Olyan pompázatos barnított vajas málnás-csokis kekszet mutatunk, amit vétek kihagyni

Rengetegen szeretnék elsajátítani a barna vaj elkészítésének fortélyait, ezért most segítünk! Sőt, a különleges barna vaj ezúttal egy szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető málnás-csokis kekszbe kerül, amit csak imádni lehet! Vigyázat, erősen addiktív csokis kekszről van szó!

A barnított vajjal készült házi kekszek jóval extrábbak, mint a hagyományosabb változatok. A recept első és legfontosabb lépése hogy „megpirítsuk" a vajat. Ez igazán egyszerű: egy serpenyőben, közepes lángon főzzük, amíg fel nem habzik. Ekkor lekapcsoljuk a hőt, és hőálló tálban hagyjuk, hogy a vaj kissé kihűljön. A serpenyő alján apró, barna darabkák képződnek, ezek azok a diós ízű apróságok, amelyektől igazán finom lesz.

Málnás-csokis keksz barnított vajjal recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

A barnított vaj mellett a keksz másik fontos összetevője a friss málna, de fagyasztottal is elkészíthető. A kész kekszeket ne felejtsük el meghinteni icipici tengeri sóval, az ízek kihangsúlyozása végett!

Málnás-csokis keksz barnított vajjal recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ebben a receptben tényleg nincs mit nem szeretni, próbáljátok ki ti is, de csak óvatosan, mert a függői lesztek.

Hozzávalók:

200 g vaj, 130 g barna cukor, 70 g cukor, 2 db tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma, 300 g finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 240 g étcsokoládé (plusz pár szem a tetejére is), 125 g málna (plusz pár szem a tetejére is), só ízlés szerint (durva szemű a tetejére)

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170° C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Tegyük a vajat egy serpenyőbe. Közepes lángon addig főzzük, amíg a vaj barnulni nem kezd, körülbelül 3-4 percig. Miután intenzíven felhabzott, vegyük le a tűzről, majd tegyük át egy hőálló tálba, és hagyjuk hűlni kb. 5 percig.

Málnás-csokis keksz barnított vajjal recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

A barna vajjal keverjük simára a barna cukrot, a kristálycukrot, a tojást és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a közepesen durvára aprított csokoládét és az egész málnaszemeket. A tészta kissé nedves lehet a gyümölcstől, de ne keverjük túl.

A tésztából formázzunk (fagyiskanállal) evőkanálnyi, gömbölyű golyókat, és helyezzük egymástól 4-5 centi távolságra az előkészített tepsire. Kissé nyomkodjuk le a tésztát, majd toljuk a sütőbe, és süssük kb. 8, max. 10 percig.

Ezt követően vegyük ki a sütőből, és egy nagy pogácsaszaggatót vagy egy pohár száját forgassunk meg a lágy tészta körül, majd ütögessük is a tepsit a pultra 1-2 alkalommal, hogy szép formája legyen, és elsimuljon. Süssük további 3-4 percig, amíg a kekszek szépen kezdenek megdermedni.

Málnás-csokis keksz barnított vajjal recept a képen! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Sütés után hagyjuk kihűlni a sütiket a tepsiben. A sütőlapon még úgy is tovább sülnek egy picit. Nyomkodjunk a tetejére rusztikusan pár szem málnát és egy kis tört csokoládét. Végül hintsük meg tengeri sóval (opcionális).

Fogyasszuk langyosan, teával-kávéval isteni! Ha pedig eltennénk, hagyjuk kihűlni, és tároljuk légmentesen záródó edényben legfeljebb 4-5 napig.

Ha másféle csokis kekszre vágysz:

Amerikai csokoládédarabkás keksz

Egy tökéletes amerikai csokoládédarabos kekszreceptet hoztunk nektek, ami egyszerre puha, omlós, szaftos és ropogós! Ehetjük őket magukban, nutellával vagy mogyoróvajjal megkenve, ...

A málnás-csokis keksz barnított vajjal teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Pizzás gofri sajttal

Mit kapunk, ha egy gazdag pizzatésztát megtöltünk paradicsommal és sajttal, majd a forró gofrisütőbe dugjuk? Nos, természetesen pizzás gofrit, ami kívülről ropog, belül pedig sajttal ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...