A malacsült egy igazi magyar comfort food (lélekmelengető étel), amit a leggyakrabban az ünnepekkor, főleg szilveszterkor készítünk el. Most egy mézes-sörös pácban érlelt verziót mutatok, amiben a temérdek fokhagyma fűszerezése mellett a méz édessége és a barnasör kesernyessége alakít izgalmas pikantériát. A sütési időt lerövidíthetjük, ha sütőzacskóban sütünk: pakoljuk bele a pácolt húst a páclével együtt, burgonyát, hagymát, fokhagymát, almát és rozmaringot, majd mehet is a sütőbe, élvezzük ki a malacsült illatait és ízeit!
Hozzávalók:
1,5 kg süldő malac (bőrös malaccomb vagy sertéscsülök), 3 közepes fej vöröshagyma, 1 közepes fej fokhagyma, 2 dl barna sör, 1 ek méz, 5 dkg sertészsír, 2 közepes db alma, 8 db burgonya, 1 szál rozmaring, só, bors
Elkészítés:
Megpucoljuk a vöröshagymákat és a fokhagymát, majd első lépésként pácot készítünk a malacsülthez:
fél fej fokhagymát, fél fej vöröshagymát, egy evőkanál mézet, 1,5 dl olajat vagy 5 dkg sertészsírt késes aprítóba vagy turmixgépbe teszünk, és összedolgozzuk az alapanyagokat.
+ tipp: kézzel is elkészíthetjük a pácot!
A fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk, a hagymát finomra vágjuk, majd összekeverjük a mézzel és az olajjal/zsiradékkal. Finoman sózzuk, borsozzuk, félre tesszük.
Jöjjön a hús
A húst megmossuk, és szárazra töröljük, sóval, borssal alaposan bedörzsöljük (kivéve a bőrös felét), majd a bőrös részt 3-4 centiméteres négyzetes részekre irdaljuk, figyelve arra, hogy a csak a bőrt vágjuk be, a húsos részeket már ne.
A malachúst tegyük egy tálba, majd alaposan kenjük be minden oldalát a páccal. Az összes páclevet használjuk fel, a maradékot öntsük rá, majd tegyük mellé a felcikkelyezett maradék vöröshagyma-darabokat, a beirdalt bőr alá tehetünk további fokhagymagerezdeket is. Fedjük le, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe, de minimum 1-2 órát hagyjuk érlelődni a fűszeres pácban.
Sütés előtt a húst vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen.
A pácolt húst tegyük egy XXL-es sütőzacskóba, öntsük rá a teljes páclevet. Mehet mellé a zacskóba a cikkelyekre vágott hagyma, burgonya, alma, plusz fokhagyma és egy szál rozmaring.
Köretajánlónk a malacsülthöz:
Jöhet a varázslat!
Bontsunk fel egy üveg jó minőségű barnasört, majd öntsünk a zacskóba (a húsra és zöldségekre) nagyjából 2 deciliternyit. Fogjuk össze, majd zárjuk be a zacskó száját, finoman mozgassuk össze a sört és a pácot a hússal és a zöldségekkel.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Tegyük az alapanyagokkal teli sütőzsákot egy tepsire vagy sütésre alkalmas tálra, és mehet is a sütőbe, 90 percre.
Sütőzsák nélkül is süthetjük a malacsültet, ekkor viszont 3,5 óra sütési idő javasolt.
Ha letelt a sütési idő, óvatosan bontsuk ki a zacskót, majd helyezzük a tepsibe az alapanyagokat a sörös páclével együtt (ha sok lé maradt alatta, egy keveset öntsünk le belőle), majd további 30-45 percig süssük ropogósra és aranybarnára a malacsültet a zöldségekkel együtt. Hogy finomabb és ropogósabb legyen, sütés közben is locsolgassuk a szafttal.
Tálaljuk savanyított káposztával és egy-egy pohár sörrel, esetleg száraz vörösborral.
A ropogós sörös-mézes malacsült receptúráját ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené! (Recept és fotók: Hering András)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept a főszerkesztőnktől, Hering Andrástól, karácsonyra is: