A barnított vajjal készült házi kekszek jóval extrábbak, mint a hagyományosabb változatok. A recept első és legfontosabb lépése hogy „megpirítsuk" a vajat. Ez igazán egyszerű: egy serpenyőben, közepes lángon főzzük, amíg fel nem habzik. Ekkor lekapcsoljuk a hőt, és hőálló tálban hagyjuk, hogy a vaj kissé kihűljön. A serpenyő alján apró, barna darabkák képződnek, ezek azok a diós ízű apróságok, amelyektől igazán finom lesz.
A barnított vaj mellett a keksz másik fontos összetevője a friss málna, de fagyasztottal is elkészíthető. A kész kekszeket ne felejtsük el meghinteni icipici tengeri sóval, az ízek kihangsúlyozása végett!
Ebben a receptben tényleg nincs mit nem szeretni, próbáljátok ki ti is, de csak óvatosan, mert a függői lesztek.
Hozzávalók:
200 g vaj, 130 g barna cukor, 70 g cukor, 2 db tojás, 1 teáskanál vaníliaaroma, 300 g finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 240 g étcsokoládé (plusz pár szem a tetejére is), 125 g málna (plusz pár szem a tetejére is), só ízlés szerint (durva szemű a tetejére)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 170° C-ra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Tegyük a vajat egy serpenyőbe. Közepes lángon addig főzzük, amíg a vaj barnulni nem kezd, körülbelül 3-4 percig. Miután intenzíven felhabzott, vegyük le a tűzről, majd tegyük át egy hőálló tálba, és hagyjuk hűlni kb. 5 percig.
A barna vajjal keverjük simára a barna cukrot, a kristálycukrot, a tojást és a vaníliát. Adjuk hozzá a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Végül óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a közepesen durvára aprított csokoládét és az egész málnaszemeket. A tészta kissé nedves lehet a gyümölcstől, de ne keverjük túl.
A tésztából formázzunk (fagyiskanállal) evőkanálnyi, gömbölyű golyókat, és helyezzük egymástól 4-5 centi távolságra az előkészített tepsire. Kissé nyomkodjuk le a tésztát, majd toljuk a sütőbe, és süssük kb. 8, max. 10 percig.
Ezt követően vegyük ki a sütőből, és egy nagy pogácsaszaggatót vagy egy pohár száját forgassunk meg a lágy tészta körül, majd ütögessük is a tepsit a pultra 1-2 alkalommal, hogy szép formája legyen, és elsimuljon. Süssük további 3-4 percig, amíg a kekszek szépen kezdenek megdermedni.
Sütés után hagyjuk kihűlni a sütiket a tepsiben. A sütőlapon még úgy is tovább sülnek egy picit. Nyomkodjunk a tetejére rusztikusan pár szem málnát és egy kis tört csokoládét. Végül hintsük meg tengeri sóval (opcionális).
Fogyasszuk langyosan, teával-kávéval isteni! Ha pedig eltennénk, hagyjuk kihűlni, és tároljuk légmentesen záródó edényben legfeljebb 4-5 napig.
Ha másféle csokis kekszre vágysz:
A málnás-csokis keksz barnított vajjal teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kirobbanó recept itt vár: