Magyar kávépörkölők, akiktől nyugodtan beszerezheted a reggeli feketédet

A specialty kávézók egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert nálunk is, azonban azt már kevesen tudják, hogy hazai kávépörkölők is akadnak szép számmal.

Sorra nyílnak a specialty kávézók Budapesten és országszerte, ahol a kávézás nemcsak pótcselekvés, hanem ízutazás a világ különböző tájaira. Azonban kevesebb figyelmet kap a fekete italok alapját képző pörkölt kávé, ami nélkül semmilyen barista tudomány és tejhabba rajzolt virág sem képes ízletessé tenni egy csésze kávét, pedig itthon egy sor olyan kávépörkölő működik, amelyek nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Ők azok, akiknek köszönhetően csészéről-csészére finom kávé kerül a budapestiek elé kedvenc kávézóikban, és akiknek óriási része volt abban, hogy a kávé nemcsak sebtében felhörpintett espresso, hanem egy lassan végigkortyolt cortado vagy flat white. A hazai kávékultúra megkerülhetetlen szereplőit, a kávépörkölő manufaktúrákat vettük sorra, hogy a következő adag pörkölt kávét már tőlük rendeld!

Casino Mocca

A Kis Zoltán, Temesvári Szabolcs és Horváth Lajos nevéhez fűződő Casino Mocca a hazai mezőny vezető szereplője, az általuk pörkölt kávékból készülő italokat kávézóktól az éttermekig Budapest számos pontján lehet kóstolni, így többek között az Espresso Embassy, a Budapest Baristas, a Dorado, a Törökméz vagy épp a Bestia is az ő kreációikat tölti a kávégépekbe. Történetük 2013-ban indult, amikor a barista versenyek során az alapítók hiányolták a konzisztensen magas minőségű kávékat – mivel más nem csinálta meg ezt, így ők maguk vágtak bele a pörkölésbe.

Kiemelt hangsúlyt fektetnek az alapanyagok minőségére, így kávéikat Kolumbiától Costa Ricán át Kenyáig minőségorientált, fenntartható gazdálkodásokból szerzik be. Az országban elsőként számítógépes és egyéb műszeres felügyelet mellett pörkölik a szemeket, így tudják garantálni az egységes ízt zacskóról-zacskóra. Különleges ajánlatuk azoknak, akik nem tudják elképzelni a reggelüket és úgy általánosságban az életüket kávé nélkül, az előfizetéses rendszer. Így biztosított a folyamatos kávéellátás, ráadásul az általuk összeállított csomagokban az alap kínálaton felül kerül az új, még be nem jelentett kávékból is, de előfordul, hogy kifejezetten az előfizetők számára pörkölt különlegesség várja, hogy megfőzzék.

Beanlight

A Beanlight kézműves kávépörkölő különlegessége, hogy kizárólag rendelésre pörkölnek, majd négy napon belül ki is szállítják azt, ezzel garantálva, hogy a vásárlók mindig friss kávét kapnak kézhez. Az apró magyar pörkölő számára a hangsúly a minőségen és a folyamatos fejlődésen van, ezért sem a kávék eredetét, sem a pörkölést tekintve nem ismernek kompromisszumokat. A világos pörkölésű, így édesebb ízvilágú kávéikat kis adagokban hosszabb idei (11-15perc), illetve alacsonyabb hőfokon (220 Celsius) készítik el a tökéletes végeredményért. Érkezik hozzájuk kávébab a dél-etiópiai Yirgacheffe mikrorégióból, emellett a világ második legnagyobb arabica kávétermelő országából, Kolumbiából is szállítanak nekik. Különlegességük például a guatemalai Huehuetenango felvidék nem vulkanikus mészkő talaján nevelekedett kávécserjék terméséből készült San Pedro Necta kávé, amelynél édes cseresznyés, barackos, mézes és földimogyorós ízjegyekre kell számítani. Az online leadott rendelések mellett a három budapesti Madal kávézóban személyesen is meg lehet vásárolni a termékeiket.

Beyond Within

A Beyond Within neve biztosan ismerős azoknak, akik gyakran elzarándokolnak koffein utánpótlásért a Madal Cafe egységeiben, hiszen az ő pörkölőjükről van szó. Indulásuk 2014 októberére datálódik, a baristákból álló csapat ekkor kezdte el a specialty kávé pörkölésének tudományát elsajátítani, hogy egyszer saját kávéból készíthessék a koffeines italokat – ez lett 2015 tavaszára a Beyond Within kávé. Kínálatuk folyamatosan megújul, mivel szezonnak megfelelően szerzik be a legjobb kávékat. Céljuk, hogy a pörkölés ne alakítsa át teljesen a kávészemekben rejlő ízeket, hanem épp ellenkezőleg, érvényre juttassa a gyümölcsben rejlő potenciált.

BLCKEST

A BLCKEST 'micro roastery'-ként határozza meg magát, amely Budapesten működik, de éppen méretének köszönhető, hogy kisebb tételekkel tudnak dolgozni, így a frissesség náluk is magától értetődik. Az alapanyagként használt zöldkávéik megfelelnek a legmagasabb SCA (Specialty Coffee Associastion) minősítésnek, amit aztán saját pörkölési eljárásaikkal kezelnek. A végeredményként kapott kávék között mindenki megtalálja az ő ízvilágának legjobban megfelelőt, a savas gyümölcsös ízvilágtól a mélyebb, csokoládés és gyógynövényes ízekig terjed a kínálatuk. Azt is érdemes tudni, hogy a Ligeti Csomagolásmentes boltban a BLCKESTáltal pörkölt kávét lehet a saját tárolókba, üvegekbe kimérni.

Ezt láttad már?

Kávézók, ahol nemcsak egy finom feketét ihatsz: a könyvesbolttól a lakberendezési üzletig

Csészényi Kávézó és Pörkölő

Igazi kettő az egyben felállással van dolgunk a Csészényi Kávézó és Pörkölő esetében, ugyanis a Krisztina körút 34. szám alatt található üzlet egyszerre ad otthont mindkettőnek. A világ minden tájáról érkező kávébabot helyben pörkölik, frissen lefőzve, helyben kínálják vendégeiknek. Kuba, San Domingo, Etiópia és India is feltűnik a kávék csomagolásán, az abszolút favorit azonban a 'ház kávéja', a Csészényi Blend, amely 100% arabica kávéból készül, és ízvilágát tekintve a nap bármely szakában fogyasztható, bármilyen kávéital formájában.

One Eleven

A soproni pörkölő Molnár Attila, Tóth Attila és Csesznák Kata közös munkájának gyümölcse, a specialty kávépörkölés mellett pedig sokrétű tevékenységet folytatnak, amelynek része az oktatás, a profi felszerelések forgalmazása és az egyedi kávékoncepciók megalkotása. A kávé iránti szenvedélyt kreativitással és magas fokú szaktudással ötvözik. A single origin kávékon túl egyedi kávékoncepciók kidolgozásában is partnerek, így a megrendelővel együttműködve a folyamat végén egy közösen megálmodott kávé jön létre. Elhivatottak a minőség terén, ezért kávéik alapjai csak olyan farmokról származnak, ahol a fenntartható gazdálkodás elve érvényre jut. Kávéik esetében a szakmai profilozás és hosszas tesztelés biztosítja, hogy minden kávé a fajtájának és jellegének legmegfelelőbb pörkölést kapja, ami kiemeli íz ízeket és aromákat.

Impresso Micro Roastery

Az Impresso Micro Roastery alapítói több mint egy évtizede kávéforgalmazással és egyedi kávégépek felújításával csöppentek bele a kávé világába, míg pár évvel ezelőtt felfedezték a specialty kávék kultúráját, ami aztán a munkán túl szenvedélyükké is vált. Csúcsminőségre törekednek a legapróbb részletekig, így a folyamatos fejlődés a mindennapjaik része. Pörkölőjükbe szándékosan nem a megszokott területekről, régiókból érkezik a kávébab, szelekciójukba különleges, komplex ízvilágú kávék kerülnek be. Külön espresso és filter kávét is készítenek az aktuális trendeknek megfelelően. A Budapest külvárosában található pörkölőjükbe előzetes bejelentkezés után mindenkit várnak szeretettel egy kávéillatú terepszemlére.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: unsplash.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...