Termálvíz fűti a különleges magyar paradicsomot

A Somogy megyei Táskán terem az a magyar paradicsom, amelynek egy igazán különleges rendszer segíti a növekedését. A családi vállalkozás által alkalmazott megoldás tényleg nem hétköznapi.

Az üvegházi paradicsom termesztése lehetővé teszi, hogy akár szezonon kívül is élvezzük a zamatos gyümölcsöt. Ez a termelési mód általában valamilyen fűtést igényel, hiszen a téli hónapok napsugarai nem elég erősek ehhoz, hogy megadják a növényeknek a kellő hőt. Nos, egy Somogy megyei családi vállalkozás nagyon érdekes módszerrel oldotta meg a paradicsom üvegházi nevelgetését.

Termálvíz fűti a különleges magyar paradicsomot

Fürdőző paradicsomok

A Somogy megyei Táska nevű település ad otthont annak a családi vállalkozásnak, amely innovatív módon termálvízzel fűti a növénytermesztésre használt üvegházakat. A holland technológiával dolgozó cégek elsősorban paradicsomot és paprikát termelnek.

40 ezer négyzetméternyi területet foglal el a különleges módszerrel működtetett létesítmény, amelyet két család üzemeltet.

A termálvíz 75 és 80 fok közötti hőmérsékletű, és két külön kútból nyerik ki. Persze szó sincsen a természet kizsákmányolásáról: a működtetők egy olyan rendszert találtak ki, amelynek keretében a felhasznált vizet visszasajtolják. Ennek köszönhetően nem sérül, nem ürül ki a termálforrás.

Nem mindennapi üvegház

A termálvíz melege képes kiszolgálni a két üvegház szükségleteit, ezért a termesztéshez egyáltalán nincs szükség gázra, ami az energiaárak emelkedését tekintve igen nagy előny.

A házakban TV-paprika, koktélparadicsom és kaliforniai paprika is termett 2020 óta, a legforgalmasabb időszakban heti 20 tonna zöldséget tudtak szüretelni. A koktélparadicsom-termés 90%-a a hazai piacon kerül eladásra.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Hírek, érdekességek, újdonságok a nagyvilágból:

Legújabb receptek

Panettone cukorbetegeknek

A kalács tésztája nagyon könnyű és laza annak ellenére. hogy tönkölyliszttel készült. Ünnep előtt pár nappal megsüthetjük, majd száraz, hűvös helyen konyharuhával letakarva ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...