Mandarin, a kedvenc téli csemege: ezért jó, ha gyakran eszed

Tudtad, hogy a mandarin az ókori Kínából származik?

A  mandarin héjának színe mély narancssárga, állaga bőrszerű, az védi a benne lévő édes, lédús gyümölcsöt. Éréskor mélyzöldről narancssárga színre váltanak, és 4–8 cm szélességűre nőnek. A narancsokkal ellentétben a mandarin nem kimondottan kerek, inkább hasonlít egy olyan gömbhöz, amelynek teteje és alja lapított - ezért könnyebb is hámozni.

A mandarin lenyűgöző táplálkozási profillal büszkélkedhet. Egy közepes mandarinban (88 gramm) 47 kalória, 12 gramm szénhidrát, 0,7 gramm fehérje, 0,3 gramm zsír és a 2 gramm rost van. A C-vitaminból a napi javasolt beviteli mennyiség 26%-a, magnéziumból a 2,5%-a, káliumból 3%-a van benne. Ez a hatékony kis gyümölcs a napi szükséges C-vitamin-mennyiség több mint egynegyedét juttatja a szervezetbe, ami fontos a bőr egészsége, a sebgyógyulás és a megfelelő immunfunkció szempontjából.

A mandarin fontos ásványi anyagokat is tartalmaz

Bár nem gazdag rézforrás, több van benne a rézből, mint a legtöbb gyümölcsben. A réz nélkülözhetetlen az egészséghez, mivel elősegíti a vörösvérsejtek termelését és a vas felszívódását, ezáltal az oxigén szállítását a szövetekbe. A mandarinban lévő rost táplálja a hasznos bélbaktériumokat, azok elősegítik az emésztést, és akár csökkenthetik a krónikus állapotok, például a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Mandarinos fatörzs

Érdemes egy finom süteménnyel köszönteni az újévet! Kívül csokis, belül mascarponekrémes-karamelles mandarin fogad, és mindez csak a miénk!

A mandarin gazdag flavonoidokban is

A flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni a testet az oxidációhoz vezető szabad gyökök ellen. Tekintettel a magas C-vitamin-tartalmára, a mandarin erősíti az immunrendszert. A C-vitamin fokozza immunsejtjeinek működését az oxidatív károsodás elleni küzdelemben, és javítja a bőr és a szövetek integritását.

A mandarin finom és egészséges snack, és szerencsére könnyű a tízóraihoz, uzsonnához csomagolni. Turmixokban, salátákban és desszertekben is isteni kiegészítő. Az egész mandarinokat szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig lehet tárolni. A hámozás után hűtőszekrényben a helye. Tekintettel arra, hogy a mandarin hája vékony, és a gyümölcs 85% víz, nem szerencsés fagyasztani.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...