A mák az ünnepi hetek egyik leggyakrabban használt finomsága. Tudtad, hogy rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz? Gazdag forrása a B1-, a B5-, a B6-vitaminnak és a niacinnak, továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is, amelyben a linolsav és az olajsav mennyisége jelentős.
Hogy mitől lehet keserű?
A mák egyik hátulütője lehet viszont - az árán kívül - , hogy avas, kesernyés utóíze lehet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes néhány dolgot szem előtt tartanunk.
A friss mák akkor lehet keserű, ha a termesztés során a növény megbetegszik, mielőtt kiérlelné a mákszemeket, és emiatt nem tölti meg azokat olajjal, ami a mák jellegzetes ízét adná
– árulta el Tóth Arnold, a Zöldi Kertészet termelési vezetője az életforma.hu-nak.
A betegségek elkerülésének nem a permetezés az egyetlen módja, fontos a talaj tápanyagtartalma, vitaminnal való ellátása és a megfelelő minőségű vetőmag használata is.
Az egészséges mák ízén akkor is csorba eshet, ha az aratást követően nem tisztítják meg rendesen, és esetleges szennyedződés, gyom marad a szemek közt
Tárolás is fontos!
A szakember szerint lényeges, hogy a forgalmazók külön kezeljék az egyes évjáratú mákszállítmányokat, hiszen a mák aratás után maximum egy évig marad makulátlan minőségű és ízű.
Tipp: nagyobb mennyiségű mák vásárlásakor érdemes őrlés nélkülit választani, és hűvös helyen tárolni, így a benne levő mákolaj nem öregszik. Darálás után jó, ha minél előbb elfogyasztjuk a mákos finomságokat, de a mákot akár mélyhűteni is lehet, rövid ideig!
Még több téli alapanyag itt: