Malfatti, a toszkánok isteni és szuperzöld pucér gombóca

Azta'Pasta nevezetű olasz sorozatunk legújabb részében egy igazi, nyálcsorgatós toszkán ételé lesz a főszerep. Jöjjön a malfatti, az elrontott gombóc!

A malfatti egy egyszerű és pihe-puha étel, ami tulajdonképpen nem más, mint egy ricottásfőtt gombóc. A toszkán konyha egyik jellegzetessége feltehetően gömbölyded alakjáról kapta a nevét, és mivel kézzel formázzák, a kinézete is egyedien rusztikus. Nevének jelentése : elrontott, hibás. Más tájakon, mint pl. Firenzében már másképp nevezik, ott a gnudi (ejtsd: nyúdi) nevet kapta, ami meztelent jelent. S hogy miért nevezik úgy, ahogy? Mert leginkább a tortellinivagy ravioli töltelékjéhez hasonlít, csak épp a “ruhája”, azaz a külső tészta nélkül készül.

Hívják bárhogy is ezt a toszkán csodát, egy biztos: érdemes kipróbálni, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, páratlanul finom, és egyben dekoratív is. Ha szeretnétek egy forró nyári napon valami könnyűt fogyasztani, vagy meglepnétek a családotokat, ne is habozzatok tovább, álljatok neki!

Természetesen minden valamire való olasz család rendelkezik egy saját malfattirecepttel, így számos verzióval találkozhattunk már, de a leggyakoribb a spenótos változata. A lényeg, hogy kevés liszttel készüljön, ne legyen tömény, mint egy gnocchi. A ricottát és a spenótot is érdemes lecsöpögtetni, hogy minél kevesebb lisztet használjunk. Spenót helyett mángolddal, csalánlevéllel, egyéb gyógy- és fűszernövényekkel is szokták ízesíteni.

Mi most a gombócokat egy jó adag spenóttal, ricottával és egy kevés parmezánnal készítjük, ami mellé egy egyszerű, fokhagymásparadicsomszószt tálalunk. Hogy tovább fokozzuk az élményt, citromhéjjal és szerecsendióval bolondítjuk meg, ami által egy különleges, friss aromájú malfattit kapunk.

Ki lehet próbálni egyszerűen zsályás vajmártással is, vagy sütőben megsütve paradicsomos öntettel, mozzarellával és parmezánnal. Készítsétek akárhogy is, a végeredmény önmagáért beszél majd, rajta!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek