Ez a krumplisaláta hagyományosan és egyszerűen ecetes páccal és majonézes alappal készül. Leginkább a téli, kora tavaszi időszakban népszerű, de az év bármelyik szakában szuper választás. Remek kísérője rántott húsnak vagy hidegtálaknak, de önmagában is megállja a helyét. Kiváló vendégváró, amit egy nappal a tálalás előtt bekeverhetünk nagy mennyiségben.
Érdemes állni hagyni, mivel minél jobban összeérnek a hozzávalók, annál gazdagabb lesz az íze, amikor elfogyasztásra kerül.
Hajlamosak vagyunk gyakran többféle (felesleges) fűszert belekeverni, pedig nem szükséges. Majonéz, hagyma, mustár. Ez a lelke. Nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, úgyhogy mutatjuk, hogyan lesz igazán finom.
Tipp: Ügyeljünk a krumplifőzésre
Az egyik legszomorkásabb dolog, amikor annyira szétfőtt burgonya kerül a majonézes alapba, hogy az egészből inkább egy mállós, pürészerű valami lesz, semmint saláta. Kerüljük el ezt a balesetet, ügyeljünk a krumplifőzésre: szúrjunk bele egy kést az egyik gumóba, és ha könnyen belemegy, de még nem esik szét a burgonya, akkor elzárhatjuk alatta a lángot.
Hozzávalók:
- 1 kg újkrumpli (vagy apróbb szemű piros burgonya)
- 2 közepes fej lilahagyma
- 1 l víz
- 80 g cukor
- 50 ml ecet
- 1 teáskanál só
- 6 ek majonéz (ízlés szerint)
- 250 ml tejföl
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek mustár
- 1 csokor snidling
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek cukor
Elkészítés:
A burgonyákat megpucoljuk, és sós vízben feltesszük főni. (Ne főzzük szét őket teljesen, maradjon meg a tartásuk.)
Amíg fő a burgonya, készítsük el az ecetes-cukros pácot és a majonézes mártást.
A krumplipáchoz egy mély tálban keverjük el a langyos vizet a cukorral, a sóval és az ecettel. Ha szükséges, adjunk hozzá még plusz ecetet vagy cukrot. A végeredménynek savanykás-édesnek kell lennie.
Vágjuk finomra a lilahagymát, a snidlinget és a petrezselymet. Az öntethez egy tálban keverjük el a majonézt a tejföllel, mustárral, cukorral, ízlés szerint sóval, borssal és a finomra aprított hagymával és fűszernövényekkel. Kóstoljuk meg, hogy kellően harmonizálnak-e az ízek.
A megfőtt burgonyát szűrjük le, és öntsük fel hideg vízzel, majd hagyjuk hűlni kb. negyed órát (nem kell teljesen kihűlnie, csak annyira, hogy ne legyen forró, és szeletelhető legyen). Ezt követően karikázzuk fel, és tegyük bele a páclébe. Ebben hagyjuk állni 1-2 órát, amíg teljesen kihűl (hűtőben).
Szűrjük le a burgonyát, és tegyük át a majonézes keverékbe. Forgassuk át jó alaposan, és rakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
Finomra vágott snidlinggel és lila hagymával (vagy akár sült hagymával) megszórva tálaljuk.
A 'Klasszikus majonézes-krumplisaláta' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több csodás recept vár: