Mandulás keksz Puglia tartományból

Ahogy az útikönyvek írják, Puglia tartomány Olaszország éléskamrája. Ezt kiegészítve azt mondanám: a házi tészták és sütik Mekkája!

A pugliai konyha a termőföldek és a tenger kincseiből építkezik. Alapanyai tükrözik a régió természetét, a szó legcsodásabb értelmében: egyszerű ételeket készítenek. Imádják a kagyló formájú dolgokat. Az asszonyok házilag készítik, de a boltokban is frissen kapható az orecchiette vagyis a kagyló tészta. Az éttermekben a tengeri kagylók legkülönbözőbb fajtáit rendelhetjük - előételként morzsával szórva, tésztaszószhoz, egytálételként tálalják. A nápolyi eredetű kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta, a sfogliatella, pedig reggeli ételünk a pékségből.

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Olaszországi nyaralásunk során számtalan újdonságot kóstolhattunk, melyek közül most ezt a Ceglie Messapica-ból egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen elkészíthető, lisztmentes mandulás keksz receptet hoztam nektek.

Elkészítése kicsit mancsos, de valóban gyors és a belereszelt citrom héjától sütés közben isteni illat száll majd a konyhátokban. És hogy mitől különleges még? Két alapanyaga is kockázatos fogyasztást ígér: a strega, vagyis boszorkánylikőr elvarázsolhat és a keserű mandula az életedre törhet. Mielőtt azt mondanátok, akkor miért töltöttem fel és osztottam meg veletek ezt a kétes sütit: természetesen a valóságban, nem fenyeget senkit semmilyen veszély, ha megsüti és megkóstolja!

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Strega likőr

Az olasz strega szó boszorkányt jelent. Nem véletlenül nevezték el így ezt a gyógynövény likőrt – eredetileg varázsitalként főzték. A mai napig sokan vágyfokozó hatása miatt vásárolják. Úgy gondolják, ha teliholdkor ezzel itatod szerelmed, nem választ majd mást, csak téged!

A másik mandula

A keserű mandula mérgező anyagot is tartalmaz, ezért nyers fogyasztása nem ajánlott. Hő hatására, azonban ez a mérgező vegyület elpusztul, így sütés vagy főzés után a keserű mandula is ehető lesz. Legfőképpen likőr és aroma készítésére használják.

Biscotto cegliese – olasz keksz recept

Szóval, kalandra fel, süssétek, kóstoljátok a legizgalmasabb olasz kekszet: egy szuper erős eszpersszó kávé mellé vagy vacsi után, ahogy Puglia tartományban teszik. Nemsokára folytatom a sort más, az olasz csizma sarkából származó különlegességekkel.Gréti

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...