Kerüld el, hogy idén keserű mákot vegyél

A mák az adventi, karácsonyi időszak legtipikusabb, mégis egyik legérdekesebb alapanyaga: az apró olajos mag nemcsak bejglibe dukál, kerül kalácsba, sütikbe, sós finomságok tetejére is. Imádjuk! Kivéve, ha véletlen keserű kerül a kezünk közé.

A mák az ünnepi hetek egyik leggyakrabban használt finomsága. Tudtad, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz? Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak, továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.

Meggyes-mákos bejgli

A családom nagy mákrajongó, ezért sokszor terítékre kerülnek a mákos sütemények. Karácsonykor mi más is kerülhetne a süteményes tálra, mint a jól megszokott mákos bejgli, ezúttal ...

Hogy mitől lehet keserű?

A mák egyik hátulütője lehet viszont - az árán kívül - , hogy avas, kesernyés utóíze lehet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.

A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná

– árulta el Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője az életforma.hu-nak.

A betegségek elkerülésének nem a permetezés az egyetlen módja, fontos a talaj tápanyagtartalma, vitaminnal való ellátása és a megfelelő minőségű vetőmag használata is.

Az egészséges mák ízén akkor is csorba eshet, ha az aratást követően nem tisztítják meg rendesen, és esetleges szennyedződés, gyom marad a szemek közt

Tárolás is fontos!

A szakember szerint lényeges, hogy a forgalmazók külön kezeljék az egyes évjáratú mákszállítmányokat, hiszen a mák aratás után maximum egy évig marad makulátlan minőségű és ízű.

Tipp: nagyobb mennyiségű mák vásárlásakor érdemes őrlés nélkülit választani, és hűvös helyen tárolni, így a benne levő mákolaj nem öregszik. Darálás után jó, ha minél előbb elfogyasztjuk a mákos finomságokat, de a mákot akár mélyhűteni is lehet, rövid ideig!


Még több téli alapanyag itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...