágódeszkára helyezni, és fentről lefelé részletekben késsel meghámozni. Egy másik lehetőség, ha található a konyhafiókban egy szuper éles pucoló, akkor azzal is nekieshetünk, de magunktól elfelé próbálkozzunk vele, és erősen tartsuk a gumót, ne csússzon ki a kezünkből.

Főtt-sült manióka

Ha túl vagyunk az első megpróbáltatáson, kezdjük a manióka legegyszerűbb és valószínűleg világszerte legalapvetőbb felhasználási módjával! Negyedelve, nyolcadolva, sós vízben főzzük meg, majd leszűrés után minden oldalán pár percig pirítsuk át. Nem kell sokáig, mert megkeményedik, de a világért se hagyjuk ki ezt a mozzanatot, mert itt kapja a plusz ízt. A sült manióka házi majonézzel az igazi, ezért adjuk meg a módját, készítsük el frissen hozzá, ez a kis időráfordítás megtérülő befektetés.

Fűszeres maniókatallér

Tócsni édes-fűszeres változatban – így lehetne leírni legegyszerűbben, mi készült másodsorban maniókából. Ez a gumós sokkal lédúsabb, mint a burgonya, ráadásul egy kanál vaj is kerül a tésztájába, így kevéssé szívja magába az olajat sütés közben. Nekem csupán 2 evőkanálnyira volt szükségem a sütéshez. Használjunk semleges ízű olajat, mint a napraforgóolaj, hogy megmaradjon a természetes zamata a maniókának, amit majd a tésztába kevert citromhéj és édeskömény dob fel. Ilyet tényleg nem kóstoltam még, a fűszeres maniókatallér nagyon meglepő és friss élményt nyújtott.

Gyors manióka süti

Legjobban ezt a gyors maniókasütit vártam, hogy elkészüljön! Az alaprecept szerint kisebb, ovális alakú, fém sütőformákban párolják a tejjel összekevert, reszelt maniókát. Ebbe először cukrot szórnak, amit tűz felett karamellizálnak, erre öntik, és tömködik a pépes tésztát, így teszik a párolóba háromnegyed órára. Otthoni körülmények között vagy csak simán szórjuk bele a cukrot egy felfújtformába, vagy külön serpenyőben karamellizáljuk, és úgy öntsük a tészta előtt a formába, erre kerüljön a tejes reszelék. A teli formákat állítsuk vízzel felengedett tepsibe, így tegyük a sütőbe 165-170 fokon, az eredetivel megegyező időre gőzölögni. Amint elkészül a süti, egyből borítsuk tányérokra, mert később úgy odaragad, hogy erre csak újabb átmelegítés utána lesz lehetőségünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek is érdekelhetnek még, ha szuper receptekre vágysz:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...