A mandarin héjának színe mély narancssárga, állaga bőrszerű, az védi a benne lévő édes, lédús gyümölcsöt. Éréskor mélyzöldről narancssárga színre váltanak, és 4–8 cm szélességűre nőnek. A narancsokkal ellentétben a mandarin nem kimondottan kerek, inkább hasonlít egy olyan gömbhöz, amelynek teteje és alja lapított - ezért könnyebb is hámozni.
A mandarin lenyűgöző táplálkozási profillal büszkélkedhet. Egy közepes mandarinban (88 gramm) 47 kalória, 12 gramm szénhidrát, 0,7 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír és a 2 gramm rost van. A C-vitaminból a napi javasolt beviteli mennyiség 26%-a, magnéziumból a 2,5%-a, káliumból 3%-a van benne. Ez a hatékony kis gyümölcs a napi szükséges C-vitamin-mennyiség több mint egynegyedét juttatja a szervezetbe, ami fontos a bőr egészsége, a sebgyógyulás és a megfelelő immunfunkció szempontjából.
A mandarin fontos ásványi anyagokat is tartalmaz
Bár nem gazdag rézforrás, több van benne a rézből, mint a legtöbb gyümölcsben. A réz nélkülözhetetlen az egészséghez, mivel elősegíti a vörösvérsejtek termelését és a vas felszívódását, ezáltal az oxigén szállítását a szövetekbe. A mandarinban lévő rost táplálja a hasznos bélbaktériumokat, azok elősegítik az emésztést, és akár csökkenthetik a krónikus állapotok, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
A mandarin gazdag flavonoidokban is
A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a testet az oxidációhoz vezető szabad gyökök ellen. Tekintettel a magas C-vitamin-tartalmára, a mandarin erősíti az immunrendszert. A C-vitamin fokozza immunsejtjeinek működését az oxidatív károsodás elleni küzdelemben, és javítja a bőr és a szövetek integritását.
A mandarin finom és egészséges snack, és szerencsére könnyű a tízóraihoz, uzsonnához csomagolni. Turmixokban, salátákban és desszertekben is isteni kiegészítő. Az egész mandarinokat szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig lehet tárolni. A hámozás után hűtőszekrényben a helye. Tekintettel arra, hogy a mandarin hája vékony, és a gyümölcs 85% víz, nem szerencsés fagyasztani.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
3 szimpla tipp a vágódeszkád épségéért
Van, aki naponta főz, van, aki ritkábban, de a vágódeszkák szavatossági ideje véges.
Kessel4 egészséges alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhából
Számos kutatás bizonyítja, hogy érdemes egészséges összetevőket választani, mert ezek fogyasztása a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a rákig sok kór megelőzésében szerepet játszhat.
Jenei GrétaMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaMajoránna, a szuperfűszer - elmondjuk, hogyan tárold
Tudtad, hogy a legtöbb szakács a szárított majoránnát részesíti előnyben a friss változattal szemben, és ennek oka van?
Jenei Gréta