A makrancos bab

Fejtett bab

Az ókorban élt Püthagorasz vegetáriánus volt, ám a zöldségek közül a hüvelyesek nem szerepeltek étrendjében. Ezek fogyasztását tanítványainak is megtiltotta. Sőt jelenlétében a babnak még a nevét sem volt szabad kiejteni. Több mint valószínű, hogy a filozófus-matematikus ételintoleranciában szenvedhetett, és dietetikai meggondolás vezérelte a hüvelyesektől való tartózkodását. Ételintolerancia alatt bizonyos élelmiszerek vagy azok egyes összetevői által kiváltott hatást értjük, amikor a szervezetünk nem tud egy ételt teljesen feldolgozni.

Csülkös bableves nálunk (Bableves 10.)

A hüvelyeseknek – bab, borsó, lencse – is van ilyen hatásuk. A növény ugyanis védekezésül bizonyos aminosavakat termel, melyek a szervezetünkbe kerülve, meggátolják a fehérjék, keményítők emésztését, beépülését. Ilyen betegség a latirizmus, amit a száraz borsó okozhat. A lábak, a hólyag, a bél bénulásához, agykárosodáshoz vezet. Európában a betegség már eltűnt, de Indiában még fellelhető. A hüvelyeseket épp ezért kell – a zsenge cukorborsó kivételével – kizárólag főzve fogyasztani. A babot nem is szoktuk nyersen enni, ám Angliában különösen az elmúlt években több mérgezést jegyeztek fel, ugyanis a nyers ételeket favorizálók körében divat lett nyers vagy félig főtt vörös babot a salátákba keverni. Egy másik megbetegedést, a favizmust, a lóbab okozza. Hirtelen rosszullét, láz, véres vizelet, lép- és májduzzanat a tünete. Főleg a maláriától veszélyeztetett országokban ismert, pedig ott is megtanulták az emberek, hogy miként méregtelenítsék a babot. Mégis, tudatosan vetik be a bennük lévő hatóanyagokat a malária ellen. Inkább a bab mellékhatásait választják, mintsem az életveszélyes maláriát.

Most akkor együnk vagy ne együnk babot? A bab és a többi hüvelyes bőven tartalmaz fehérjét, ballasztanyagokat, B-vitamint, nyomelemeket, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Évezredek óta az alaptáplálékok közé tartozik.

Püthagorasz kedvét a hüvelyesek fogyasztásától talán a viharos szélmozgások is elvették, amiért a cukortartalom a felelős: vízzel vegyülve, fogyasztás után, a vastagbélben lévő baktériumokkal érintkezve képződnek ugyanis azok a gázok, melyek igen kellemetlenek lehetnek.Ezektől a hatásoktól könnyen megszabadulhatunk. Már az író, Alexander Dumas, a Konyhaművészet nagy szótára című művében, ezt írja a babról: „kössünk egybe egy kis csomag fahamut, és tegyük a főzővízbe, még jobb, ha szódabikarbonátot használunk, akkor a makrancos bab megadja magát”. A puffadást, szélmozgást csökkenti, ha beáztatjuk a babot, ezt a vizet leöntjük, és frisset használunk a főzéshez. A köszvényesek és vesebetegek a bab magas purintartalma miatt azonban legyenek óvatosak, mivel a purin megemeli a húgysavszintet. A gyulladásos bélbetegeknek úgyszintén ajánlatos tartózkodniuk a hüvelyesektől, ám mindenki más bátran fogyassza, különösen az őszi és téli hónapokban. -jm-

Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század ...

Babos pogácsa

A babos pogácsa soproni specialitás. Egykoron ugyanis a soproni szőlősgazdák babot ültettek a szőlőtőkék közé. Poncichtereknek hívták őket, ami a német  "babültető" ...

Lencsesaláta zöldpaprikával

Szeretem a lencsét. Mégis úgy adódik, hogy évente csak két vagy három alkalommal (beleértve a szilveszteri lencsefőzeléket is) kerül belőle étel az asztalra. Ennél jóval nagyobb ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...