Kerüld el, hogy idén keserű mákot vegyél

A mák az adventi, karácsonyi időszak legtipikusabb, mégis egyik legérdekesebb alapanyaga: az apró olajos mag nemcsak bejglibe dukál, kerül kalácsba, sütikbe, sós finomságok tetejére is. Imádjuk! Kivéve, ha véletlen keserű kerül a kezünk közé.

A mák az ünnepi hetek egyik leggyakrabban használt finomsága. Tudtad, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz? Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak, továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.

Meggyes-mákos bejgli

A családom nagy mákrajongó, ezért sokszor terítékre kerülnek a mákos sütemények. Karácsonykor mi más is kerülhetne a süteményes tálra, mint a jól megszokott mákos bejgli, ezúttal ...

Hogy mitől lehet keserű?

A mák egyik hátulütője lehet viszont - az árán kívül - , hogy avas, kesernyés utóíze lehet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.

A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná

– árulta el Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője az életforma.hu-nak.

A betegségek elkerülésének nem a permetezés az egyetlen módja, fontos a talaj tápanyagtartalma, vitaminnal való ellátása és a megfelelő minőségű vetőmag használata is.

Az egészséges mák ízén akkor is csorba eshet, ha az aratást követően nem tisztítják meg rendesen, és esetleges szennyedződés, gyom marad a szemek közt

Tárolás is fontos!

A szakember szerint lényeges, hogy a forgalmazók külön kezeljék az egyes évjáratú mákszállítmányokat, hiszen a mák aratás után maximum egy évig marad makulátlan minőségű és ízű.

Tipp: nagyobb mennyiségű mák vásárlásakor érdemes őrlés nélkülit választani, és hűvös helyen tárolni, így a benne levő mákolaj nem öregszik. Darálás után jó, ha minél előbb elfogyasztjuk a mákos finomságokat, de a mákot akár mélyhűteni is lehet, rövid ideig!


Még több téli alapanyag itt:

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!