Mint ahogy a legtöbb étteremnek, úgy a Mizsei János séf vezette MÁK Bistronak sem volt könnyű az elmúlt másfél év. A pandémia miatt a népszerű budapesti étterem november óta zárva tartott, kevesebb mint egy hónapja azonban már újra várja a vendégeket, ráadásul nem is akármivel: aki novemberig foglal magának helyet az étteremben, az egyúttal élete egyik legfinomabb időutazásán vehet részt.
Ezen a különleges utazáson ugyanis az elmúlt 8 év legnagyobb kedvencei kerülnek újra a tányérra, ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy Mizsei János lett a MÁK séfje. János 21 évesen került a MÁK Bistro konyhájába, 22 évesen már az étterem vezető séfjeként mutatott be időről-időre egyre különlegesebb fogásokat a nagyközönségnek, 24 évesen pedig megkapta az év ifjú séftehetségének járó díjat is.
A Best of MÁK signature-ételeiből álló kínálata egészen novemberig lesz elérhető, a menü főleg Mizsei elmúlt 8 éves munkásságának legmeghatározóbb elemeit és igazi közönségkedvenceket sorakoztat fel, de olyan ételek is feltűnnek, amelyek még a legelső étlapokon voltak elérhetőek.
A sor számos apró, de emlékezetes és ízekben nagyon különleges snackkel kezdődik: a hajszálvékony, ropogós tésztába tekert, krémesen lágy tojásos nokedli vagy a kesudiós morzsába forgatott puha és ízletes kacsaszív éppúgy rögtön az asztalhoz szegez minket, mint a Mák egyik legkülönlegesebb, répás különlegessége, a csukakaviáros füstölt-sült répa.
Bár az ember már a snackek kóstolása után is elégedett lenne, az igazi ízbombák még csak ezután jönnek.
A MÁK tányérjain tisztán látszik, mennyire nyitott Mizsei és csapata az új ízek, textúrák és kísérletezések irányában, erre pedig tökéletes példa a világ egyik legomlósabb, szájban olvadó kacsamája, amely egyszerre van körbekerítve napsárga kukoricahabbal és pirított bébikukoricával, valamint pár szál vékony kukoricaropogóssal.
A tokaji mangalicaszűz írós zsüvel és fermentált-sült káposztás tésztával a közönség egyik legnagyobb kedvence, aki pedig esetleg nem annyira jártas a fine dining világában, és azt hinné, ezektől az ételektől nem lehet jól lakni végre pontot tehet magában egy hosszú, évődős vita végére: még alig tartunk a vacsora 2 harmadánál, már izgulunk azon, hogyan fog elférni a desszert.
A könnyed joghurt granita rebarbara sorbet-val és apró, ropogós hajdinagyöngyökkel nagyon könnyed elődesszert, ezután pedig nincs ember, aki ne tudna ellenállni a tökéletes mákos gubának, ahol megint csak több elemben is felfedezhetjük a mák különböző ízeit.
Mizsei Jánosék a pandémia ideje alatt többször is terveztek pop up kitelepüléseket (Balatonakarattya, Várkert Bazár), és bár az ikonikus mákos lángossal most nem találkoztunk, kaptunk helyette újragondolt téli fagyit, melyet a séf még Buza Krisztával együtt álmodott meg. Az étcsokis-meggyes-kassziás téli fagylalt íze semmihez sem fogható, ha pedig azt hinnénk, a tálon feltűnő pirított szezámmagok csak dísznek vannak ott, ne lepődjünk meg, mikor a fagyira ráragad egy-két szem: ez a desszert-remekmű így lesz igazán tökéletes.
A Best of MÁK étlap csak novemberig él, ezért érdemes még időben helyet foglalni az élményvacsorára, ráadásul ilyen alkalom nem igen lesz többé, a MÁK csapata ugyanis már most a következő idők étlapjait tervezi, melynek fókuszában a magyar ízek lesznek majd, annyit már most lehet tudni, hogy a jövőben egy-egy évszakban egy-egy égtáj kap majd kiemelt szerepet az étlapon.
Fotók: Réthly Dávid
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el!