A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2021-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma – derül ki a 24.hu cikkéből. A receptúrák átalakításának és az új termékek bevezetésének köszönhetően a kalóriamentes illetve csökkentett kalóriatartalmú italok aránya 23 százalékról 61 százalékra nőtt az alkoholmentes italkategórián belül.
A MAGYÜSZ egyedüliként vállalta, hogy 2020 végéig a felére csökkenti az országban forgalmazott alkoholmentes üdítőitalok (gyümölcslevek, szénsavas üdítők, jeges teák stb.) cukor- és kalóriatartalmát a 2010-es értékekhez viszonyítva. A vállalási időszak lezárulásáig, azaz 2020 év végéig a szövetség tagjai által gyártott/forgalmazott üdítőitalok 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma összességében 43 százalékkal lett kevesebb. A szövetség a vállalási időszak után is folytatta megújulási folyamatát, így 2021-ig bezárólag tizenegy év alatt a szövetség által gyártott valamint forgalmazott üdítők 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 45 százalékkal csökkent.
Amíg 2010-ben 100 milliliter üdítőnek átlagosan 40 kalória volt az energiatartalma, úgy ez a szám mára 22 kalóriára csökkent.
Több, mint egy évtizedre visszanyúló önkéntes cukor-és kalóriacsökkentési vállalási rendszerünk példaértékű eredményeket hozott. Szövetségünk és tagvállalataink a jövőben is folyamatos termékinnovációval, felelős reklámozással és a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával szeretnének hozzájárulni a közös népegészségügyi célok eléréséhez
– mondta Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.
„A cukorbevitel kontrollálása, valamint a tudatos, változatos és mennyiségileg is megfelelő folyadékbevitel az egészséges táplálkozás fontos sarokkövei. A receptúrák fejlesztésével, a termék-innovációval és a minél sokszínűbb választék biztosításával az élelmiszeripar hathatós támogatást nyújthat ezen célok eléréséhez. Erre jó példa az üdítőital szövetség vállalási rendszere és az az eredmény, amit az elmúlt években a cukor- és kalóriacsökkentés területén elértek" – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: