Íme a megoldás, ha szétesett a házi majonézed + a legfinomabb mártások majonézből

Mártásfronton a majonéz dobogós a népszerűségi listán, de könnyen lehet, hogy igazából az első helyen áll. A tojás-olaj emulzióját megrészegítő boldogság elkészíteni, viszont a szétesett majonéz látványa eléggé hervasztó látvány. Megmutatjuk, mennyire könnyen menthetjük meg, ráadásul, ha már témánál vagyunk, mutatunk pár majonézalapú mártást.

Az emulzió alapú mártások – például a majonéz, a hollandi és vajmártás – kulcsa a megfelelő emulzió megteremtése és fenntartása. Nagyon fontos, hogy milyen sebességgel adjuk hozzá a zsiradékot és kulcsfontosságú a hőmérséklet megtartása is. Mi történik, ha nem jó az emulziónk? Szétesik a majonéz.

Na de mit tegyek, ha ez történik?

Vegyünk mély levegőt, értsük meg a folyamatot. Több oka is lehet a galibának: lehet, hogy a tojássárgája vagy az olaj túl hideg, túl gyorsan öntöttük hozzá az olajat, ezért félrement az emulzió, vagy szimplán túl sok olajat öntöttünk a majonézalaphoz.

Úgy kell dolgoznunk a habverővel, mintha az életünk múlna rajta

A megoldás egyszerű. Kezdjünk el felverni egy tojássárgáját (igen, mintha újra nekiállnánk a majonézkészítésnek), aztán csorgassuk hozzá a szétesett majonézt komótos tempóban, de persze közben lendületesen dolgozzunk a habverővel. Én manuálisan, saját kezűleg szoktam pörgetni a habverőt, de ha sietősebb, akkor kézi habverővel gyorsítok a folyamaton.

Az én alapreceptem:

  • 3 tojássárgája
  • 1-2 teáskanál dijoni mustár
  • 1 csipet só
  • kb. 300 ml olaj (részemről fele szőlőmag, fele extraszűz olívaolaj)
  • citromlé (ízlés szerint)

Tipp: A sót rakjuk bele az elején, hogy legyen ideje elvegyülni és érvenyesülni.

Variációk egy majonézre: zöldfűszeres majonéz

A friss zöldfűszerek nagyon jól állnak a majonéznek. Keverjünk ízlés szerint, de legalább 3-4 evőkanállal a majonézhez például az alábbiakból: bazsalikom, tárkony, turbolya, oregánó, petrezselyem, snidling.

Franciasaláta házi majonézzel

Pofonegyszerű saláta, ami valójában az orosz Olivier, más néven orosz hússalátából nőtte ki magát. Házi majonézzel az igazi, és ezzel a robotgépes módszerrel még gyors is!

A zöldfűszerek blansírozásával tovább eláll a mártás. Ami a felhasználást illeti, tojás, halak, húsok, egyebek mellé kiváló, sokszínűen hasznosítható.

Aioli

A tojássárgájához adjunk négy gerezd reszelt fokhagymát, egyébként ugyanaz a recept, mint egy szimpla majonéznél. Kiváló meleg/hideg hallal, vagy zöldségmártogatósként, főtt krumpli, bab, kemény tojás mellé (többek között).

Rouille – a francia chilis majonéz

Adjunk egy csipetnyi sáfrányt és fél teáskanálnyi cayenne borsot az aiolihoz. A mediterrán bouillabaisse nevű hallevesnél elengedhetetlen.

Szarvasgombás vagy egyéb ízesített olajos majonéz

Itt nincs konkrét recept, inkább egy tipp. Játszhatunk azzal, hogy a natúr olaj egy részét például szarvasgombás vagy egyéb ízesített olajjal helyettesítjük. A szarvasgombás példánál maradva, még akár egy kis friss szarvasgombát is kaphat a majonéz ízfokozás céljából.

Tartár – keménytojásos verzió

Sült hal mellé tartár? IGEN!

A francia tartármártás eredetileg egy keménytojásból készült pikáns majonézes mártás, de napjaink receptjeiben sokszor sima majonézből készül. Elvileg eredetileg szinte csak snidlinget kevertek bele, de idővel több összetevő is hozzákerült, és ha jól megnézzük, apró, 1-2 hozzávalónyi különbség van csak a tartár, a gribiche és a remulád között.

Recept:

  • 4 főtt tojássárgája
  • 1,5 evőkanál mustár
  • kb. 2,5 dl olaj
  • borecet vagy citromlé (ízlés szerint)
  • 3-4 evőkanál csemegeuborka (aprítva)
  • 3-4 evőkanál kapribogyó (aprítva)
  • 2-4 evőkanál aprított zöldfűszer (pl. petrezselyem, tárkony, snidling)

Úgy készítjük el, mint a majonézt, csak főtt tojássárgájával dolgozunk. Amint összeáll az emulzió, mehet bele minden, ami darabos. Az uborka és a kapribogyó savassága remekül áll a mártásnak, többet között sült halakhoz isteni!

Gribiche – Mint a tartár, csak főtt tojásfehérjével megspékelve

  • 1 főtt tojássárgája
  • 5 g mustár
  • 1 cl ecet
  • 1 kemény tojásfehérje
  • só, bors
  • 2,5 dl olaj
  • 1 evőkanál aprított petrezselyem, tárkony
  • 10 g kapribogyó
  • 20 g apróra vágott csemegeuborka

A módszer ugyanaz, főtt tojássárgájából majonézt készítünk, majd hozzáadjuk a felaprított, darabos hozzávalókat. Felvágottakhoz, szendvicsekbe, párolt zöldségekhez remekül passzol.

Remoulade – Majonéz szardellával, csemegeuborkával, kapribogyóval és zöldfűszerekkel

Vegyük alapul a tartármártást, csak adjunk hozzá még egy felaprított szardellát vagy kb. fél teáskanál szardellapasztát (ahogy pillanatnyi kedvünk tartja). Míg a fűszerezése megegyezik a tartármártáséval, általában inkább sima majonézből készítik. Együk hideg húsok, hal, szárított hal, zöldségek mellé.

Majonézre fel!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Rengeteg izgalmas ízt találhatsz itt is:

Források: Jill Norman (szerk.): Szakácsok könyve, Julia Child, Simone Beck: Mastering the Art of French Cooking

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...