A gyógynövényeknek számos pozitív hatásuk van a szervezetünkre, azonban nem mindegy, honnan szerezzük be őket, vagy éppenséggel milyen termékre esik a választásunk. Mint kiderült ugyanis, bizonyos gyógynövénnyel ellátott kiegészítők „természetesnek” tekinthetők, de nem feltétlenül biztonságosak.
6 gyógynövény szerepel a listán
Egy Amerikában végzett kutatás során kiderült, hogy az ashwagandha, a fürtös poloskavész, a garcinia cambogia, a zöldtea-kivonat, a vörösrizs-élesztő és a kurkuma májkárosító hatásokkal rendelkeznek.
Ezek a gyógynövények olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek potenciális májkárosodást okoznak. Egyelőre nem ismert, hogy ezek a termékek hogyan okoznak májkárosodást, de valószínűleg az elfogyasztásuk után a máj anyagcseréje tehető felelőssé
– idézi a Nők Lapja Alisa Likhitsup klinikai adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét.
A szakember több olyan beteggel találkozott, akiknek különböző étrendkiegészítők okoztak májkárosodást. A felmérések szerint a gyógynövényekhez köthető májkárosodások a 2004-2005 közötti hét százalékról húsz százalékra emelkedtek a 2013-2014-es időszakra.
A szakember éppen eztért azt javasolja, hogy mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt vennénk be, konzultáljunk egy szakértővel. De van egy ennél is egyszerűbb tanácsa: étrendkiegészítők helyett inkább a főzés során használjuk ezeket a gyógynövényeket, természetes formájukban.
Még több életmód: