Eltűnt a magyarok leghíresebb hagymája

Szinte teljesen eltűnt a makói hagyma a magyar földekről, a piacon pedig a külföldi, zömmel spanyol, olasz és német fajták vették át az uralmat.

Szinte teljesen eltűnt a makói hagyma a termőföldekről – írja a Telex.hu a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke azt mondta, míg húsz éve Makó térségében évi 1500-2000 hektáron termett meg a hagyma, addig ez a szám idén nagyjából 20-30 hektárra csökkent.

Eltűnt a hagyma a magyar földekről

A fő probléma egyfelől, hogy a magyar hagymatermesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt a külföldi olasz, spanyol vagy német versenytársakkal, akik öntözött körülmények között egy hektáron akár 700-800 hektárnyi hozamot tudnak produkálni magról termesztve a magyar 200-300 mázsás terméssel szemben.

Az idei évben az aszály is súlyos károkat okozott a hagymatermesztésben nemcsak Magyarországon, de egész Európában is.

Megfelelő vízgazdálkodás és öntözés nélkül nincs jövője a magyar hagymának, ez abból is jól érzékelhető, hogy a szintén aszály sújtotta Olaszországban az öntözőrendszerek kiépítése volt a siker egyik kulcsa.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...