Vigyázz ezekkel a gyógynövényekkel, mert májkárosodást is okozhatnak

Valószínűleg úgy gondolnád, hogy a gyógynövények csak jót tehetnek a szervezetteddel, pedig akadnak sajnos olyanok, melyeket jobb elkerülni.

A gyógynövényeknek számos pozitív hatásuk van a szervezetünkre, azonban nem mindegy, honnan szerezzük be őket, vagy éppenséggel milyen termékre esik a választásunk. Mint kiderült ugyanis, bizonyos gyógynövénnyel ellátott kiegészítők „természetesnek” tekinthetők, de nem feltétlenül biztonságosak.

Vigyázz ezekkel a gyógynövényekkel, mert májkárosodást is okozhatnak

6 gyógynövény szerepel a listán

Egy Amerikában végzett kutatás során kiderült, hogy az ashwagandha, a fürtös poloskavész, a garcinia cambogia, a zöldtea-kivonat, a vörösrizs-élesztő és a kurkuma májkárosító hatásokkal rendelkeznek.

Ezek a gyógynövények olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek potenciális májkárosodást okoznak. Egyelőre nem ismert, hogy ezek a termékek hogyan okoznak májkárosodást, de valószínűleg az elfogyasztásuk után a máj anyagcseréje tehető felelőssé

– idézi a Nők Lapja Alisa Likhitsup klinikai adjunktust, a tanulmány vezető szerzőjét.

A szakember több olyan beteggel találkozott, akiknek különböző étrendkiegészítők okoztak májkárosodást. A felmérések szerint a gyógynövényekhez köthető májkárosodások a 2004-2005 közötti hét százalékról húsz százalékra emelkedtek a 2013-2014-es időszakra.

A szakember éppen eztért azt javasolja, hogy mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt vennénk be, konzultáljunk egy szakértővel. De van egy ennél is egyszerűbb tanácsa: étrendkiegészítők helyett inkább a főzés során használjuk ezeket a gyógynövényeket, természetes formájukban.

Gyors cukkinicurry

Bár a csirkecurry az egyik legízletesebb étel a világon, mi most mégis inkább zöldséget fogtunk a kezünkbe, és azzal helyettesítettük a szárnyast. A cukkiniből készült egytálétel az ...

Forrásunk volt.


Még több életmód:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...