A májgombócleves, melynek receptje a nagyi szakácskönyvében is elférne

Van azért pár étel a magyarok repertoárjában, mely kiemelten erős nosztalgiafaktorral bír: a melengető, házias, húsos levesek többbsége ilyen, és nincs ez másképp a májgombóclevessel sem.

Májgombóc vagy májgaluska? Kicsi kerek vagy nagyobb amorf? Petrezselyemtől zöld pettyes vagy szimpla májas? Ki-ki amit megszokott anno otthon anyutól, nagyitól, az a legfinomabb. Főszerkesztőnk, Andris ezúttal kellemesen kiadós méretű, tojásdad alakú májgombócokat formázott az aranyló zöldséglevesbe, és sárga- illetve fehérrépával, karalábéval, zellerrel, valamint friss petrezselyemmel is megkoronázta.

Klasszikus májgombócleves, recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering Andris

Levesünk ezúttal egy gyenge zöldségleves, melyhez kevés olajon megdinszteltük a zellert, sárgarépát, fehérrépát, és vízben, sóval, borssal, fokhagymával és hagymával feltettük főni.

...na de hogyan készül a májgombóc?

A recept nagyon egyszerű, letisztult és hagyományos, és ezen eszünk ágában sincs változtatni, hiszen van, ami úgy jó, ahogy van.

A májat előkészítjük: a friss májat hentesnél vegyük. Akkor jó, ha fényes, sima felületű, és nincs elszíneződve. Néhol lehet kicsit sötétebb, világosabb, és akár véresebb is, ezt úgyis lemossuk róla. Az ereket, inakat húzzuk ki, ha van benne zöldebb rész az epe miatt, ezt is ki kell vágni vagy lemosni. Ha szívet is kapunk a máj mellé, ezt belefőzhetjük a levesbe is.

Kaparjuk pépesre a megtisztított májat, és aprítsuk finomra a vöröshagymát, majd dinszteljük meg zsiradékon. A szikkadt pékárut áztassuk vízbe, nyomkodjuk ki, és adjuk a májhoz. Ezután mehet hozzá a már kissé kihűlt dinszelt hagyma, némi finomra vágott petrezselyem, két egész tojás, só és bors. Keverjük össze annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz, hogy még jól formázható gombócokat kapjunk. Főzzük őket a kész zöldséglevesbe 6-7 percig.

+TIPP: levesbetétmániások akár lúdgégetésztát, cérnametéltet, eperlevelet is főzhetnek bele a plusz élvezet végett! Jó étvágyat nektek!

További szépséges magyaros leveseinkből:

Zöldséges daragaluska-leves

A friss, tavaszias zöldséglevesünk tökéletes kísérője a daragaluska, másnéven grízgaluska, ami egyike azon levesbetéteknek, amit oly' nagyon tudunk csodálni és szeretni.

A 'Klasszikus májgombócleves' teljes receptjét mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Klasszikus májgombócleves, recept a képre kattintva nyílik! / Fotók és recept: Hering Andris

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...