Meglepő adatok derültek ki a magyar üdítőitalokról

Tovább csökkent 2021-ben az itthon forgalomban lévő gyümölcslevek és üdítőitalok cukor- és kalóriatartalma, így ma már 45 százalékkal alacsonyabbak ezek az értékek, mint 2010-ben.

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) tagvállalatainak önkéntes vállalásai nyomán 2021-ben tovább csökkent a hazai üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma – derül ki a 24.hu cikkéből. A receptúrák átalakításának és az új termékek bevezetésének köszönhetően a kalóriamentes illetve csökkentett kalóriatartalmú italok aránya 23 százalékról 61 százalékra nőtt az alkoholmentes italkategórián belül.

Kevésbé cukrosak a magyar üdítőitalok

A MAGYÜSZ egyedüliként vállalta, hogy 2020 végéig a felére csökkenti az országban forgalmazott alkoholmentes üdítőitalok (gyümölcslevek, szénsavas üdítők, jeges teák stb.) cukor- és kalóriatartalmát a 2010-es értékekhez viszonyítva. A vállalási időszak lezárulásáig, azaz 2020 év végéig a szövetség tagjai által gyártott/forgalmazott üdítőitalok 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma összességében 43 százalékkal lett kevesebb. A szövetség a vállalási időszak után is folytatta megújulási folyamatát, így 2021-ig bezárólag tizenegy év alatt a szövetség által gyártott valamint forgalmazott üdítők 100 milliliterre vetített átlagos cukor- és kalóriatartalma 45 százalékkal csökkent.

Amíg 2010-ben 100 milliliter üdítőnek átlagosan 40 kalória volt az energiatartalma, úgy ez a szám mára 22 kalóriára csökkent.

Több, mint egy évtizedre visszanyúló önkéntes cukor-és kalóriacsökkentési vállalási rendszerünk példaértékű eredményeket hozott. Szövetségünk és tagvállalataink a jövőben is folyamatos termékinnovációval, felelős reklámozással és a fogyasztók minél szélesebb körű tájékoztatásával szeretnének hozzájárulni a közös népegészségügyi célok eléréséhez

– mondta Miklósvári Géza, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség elnöke.

„A cukorbevitel kontrollálása, valamint a tudatos, változatos és mennyiségileg is megfelelő folyadékbevitel az egészséges táplálkozás fontos sarokkövei. A receptúrák fejlesztésével, a termék-innovációval és a minél sokszínűbb választék biztosításával az élelmiszeripar hathatós támogatást nyújthat ezen célok eléréséhez. Erre jó példa az üdítőital szövetség vállalási rendszere és az az eredmény, amit az elmúlt években a cukor- és kalóriacsökkentés területén elértek" – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...