Így lesz méztől ropogós, sörtől pikáns a házi malacsülted

A malac kitúrja a szerencséd, ezért sokan semmi pénzért nem hagynák ki az év végi menüsorból. Ha tényleg omlós, kívül viszont ízesen ropogós bőrű malacsültre vágysz, ezt a receptet kövesd!

A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, főleg szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát. A sütési időt lerövidíthetjük, ha sütőzacskóban sütünk: pakoljuk bele a pácolt húst a páclével együtt, burgonyát, hagymát, fokhagymát, almát és rozmaringot, majd mehet is a sütőbe, élvezzük ki a malacsült illatait és ízeit!

Ropogós sörös-mézes malacsült, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Hozzávalók:

1,5 kg süldő malac (bőrös malaccomb vagy sertéscsülök), 3 közepes fej vöröshagyma, 1 közepes fej fokhagyma, 2 dl barna sör, 1 ek méz, 5 dkg sertészsír, 2 közepes db alma, 8 db burgonya, 1 szál rozmaring, só, bors

Elkészítés:

Megpucoljuk a vöröshagymákat és a fokhagymát, majd első lépésként pácot készítünk a malacsülthez:

fél fej fokhagymát, fél fej vöröshagymát, egy evőkanál mézet, 1,5 dl olajat vagy 5 dkg sertészsírt késes aprítóba vagy turmixgépbe teszünk, és összedolgozzuk az alapanyagokat.

+ tipp: kézzel is elkészíthetjük a pácot!

A fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és az olajjal/zsiradékkal. Finoman sózzuk, borsozzuk, félre tesszük.

Ropogós sörös-mézes malacsült, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Jöjjön a hús

A húst megmossuk, és szárazra töröljük, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük (kivéve a bőrös felét), majd a bőrös részt 3-4 centiméteres négyzetes részekre irdaljuk, figyelve arra, hogy a csak a bőrt vágjuk be, a húsos részeket már ne.

A malachúst tegyük egy tálba, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal. Az összes páclevet használjuk fel, a maradékot öntsük rá, majd tegyük mellé a felcikkelyezett maradék vöröshagyma-darabokat, a beirdalt bőr alá tehetünk további fokhagymagerezdeket is. Fedjük le, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe, de minimum 1-2 órát hagyjuk érlelődni a fűszeres pácban.

Sütés előtt a húst vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.

A pácolt húst tegyük egy XXL-es sütőzacskóba, öntsük rá a teljes páclevet. Mehet mellé a zacskóba a cikkelyekre vágott hagyma, burgonya, alma, plusz fokhagyma és egy szál rozmaring.

Köretajánlónk a malacsülthöz:

Sörös káposzta

Bajoros jellegű savanyú káposzta, ami frissességével, savanykás-sörös ízvilágával kiválóan megy sült húsok, kolbászok mellé köretként. 

Krémes polenta

Elképesztően krémes polentareceptet hoztunk, ami nem csak köretként állja meg a helyét, de akár magában kanalazva is! A selymességet a vaj és a tej garantálja, fűszernek pedig pár ág ...

Jöhet a varázslat!

Bontsunk fel egy üveg jó minőségű barnasört, majd öntsünk a zacskóba (a húsra és zöldségekre) nagyjából 2 deciliternyit. Fogjuk össze, majd zárjuk be a zacskó száját, finoman mozgassuk össze a sört és a pácot a hússal és a zöldségekkel.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük az alapanyagokkal teli sütőzsákot egy tepsire vagy sütésre alkalmas tálra, és mehet is a sütőbe, 90 percre.

Sütőzsák nélkül is süthetjük a malacsültet, ekkor viszont 3,5 óra sütési idő javasolt.

Ropogós sörös-mézes malacsült, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

Ha letelt a sütési idő, óvatosan bontsuk ki a zacskót, majd helyezzük a tepsibe az alapanyagokat a sörös páclével együtt (ha sok lé maradt alatta, egy keveset öntsünk le belőle), majd további 30-45 percig süssük ropogósra és aranybarnára a malacsültet a zöldségekkel együtt. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgassuk a szafttal.

Tálaljuk savanyított káposztával és egy-egy pohár sörrel, esetleg száraz vörösborral.

Ropogós sörös-mézes malacsült, recept a képre kattintva! / Recept és fotók: Hering András

A ropogós sörös-mézes malacsült receptúráját ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené! (Recept és fotók: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept a főszerkesztőnktől, Hering Andrástól, karácsonyra is:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...