Itt az alkalom, a MÁK Bistro utoljára kínálja az elmúlt 8 év legfinomabb ételeit

Több mint fél év csend után idén szeptemberben újra felbukkant a budapesti éttermi palettán a MÁK Bistro, amely bár korlátozott ideig, de most az elmúlt 8 év legfinomabb fogásait kínálja a vendégeknek – hogy utána valami teljesen új dologgal rukkoljon elő!

Mint ahogy a legtöbb étteremnek, úgy a Mizsei János séf vezette MÁK Bistronak sem volt könnyű az elmúlt másfél év. A pandémia miatt a népszerű budapesti étterem november óta zárva tartott, kevesebb mint egy hónapja azonban már újra várja a vendégeket, ráadásul nem is akármivel: aki novemberig foglal magának helyet az étteremben, az egyúttal élete egyik legfinomabb időutazásán vehet részt.

Mizsei János, a MÁK séfje (Fotó: Réthly Dávid)

Ezen a különleges utazáson ugyanis az elmúlt 8 év legnagyobb kedvencei kerülnek újra a tányérra, ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy Mizsei János lett a MÁK séfje. János 21 évesen került a MÁK Bistro konyhájába, 22 évesen már az étterem vezető séfjeként mutatott be időről-időre egyre különlegesebb fogásokat a nagyközönségnek, 24 évesen pedig megkapta az év ifjú séftehetségének járó díjat is.

A Best of MÁK signature-ételeiből álló kínálata egészen novemberig lesz elérhető, a menü főleg Mizsei elmúlt 8 éves munkásságának legmeghatározóbb elemeit és igazi közönségkedvenceket sorakoztat fel, de olyan ételek is feltűnnek, amelyek még a legelső étlapokon voltak elérhetőek.

Tojásos nokedli (Fotó: Réthly Dávid)

A sor számos apró, de emlékezetes és ízekben nagyon különleges snackkel kezdődik: a hajszálvékony, ropogós tésztába tekert, krémesen lágy tojásos nokedli vagy a kesudiós morzsába forgatott puha és ízletes kacsaszív éppúgy rögtön az asztalhoz szegez minket, mint a Mák egyik legkülönlegesebb, répás különlegessége, a csukakaviáros füstölt-sült répa.

A füstölt-sült répa (Fotó: Réthly Dávid)

Bár az ember már a snackek kóstolása után is elégedett lenne, az igazi ízbombák még csak ezután jönnek.

A MÁK tányérjain tisztán látszik, mennyire nyitott Mizsei és csapata az új ízek, textúrák és kísérletezések irányában, erre pedig tökéletes példa a világ egyik legomlósabb, szájban olvadó kacsamája, amely egyszerre van körbekerítve napsárga kukoricahabbal és pirított bébikukoricával, valamint pár szál vékony kukoricaropogóssal.

A tokaji mangalicaszűz írós zsüvel és fermentált-sült káposztás tésztával a közönség egyik legnagyobb kedvence, aki pedig esetleg nem annyira jártas a fine dining világában, és azt hinné, ezektől az ételektől nem lehet jól lakni végre pontot tehet magában egy hosszú, évődős vita végére: még alig tartunk a vacsora 2 harmadánál, már izgulunk azon, hogyan fog elférni a desszert.

Tokaji mangalicaszűz káposztás tésztával (Fotó: Réthly Dávid)

A könnyed joghurt granita rebarbara sorbet-val és apró, ropogós hajdinagyöngyökkel nagyon könnyed elődesszert, ezután pedig nincs ember, aki ne tudna ellenállni a tökéletes mákos gubának, ahol megint csak több elemben is felfedezhetjük a mák különböző ízeit.

Mizsei Jánosék a pandémia ideje alatt többször is terveztek pop up kitelepüléseket (Balatonakarattya, Várkert Bazár), és bár az ikonikus mákos lángossal most nem találkoztunk, kaptunk helyette újragondolt téli fagyit, melyet a séf még Buza Krisztával együtt álmodott meg. Az étcsokis-meggyes-kassziás téli fagylalt íze semmihez sem fogható, ha pedig azt hinnénk, a tálon feltűnő pirított szezámmagok csak dísznek vannak ott, ne lepődjünk meg, mikor a fagyira ráragad egy-két szem: ez a desszert-remekmű így lesz igazán tökéletes.

Télifagyi (Fotó: Réthly Dávid)

A Best of MÁK étlap csak novemberig él, ezért érdemes még időben helyet foglalni az élményvacsorára, ráadásul ilyen alkalom nem igen lesz többé, a MÁK csapata ugyanis már most a következő idők étlapjait tervezi, melynek fókuszában a magyar ízek lesznek majd, annyit már most lehet tudni, hogy a jövőben egy-egy évszakban egy-egy égtáj kap majd kiemelt szerepet az étlapon.

Fotók: Réthly Dávid

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...