Szinte teljesen eltűnt a makói hagyma a termőföldekről – írja a Telex.hu a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke azt mondta, míg húsz éve Makó térségében évi 1500-2000 hektáron termett meg a hagyma, addig ez a szám idén nagyjából 20-30 hektárra csökkent.
A fő probléma egyfelől, hogy a magyar hagymatermesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a külföldi olasz, spanyol vagy német versenytársakkal, akik öntözött körülmények között egy hektáron akár 700-800 hektárnyi hozamot tudnak produkálni magról termesztve a magyar 200-300 mázsás terméssel szemben.
Az idei évben az aszály is súlyos károkat okozott a hagymatermesztésben nemcsak Magyarországon, de egész Európában is.
Megfelelő vízgazdálkodás és öntözés nélkül nincs jövője a magyar hagymának, ez abból is jól érzékelhető, hogy a szintén aszály sújtotta Olaszországban az öntözőrendszerek kiépítése volt a siker egyik kulcsa.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: