Ifjú magyar szakácstehetség aratott nagy sikert Párizsban

Óriási sikert aratott a magyar csapat a nívós nemzetközi gasztronómiai versenyen, a Párizsban megrendezett Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnokságán. Szeptember 25-én a Novák Iván, Kovács Lázár (Lázár Chef) és Barka Áron vezette csapat lenyűgöző teljesítményt ért el a megmérettetésben.

Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem (Budapest) séfje, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a Platán Restaurant&Café séfje (Tata) képviselte Magyarországot.

Ifjú magyar szakácstehetség aratott nagy sikert Párizsban

Komoly nemzetközi mezőny

A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, sőt még Dél-Afrikából is érkezett versenyző.

A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakácsiskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált.

Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.

Meglepetés alapanyagok

A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulard egész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpióhal voltak.

Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.

2020   

1. helyezett Norvégia
2. helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)
3. helyezett Németország

2021   

1. helyezett Norvégia
2. helyezett Belgium
3. helyezett Svájc
4. helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)

A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.

A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója: a METRO, a METRO Gasztroakadémia, a Kotányi Magyarország, mobilitási partnere pedig a Nissan Magyarország.

Legújabb receptek

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Elfeledett magyar böjti ételek: ezekkel várták felmenőink a húsvétot

A böjt hagyománya manapság már csak egy szűkebb társadalmi réteg tagjainak életében van jelen, annak ellenére, hogy sokáig törvény határozta meg annak betartását Magyarországon. A szigorított étrend teljesen átalakította a régi paraszti konyhák amúgy is szegényes recepttárát: nézzük, milyen elfeledett böjti ételek bújnak meg a régi szakácskönyvek mélyén!

Lakos Benedek

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!