Párizsban párhuzamosan zajlott a tavaly elmaradt 2020-as és az idei, 2021-es világbajnokság. A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem (Budapest) séfje, a 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a Platán Restaurant&Café séfje (Tata) képviselte Magyarországot.
Komoly nemzetközi mezőny
A két versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen az indulók között ott volt többek között Norvégia, Svédország, Dánia, Franciaország, Hollandia, Belgium, Ausztria, Amerika, sőt még Dél-Afrikából is érkezett versenyző.
A nagyon magas színvonalon megrendezett verseny helyszínéül a világ legrangosabb szakácsiskolája, híres Le Cordon Bleu szolgált.
Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.
Meglepetés alapanyagok
A titkos „meglepetés kosár” (black box) tartalma a Sulard egész kacsa, az articsóka, a kaviár, a csiga, a vénuszkagyló, a vörös rizs, a cékla, a csokoládé és a skorpióhal voltak.
Az elkészült ételeket 12 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.
A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon mindkét magyar versenyző kiválóan helyt állt: Lendvai Levente dobogós 2. helyezést ért el, Szabó Kevin pedig a szintén megtisztelő 4. helyen zárt.
2020
1. helyezett Norvégia
2. helyezett Magyarország, Lendvai Levente, Arany Kaviár Étterem (Budapest)
3. helyezett Németország
2021
1. helyezett Norvégia
2. helyezett Belgium
3. helyezett Svájc
4. helyezett Magyarország, Szabó Kevin, Platán Restaurant&Café séfje (Tata)
A versenyzők felkészítésében közreműködött: Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kanász László, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Nyíri Szása, Pesti István, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a magyar siker nekik is köszönhető.
A magyar bajnokság és a versenyzők felkészítésének kiemelt támogatója: a METRO, a METRO Gasztroakadémia, a Kotányi Magyarország, mobilitási partnere pedig a Nissan Magyarország.