Vigyázz ezekkel a gyógynövényekkel, mert májkárosodást is okozhatnak

Valószínűleg úgy gondolnád, hogy a gyógynövények csak jót tehetnek a szervezetteddel, pedig akadnak sajnos olyanok, melyeket jobb elkerülni.

A gyógynövényeknek számos pozitív hatásuk van a szervezetünkre, azonban nem mindegy, honnan szerezzük be őket, vagy éppenséggel milyen termékre esik a választásunk. Mint kiderült ugyanis, bizonyos gyógynövénnyel ellátott kiegészítők „természetesnek” tekinthetők, de nem feltétlenül biztonságosak.

Vigyázz ezekkel a gyógynövényekkel, mert májkárosodást is okozhatnak

6 gyógynövény szerepel a listán

Egy Amerikában végzett kutatás során kiderült, hogy az ashwagandha, a fürtös poloskavész, a garcinia cambogia, a zöldtea-kivonat, a vörösrizs-élesztő és a kurkuma májkárosító hatásokkal rendelkeznek.

Ezek a gyógynövények olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek potenciális májkárosodást okoznak. Egyelőre nem ismert, hogy ezek a termékek hogyan okoznak májkárosodást, de valószínűleg az elfogyasztásuk után a máj anyagcseréje tehető felelőssé

– idézi a Nők Lapja Alisa Likhitsup klinikai adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét.

A szakember több olyan beteggel találkozott, akiknek különböző étrendkiegészítők okoztak májkárosodást. A felmérések szerint a gyógynövényekhez köthető májkárosodások a 2004-2005 közötti hét százalékról húsz százalékra emelkedtek a 2013-2014-es időszakra.

A szakember éppen eztért azt javasolja, hogy mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt vennénk be, konzultáljunk egy szakértővel. De van egy ennél is egyszerűbb tanácsa: étrendkiegészítők helyett inkább a főzés során használjuk ezeket a gyógynövényeket, természetes formájukban.

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...