A pugliai konyha a termőföldek és a tenger kincseiből építkezik. Alapanyai tükrözik a régió természetét, a szó legcsodásabb értelmében: egyszerű ételeket készítenek. Imádják a kagyló formájú dolgokat. Az asszonyok házilag készítik, de a boltokban is frissen kapható az orecchiette vagyis a kagyló tészta. Az éttermekben a tengeri kagylók legkülönbözőbb fajtáit rendelhetjük - előételként morzsával szórva, tésztaszószhoz, egytálételként tálalják. A nápolyi eredetű kagyló formára hajtogatott leveles, töltött tészta, a sfogliatella, pedig reggeli ételünk a pékségből.
Olaszországi nyaralásunk során számtalan újdonságot kóstolhattunk, melyek közül most ezt a Ceglie Messapica-ból egy Puglia tartományban található községből származó, könnyen elkészíthető, lisztmentes mandulás keksz receptet hoztam nektek.
Elkészítése kicsit mancsos, de valóban gyors és a belereszelt citrom héjától sütés közben isteni illat száll majd a konyhátokban. És hogy mitől különleges még? Két alapanyaga is kockázatos fogyasztást ígér: a strega, vagyis boszorkánylikőr elvarázsolhat és a keserű mandula az életedre törhet. Mielőtt azt mondanátok, akkor miért töltöttem fel és osztottam meg veletek ezt a kétes sütit: természetesen a valóságban, nem fenyeget senkit semmilyen veszély, ha megsüti és megkóstolja!
Strega likőr
Az olasz strega szó boszorkányt jelent. Nem véletlenül nevezték el így ezt a gyógynövény likőrt – eredetileg varázsitalként főzték. A mai napig sokan vágyfokozó hatása miatt vásárolják. Úgy gondolják, ha teliholdkor ezzel itatod szerelmed, nem választ majd mást, csak téged!
A másik mandula
A keserű mandula mérgező anyagot is tartalmaz, ezért nyers fogyasztása nem ajánlott. Hő hatására, azonban ez a mérgező vegyület elpusztul, így sütés vagy főzés után a keserű mandula is ehető lesz. Legfőképpen likőr és aroma készítésére használják.
Szóval, kalandra fel, süssétek, kóstoljátok a legizgalmasabb olasz kekszet: egy szuper erős eszpersszó kávé mellé vagy vacsi után, ahogy Puglia tartományban teszik. Nemsokára folytatom a sort más, az olasz csizma sarkából származó különlegességekkel.Gréti